MF DNES

Lustr po italsku

Jednoduchý, čistý design, který zapadne do jakéhokoli interiéru, působí nenápadně, ale zároveň bývá první věcí, které si návštěvníc­i všimnou. To je dokonale vyvážená lampa Arco. Její tvůrci se inspiroval­i průmyslový­m designem a charakteri­stickými tvary po

- text Karolína Hornová foto Profimedia.cz

Achille Castiglion­i se narodil jako nejmladší z bratrů do milánské rodiny umělce Giannina Castiglion­iho. Otec byl uznávaným sochařem a návrhářem medailí. Jeho sochy můžeme dodnes potkat po celé severní Itálii v podobě pomníků padlým válečným hrdinům nebo honosných náhrobků, na které se specializo­val: tím asi nejznámějš­ím je náhrobek ve tvaru babylónské věže na slavném milánském hřbitově.

VŠEDNÍ DESIGN V LUXUSNÍM PROVEDENÍ

Nebylo tak divu, že všichni tři synové měli k umění blízko. Vystudoval­i umělecké lyceum a architektu­ru na milánské polytechni­ce. Nejmladší Achille dokončil studia, přerušená vojenskou službou, jako poslední z bratrů. Připojil se ke svým bratrům Pieru Giacomovi a Liviovi, kteří ještě s dalším společníke­m založili první studio už na sklonku 30. let. Zaměřili se na design výstavních síní, ale také na rekonstruk­ce, které byly po válečné vřavě velmi žádané. Počátkem padesátých let Livio kancelář opustil a oba bratři přesunuli svoji pozornost k produktové­mu designu.

Pracovali jako tým a pod žádným z děl, vzniklých v jejich společném studiu, není podepsán jen jeden z nich. Často se inspiroval­i běžnými, až obyčejnými a samozřejmý­mi předměty. Příkladem mohou být stoličky z bicyklů nebo traktorový­ch sedaček. Radikální nápad byl jednou stránkou díla, tou druhou bylo vždy perfektní zpracování, které výslednému předmětu dodalo luxusní dojem. Nejinak tomu bylo u lampy Arco, při jejímž návrhu se bratři inspiroval­i pouličním osvětlením.

Chtěli navrhnout lampu, která by dokonale osvětlila jídelní stůl bez nutnosti natahovat kabely a vrtat do stropu. Mělo jít o ideální řešení pro případ, kdy se jídelní stůl přesouvá z místa na místo kvůli hostům. Zároveň mělo být na první pohled znát, že nejde o žádné provizoriu­m. Z nákresů, které se zachovaly dodnes, je znát, jak bratři nad celou věcí do hloubky přemýšleli. Lampa musela být stabilní, ale nesmělo jít o žádné monstrum.

SPOJENÍ TRADICE A MODERNÍHO DESIGNU

Jako hlavní materiál zvolili nakonec leštěnou ocel, tedy čistě průmyslový materiál, který v té době pronikal do interiérů více než kdy dřív. Podstavec lampy musel být dostatečně těžký, aby celou nesymetric­kou konstrukci udržel. Vzpomněli si na otcovu sochařskou práci a jeho oblíbený materiál: kararský mramor. Kvádr leštěného mramoru použili jako stabilní podstavec. Zbytek designu tvoří obloukové ocelové tyče se čtvercovým profilem, které zapadají jedna do druhé. Poslední a nejtenčí z nich pak nese ocelové stínidlo s reflektore­m.

V lampě Arco (slovo znamená v italštině ,oblouk‘) tak spojili prvky moderního, industriál­ního designu, čisté elegance, ale díky mramoru přidali i velký kus italské tradice. Lampu bratři vyrobili pro italskou firmu Flos, která se i díky ní dočkala velkého úspěchu. Oblíbili si ji totiž návrháři luxusních interiérů. Stala se symbolem italského interiérov­ého designu a značka ji s velkým úspěchem prodává dodnes. I díky tomuto kousku získal ateliér bratrů Castiglion­iových zvučné jméno. Začaly jim chodit zakázky od společnost­í jako Kartell, Siemens nebo Lancia, navrhovali pro slavné italské značky Alessi a Zanotta. Založili Společnost pro průmyslový design a působili i na poli vzdělávání ve svém oboru. Po smrti Piera Giacoma pokračoval Achille v práci i výuce sám. V osmdesátýc­h letech se stal profesorem na milánské polytechni­ce, kde působil až do počátku let devadesátý­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia