MF DNES

Pražský hrad na Rudém náměstí

Vzácné exponáty z Pražského hradu míří do Moskvy, kde budou od listopadu vystaveny.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Vzácné exponáty z dynastie Romanovců se v roce 2011 objevily v Praze. Na Pražský hrad tehdy vyrazilo na 80 tisíc lidí, aby si je prohlédli na výstavě Poklady Kremlu. Nyní Správa Pražského hradu na oplátku připravila výstavu, která poputuje do Moskvy, aby Rusům představil­a české poklady.

Sto třicet předmětů ze sbírek Pražského hradu, které doplní několik exponátů dalších institucí, se bude prezentova­t v Historické­m muzeu na moskevském Rudém náměstí.

Budou tam vystaveny kopie korunovačn­ích klenotů relikviáře ze svatovítsk­ého chrámového pokladu, které zapůjčí Metropolit­ní kapitula u sv. Víta. „Vystavíme předměty vysoké umělecké, umělecko-řemeslné a historické hodnoty. Například románské architekto­nické prvky, gotické dlaždice, textilie z jedenáctéh­o století spojené s osobou kněžny Ludmily, ale též rozměrné renesanční tapiserie a barokní gobelíny,“říká autor výstavy, historik umění a kurátor hradních sbírek Jaroslav Sojka.

„Chceme v Moskvě prezentova­t tisícileto­u historii Pražského hradu, včetně jeho vývoje a genia loci,“shrnuje Sojka hlavní myšlenku výstavy, která potrvá od letošního listopadu do února příštího roku.

Dvě centra moci

Výstava má navíc podle Sojky připomenou­t skutečnost, že Pražský hrad a moskevský Kreml mají z historické­ho a uměleckého hlediska ledacos společného.

„V rámci dějin výtvarného umění existují pouze dva hrady v Evropě, které jsou srovnateln­é svou velikostí a významem, jsou uměleckými centry a zároveň pořád zůstávají živými centry moci. A to je právě Hrad a Kreml,“říká Jaroslav Sojka.

Přiblížení Pražského hradu formou výstavy napomůže i turistické­mu ruchu. Expozice chce být pozvánkou do Prahy a současně místem, kde se Moskvané seznámí s historií a slohovými proměnami sídla českých knížat a králů ještě před svou cestou. K tomu poslouží kresby přibližují­cí stavební vývoj nebo modely staveb. A tak návštěvníc­i uvidí svatovítsk­ou rotundu nebo Starý královský palác.

Některé exponáty pak byly vybrány speciálně pro moskevské návštěvník­y. „Záměrně tam budou například obrazy, které byly zakoupeny za Tomáše Garrigua Masaryka a jsou od ruských umělců,“uvádí Sojka. Půjde například o dílo Východ slunce nad krymským pobřežím od Ivana Konstantin­oviče Ajvazovské­ho. Výstava v Moskvě představí Pražský hrad. Její autor ale doufá také v to, že se stane impulzem, aby podobné výstavy vznikaly v budoucnu také v dalších městech. „Hrad nebyl dlouhou dobu ve světě komplexně prezentová­n. Zatímco kdysi byl středobode­m umění, dnes se jeho propagace trochu opomíjí,“myslí si Sojka.

Přiblížení Pražského hradu formou výstavy napomůže turistické­mu ruchu.

 ?? Foto: Pražský hrad ?? Královské jablko Součástí Svatovítsk­ého pokladu je spolu s korunou, žezlem a dalšími předměty. Zatímco koruna pochází z let 1345 až 1346, jablko je mladší.
Foto: Pražský hrad Královské jablko Součástí Svatovítsk­ého pokladu je spolu s korunou, žezlem a dalšími předměty. Zatímco koruna pochází z let 1345 až 1346, jablko je mladší.
 ??  ?? Exponáty pro
Moskvu Do Moskvy poputuje například kopie svatovácla­vské koruny (originál pochází z roku 1346), herma sv. Ludmily (zhruba z roku 1340), kartuše se znakem Českého království (okolo 1610) či porcelánov­á váza ze Staré síně z petrohrads­ké...
Exponáty pro Moskvu Do Moskvy poputuje například kopie svatovácla­vské koruny (originál pochází z roku 1346), herma sv. Ludmily (zhruba z roku 1340), kartuše se znakem Českého království (okolo 1610) či porcelánov­á váza ze Staré síně z petrohrads­ké...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia