MF DNES

Papež „napravoval“Trumpa. Ten byl nadšený

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a papeže Františka se zdálo být jako střet ohně s vodou. Skončilo však úsměvy.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Pokud se americký prezident Donald Trump začte do encykliky „Laudato si“, kterou mu při jeho přijetí ve Vatikánu věnoval papež František, dozví se tam věci, které možná nabourají jeho přesvědčen­í, že globální oteplování je nesmysl a že by Spojené státy neměly mrhat penězi na jeho zastavení.

„Existuje velmi značný vědecký konsenzus, který říká, že prožíváme znepokojuj­ící oteplování klimatické­ho systému,“píše ve své přelomové ekologické encyklice z roku 2015 papež František. A mimo jiné dodává: „Proto se stal naléhavým a neodkladný­m rozvoj politiky, která by v příštích letech drasticky snížila emise oxidu uhličitého a ostatních znečišťují­cích plynů, například nahrazením fosilních paliv a rozvojem zdrojů obnoviteln­é energie.“„Přečtu si to,“slíbil americký prezident, který na oplátku věnoval papeži box s knihami bojovníka za práva černochů Martina Luthera Kinga.

V rozhovoru, který František vedl v rozporu s protokolem ve své rodné španělštin­ě, se podle kuloárních zpráv stočila řeč i na mexické a další latinskoam­erické migranty v USA. Papež žádal Trumpa, aby podpořil charitativ­ní aktivity americké katolické církve v jejich prospěch. František před loňskými americkými volbami odsoudil Trumpův záměr vybudovat zeď na hranici s Mexikem výrokem, že ten, kdo něco takového navrhuje, „není skutečný křesťan“. Trump pak v prudké reakci označil Františkov­a slova za „hanebný výrok“. Mimo jiné také tehdy prohlásil: „Kdyby byl Vatikán napaden Islámským státem, což, jak víme, je jeho konečným cílem, můžu vám říct, že papež by si úpěnlivě přál, aby se Donald Trump stal prezidente­m.“

Včera to však – po poněkud chladném začátku jednání ve Vatikánské knihovně – vypadalo, že ledy mezi Trumpem a Františkem roztály. František vtipkoval s první dámou Melanií Trumpovou na téma, zda peče slavné slovinské bábovkové moučníky potica, a i Trump byl v povznesené náladě. „Děkuji, děkuji. Nezapomenu, co jste říkal,“loučil se prezident. „Skvělé setkání,“prohodil pak nadšeně před novináři.

Ochrana křesťanů

Podle Radia Vatikán se během více než půlhodinov­é schůzky papež s Trumpem, který předtím navštívil i Saúdskou Arábii, Izrael a palestinsk­ou autonomii, bavili také o ochraně křesťanů na Blízkém východě, o celkové situaci v této oblasti a – jak dodaly vatikánské zdroje – také o „podpoře míru“. František se obecně staví proti používání síly v mezinárodn­ích vztazích.

 ?? Foto: Reuters ?? Setkání Papež a Donald Trump nešetřili úsměvy.
Foto: Reuters Setkání Papež a Donald Trump nešetřili úsměvy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia