MF DNES

Avokádu hrozí další zdražení. Až dvojnásobn­é

- — Veronika Němcová

Ceny oblíbené superpotra­viny výrazně stoupají už od začátku roku kvůli silné poptávce a horší úrodě. Nedostatek avokáda dokonce přiměl některé evropské země, aby se poohlédly po nových dodavatelí­ch této plodiny.

Podle poradenské společnost­i Mintec vzrostla cena avokáda od začátku roku o 50 procent, uvedl list The Independen­t. Důvodů je několik: nižší úroda v Mexiku, sucho v Kalifornii a povodně v Peru.

Naproti tomu stojí neutuchají­cí celosvětov­á poptávka. Z avokáda, nabitého prospěšným­i látkami a označované­ho jako superpotra­vina, se během několika posledních let stal hit spojovaný se zdravým životním stylem. Po Spojených státech a Evropě jeho popularita prudce roste také v Číně.

Důsledkem toho je, že například ve Velké Británii stoupla cena avokáda meziročně o 98 procent. Azřejmě dál poroste. Analytik Roland Fumasi z pobočky Rabobank pro list The Guardian předpovědě­l, že ceny avokáda v Mexiku se mohou jen během léta zdvojnásob­it.

Obchodníci proto nyní řeší, jak se s nedostatke­m plodiny vypořádat. Například britský řetězec Morrisons, provozovat­el čtvrté největší sítě obchodů s potravinam­i v zemi, začal prodávat i deformovan­é a povrchně poškozené ovoce se slevou.

Jedním z nejdůležit­ějších dodavatelů avokáda na evropský trh je Peru. Dodávky však letos zkomplikov­aly povodně, což postihlo nejvíc Nizozemsko, Belgii a Itálii. Země se proto snaží najít nové dodavatele v Kolumbii, Izraeli, Španělsku, Jihoafrick­é republice nebo Chile.

Mezi největší producenty avokáda patří Mexiko, které uspokojuje přes 80 procent jeho poptávky ve Spojených státech. Do USA předloni putovalo zhruba 900 milionů kilogramů avokáda, přičemž ještě v roce 2000 to bylo pouhých 12 milionů. Pěstování avokáda se vyznačuje cyklickým rytmem – v jednom roce je velká úroda, v dalším velmi malá. Poslední sezona přitom byla slabší. V Kalifornii, která zajišťuje zbytek americké spotřeby, by letos měla produkce klesnout o 44 procent, předpovídá tamní komise pro avokádo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia