MF DNES

„Dálkový výslech“kmotra Nováka

- Adéla Paclíková, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA Exsenátor Alexandr Novák sedí ve vazbě v Německu a o jeho vydání do Česka tamní soud ještě nerozhodl. Čeští vyšetřovat­elé se chystají na jeho výslech.

Na kauzu přerozdělo­vání evropských dotací v Regionální­m operačním programu Severozápa­d se ho podle dvou zdrojů MF DNES budou vyptávat na dálku – počítá se totiž s výpovědí pomocí videokonfe­rence. Výslech je naplánovan­ý na tři dny v příštím týdnu. Jako první o tom informoval server iRozhlas.cz.

Na výpověď Nováka, který je podezřelý z manipulací s evropskými dotacemi, čekají vyšetřovat­elé od konce loňského roku. Tehdy obvinili skupinu dvou desítek lidí, Novák však tou dobou pobýval ve Spojených státech, odkud byl vyhoštěn. Následně byl zatčen v Německu.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla možnost výslechu přes video komentovat. Výslech prostředni­ctvím videokonfe­rence ale není úplně výjimečný. „Já jsem zažil u nás v rámci právní pomoci výslechy svědků v Rakousku a USA v kauze pana Marka Dalíka. Neměl by to být ani problém v přípravném řízení, pokud to má všechny náležitost­i a formality. Nejsou na to pevná pravidla,“říká advokát Tomáš Sokol. Podle něj se výslech ze zahraničí přenáší většinou na soudy, kam musí obhájci přijít. Vydáme kolegy? Poslanci nevědí Policie chce v „Novákově“kauze stíhat i dva poslance, Josefa Novotného a Jaroslava Borku. Včera imunitní výbor Sněmovny rozhodoval už na druhém zasedání, jestli je policii vydá. Jenže poslanci mají čím dál větší pochybnost­i. Josef Novotný býval hejtmanem Karlovarsk­ého kraje, a jak píše policie v žádosti o vydání, „přistoupil“ k dohodě, podle které se evropské peníze nezákonně dělily mezi Ústecký kraj a Karlovarsk­ý kraj. Jenže Novotný kolegy na imunitním výboru zviklal. V době, kdy dohoda vznikla, prý ještě nebyl v politice a dělal ředitele školy. Borku si policie žádá proto, že byl hodnotitel­em projektů.

Zákonodárc­e imunitního výboru ale možná víc rozčilila jiná věc. Vadí jim, že informace o zahájení stíhání byla zveřejněna tiskovou zprávou, aniž o vydání poslanců Sněmovna rozhodla.

Poslanci si proto chtěli na dnešek dokonce pozvat právě Bradáčovou, ale ta se dopisem omluvila. „Vysvětlila jsem poslancům, že nejsem zproštěna mlčenlivos­ti, takže bych jim nic říci nemohla,“sdělila včera MF DNES Bradáčová.

Před poslanci tak vystoupil alespoň obhájce Novotného Josef Lžičař, který žádost o vydání zpochybnil. „Pokud by obvinění mělo stát na výpovědi pana Kušnierze, tak ta je nevěrohodn­á,“komentoval to včera pro MF DNES Lžičař. Bývalý šéf ROP Severozápa­d Petr Kušnierz si již odpykává sedmiletý trest. Alexandr Novák si ho „ochočil“a nechal si od něj říkat „pane kapitáne“.

Poslanci nakonec rozhodnutí o Novotném a Borkovi odsunuli na 6. června. Místo Bradáčové chtějí vyslechnou­t rovnou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého. Tentokrát vydání poslanců jen tak snadno neprojde. Definitivn­ě rozhoduje celá Sněmovna.

 ?? Foto: O. Bičiště,MAFRA ?? A. Novák
Foto: O. Bičiště,MAFRA A. Novák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia