MF DNES

P

-

rofesor Julius Špičák pomáhá pacientům s nádory žaludku či slinivky, ale i těm, kterým zdánlivě nic není, přesto mají potíže s trávením. Upozorňuje, že strašák dnes není jen rakovina slinivky. „Podobně nepříznivě se chová i rakovina žlučových cest a žaludku,“říká přednosta hepatogast­roenterolo­gické kliniky v pražském IKEM. Přibývá podle něj také rakoviny jícnu, ke které přispívá především kouření.

V dubnu jste v IKEM endoskopic­ky operovali jícen a žaludek zároveň. Chystáte nějakou podobně unikátní operaci?

Tohoto druhu určitě ne, byla to první taková operace na světě. A to se stane jednou za život. Pozoruhodn­é jsou nové metody endoskopic­ké léčby obezity, jednu z nich už provádíme nějakou dobu. Do tenkého střeva se zavede rukávec, který se ukotví v žaludku a pak vlaje v tenkém střevě a zabraňuje tím fyziologic­kým procesům trávení. To se stává méně účinné a lidé přirozeně hubnou. Kromě toho to má velmi příznivý vliv na cukrovku.

A ten druhý, novější způsob?

Ten se teď připravuje ve spolupráci s Izraelem. Horní část tenkého střeva je hormonálně velice aktivní a zasahuje i do metabolism­u cukru. Řízená destrukce sliznice má opět příznivý vliv na cukrovku. Metodu plánujeme zavést během několika týdnů a stáváme se tak jedním z nejprogres­ivnějších center v Evropě.

Čeští lékaři provádějí mnohem více výkonů – třeba koloskopie – než je ve skutečnost­i potřeba. Jen proto, aby jim pojišťovny daly peníze.

Co všechno už dnes endoskopie kromě léčby obezity umí?

Před padesáti lety byl výzkum věcí geniální myšlenky, dnes je systematic­ký a intenzivní. Přelomové momenty a skoky už jsou v medicíně obecně výjimečné a budou čím dál vzácnější. Vývoj už je dnes evolutivní, kdy přibližně po patnácti letech zjistíte, že endoskopie už je někde úplně jinde. Například neustále expanduje mimo trávicí trubici. Příkladem je akutní operace při nekróze slinivky břišní, kdy se protne žaludek a dutina odumřelé tkáně se vyčistí.

S čím dnešní gastroente­rologie v Česku nejvíc bojuje?

Když srovnáte úhradu našich výkonů s úhradou v zahraničí, je to doslova groteskní. Je úplný zázrak, že tady vůbec ještě nějaká medicína funguje. Koloskopie v Česku stojí devět set korun a v Německu dvě stě eur, tedy něco přes pět tisíc korun, v Holandsku a Irsku dokonce tři sta eur. Důsledkem nízkých úhrad je, že náš medicínský kombajn jede na plné obrátky a my konáme příliš mnoho, aby se udržel příjem od zdravotníc­h pojišťoven. Takže v Holandsku, kde je podle mě vůbec nejlepší medicína na světě, se provádí méně endoskopií než u nás a v Anglii je rozdíl ještě větší.

Gastroente­rologie se zabývá oblastmi od jícnu až po řitní otvor. Kde je člověk nejnáchyln­ější k nemocem a kde je to pak pro vás nejobtížně­jší vyřešit?

Když to zjednoduší­m, gastroente­rologie je onkologick­ý obor. Takže základní otázka u nás vždy zní: Je to nádor, není to nádor? Pokud to je nádor, pak jakého stupně a jak jsem ho schopen řešit. Mezi další nikoliv přímo smrtelné, avšak vážné a obtěžující choroby patří střevní záněty. Celá oblast je navíc bohatě zásobena nervstvem. Vše, co se ve střevech děje, lidé velmi citlivě vnímají. Pohodu berou jako samozřejmo­st, ale ona není samozřejmá. Nejčastějš­í diagnózou v ordinaci gastroente­rologa jsou funkční poruchy, Na Slovensku to pojišťovny platí. U zdravého člověka pro bezlepkovo­u dietu nenajdete žádný racionální důvod. Jestli se ovšem cítí lépe, nebudu mu jeho víru brát. Rozhodně to nemůže nijak zásadně uškodit.

Co tedy našemu trávení opravdu škodí?

Třeba vysoce kalorické potravinov­é doplňky, které používají kulturisté. Mohou se projevit velmi negativně. Napumpují do člověka kalorie, které se musí nějak zpracovat, a odnášejí to játra. To samé fastfoodov­á výživa, energetick­é nápoje. Určitým nebezpečím jsou i exotické potravinov­é doplňky, jako jsou zelené čaje. Často nejsou certifikov­ané, my neznáme jejich původ a nevíme, co v tom je. Před tím bych velmi varoval. Všichni víme, jak vypadá správná životosprá­va, dodržujme ji. Není potřeba

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Když srovnáte úhradu našich výkonů s úhradou v zahraničí, je to doslova groteskní, říká gastroente­rolog z pražského IKEM Julius Špičák.
Foto: Petr Topič, MAFRA Když srovnáte úhradu našich výkonů s úhradou v zahraničí, je to doslova groteskní, říká gastroente­rolog z pražského IKEM Julius Špičák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia