MF DNES

Sobotkovi koně

- Ondřej Leinert Vojtěch Srnka

Úvahy o tom, že by sociální demokraté do prezidents­ké volby nasadili vlastního kandidáta proti Miloši Zemanovi, nabraly jasnějších obrysů. Premiér Bohuslav Sobotka včera v rozhovoru s Josefem Kopeckým ze serveru iDNES.cz prozradil: „Vidím, pokud jde o řady sociálních demokratů, určitě dvě výrazné osobnosti: Milana Štěcha, předsedu Senátu, nebo Luboše Zaorálka, ministra zahraničí, kteří by se té role mohli velmi dobře zhostit.“

Je to poprvé, kdy premiér řekl konkrétní jména. A podle informací MF DNES už v ČSSD zvažují i detailnějš­í plán, jak strana může svého kandidáta na Hrad „vytěžit“.

Favoritem je hvězda posledního sjezdu Zaorálek. Straníci věří, že by díky svým názorům a řečnickým schopnoste­m mohl oslovit tradiční levicové, ale i středové voliče. Strana by ho jako možného kandidáta na prezidenta navíc mohla nabídnout už v červnu, čímž by zároveň zvýšila zájem o Zaorálka i před sněmovními volbami. „Měli bychom v podstatě dva lídry do sněmovních voleb. Ve chvíli, kdy máme preference mezi 12 až 14 procenty, je potřeba něco udělat,“říká zdroj MF DNES z ČSSD.

Původní plán sociálních demokratů přitom byl úplně jiný. Straníci měli o kandidátov­i rozhodnout v referendu až po podzimních volbách. Do těch nechtěli citlivou otázku vůbec otevírat. Dalo by se totiž čekat, že prioritu – předvolebn­í témata – by přehlušila polemika o tom, koho ČSSD podpoří v cestě na Hrad. A polemika pro stranu dost možná nepříjemná. „Je jasné, že mezi členy strany by to vyhrál Zeman, ač by si vedení přálo něco jiného. A to by mohlo vytvořit pnutí, které naši voliči nevidí rádi,“prozrazuje jeden z členů strany.

Jenomže vše se změnilo na začátku tohoto měsíce, kdy Zeman připravil Sobotkovi ponižující setkání na Hradě. V tu chvíli i mnohé Zemanovy příznivce v ČSSD napadlo: prezident se víc než nás zastává našeho rivala z hnutí ANO. V tu chvíli začal v Lidovém domě zaznívat názor, že by ČSSD měla postavit vlastního kandidáta. A teď už je tedy i zřejmé koho.

Moc se jim nechce

Zádrhelem by však podle hlasů z vedení mohl být současný dobrý vztah mezi Zaorálkem a Zemanem. Ten se ostatně ukázal i během vládní krize, kdy prezident chtěl místo Sobotky jmenovat premiérem právě Zaorálka. Další potíž je, že se Štěchovi ani Zaorálkovi do klání o Hrad moc nechce.

„O kandidatuř­e teď určitě neuvažuji a myslím si, že ani uvažovat nebudu,“říká Štěch.

„Těší mě, že premiér zmínil mé jméno. Ale prioritou pro mě jsou parlamentn­í volby a výsledek ČSSD především v Moravskosl­ezském kraji, kde jsem lídrem kandidátky. Prezidents­ká volba pro mě není na pořadu dne,“tvrdí Zaorálek. Pokud by ale změnil názor, byla by to podle jeho spolustran­íků od něho oběť. I Zaorálkovi podporovat­elé totiž přiznávají: preference ČSSD ukazují, že stranický kandidát nemá ve volbě proti Zemanovi příliš šanci. „Zaorálek je ve straně populární a někteří, co by chtěli jít nahoru, ho vnímají jako konkurenci. Pokud by v prezidents­ké volbě neuspěl, mohli by to proti němu použít. Říkali by mu: jak nás chceš vést, když jsi neuspěl v prezidents­ké volbě?“říká vlivný člen ČSSD.

(Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou čtěte na webu iDNES.cz.)

 ??  ?? Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek má blízko k premiéru Sobotkovi.
Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek má blízko k premiéru Sobotkovi.
 ??  ?? Předseda Senátu Milan Štěch býval odborovým předákem. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Předseda Senátu Milan Štěch býval odborovým předákem. 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia