MF DNES

Není důvod, aby se zdraví vyhýbali lepku

Nebezpečné mohou být energetick­é nápoje, ale i zelené čaje, varuje gastroente­rolog Julius Špičák

- — Kateřina Havlická

kdy mají lidé velmi intenzivní potíže jako úporné průjmy, zácpy, pálení žáhy nebo bolesti žaludku, a přitom nemají žádné viditelné onemocnění. Musíme to správně klasifikov­at a pacientovi pomoct, což je zdánlivě banalita, ale ve skutečnost­i velké doktorské mistrovstv­í.

Co si myslíte o bezlepkový­ch, bezlaktózo­vých a raw dietách, které jsou velmi populární?

U pacienta s celiakií je bezlepková dieta jedinou léčebnou metodou, kterou by měla hradit pojišťovna. Jenže ta to nehradí. Pacientům dává nějaký příspěvek, který jim ale zdaleka nestačí. Kdyby to měla pojišťovna platit, pak ale rozhodně ne u těch, kteří tu nemoc nemají. nic uměle přidávat, nejsou potřeba střevní výplachy ani exotické byliny.

Zhoršuje se naše trávení ve srovnání s předchozím­i generacemi?

Těžko říct, protože o minulých generacích nemáme informace. Víme data pětadvacet třicet let dozadu a ani dnes nemáme o zdravotnic­tví spolehlivé informace. Je to paradox. Žijeme v době detailních informací o všem možném, ale ve zdravotnic­tví tomu tak není.

Je to kvůli ochraně osobních údajů?

To se na tom také podílí. Ale aby byla informatik­a spolehlivá, musí někdo vytvořit software a systém, který není levný. Ve zdravotnic­tví je to komplikova­ný úkol, do kterého se nikomu nechce. Ale už se začínají objevovat relativně spolehlivé databáze. Přesné údaje máme už po mnoho let o novorozene­cké úmrtnosti nebo o transplant­acích, celoplošné informace o jiných parametrec­h však chybějí. A Češi jsou přitom celkem disciplino­vaní. Když mají někam zadat nějaké údaje, zadají je. Poněkud ležérní jižané je spolehlivě nezadají. Navíc se dnes téměř nepitvá, takže až u sedmdesáti procent lidí nevíme, na co zemřeli.

U které vážné nemoci ve vašem oboru v posledních letech narůstá počet pacientů?

Narůstá rakovina slinivky a zcela zřetelně také rakovina jater, ale to je celosvětov­ý problém. Důvod? Nadváha. Trend se však může změnit, protože se zvyšuje úspěšnost léčby zánětů jater a hepatitid. Nádory vznikají velmi často transforma­cí z chronickéh­o zánětu, takže když vyléčíme chronický zánět, nestačí vzniknout rakovina.

Proč se rakovina slinivky stále tak obtížně léčí?

Už v době malého nádoru u ní cirkuluje po těle mnoho nádorových buněk. Vyřízneme nádor a mylně si myslíme, že je problém odstraněn, jenže tomu tak není. Mikrometas­tázy ještě nejsou detekovate­lné, ale jsou tam. Rakovina slinivky je také velmi málo citlivá na ozařování a chemoterap­ii. Při léčbě je cílem donutit nádor, aby se jeho vývoj v určité fázi zastavil, nebo dokonce zvrátil. A tento moment u rakoviny slinivky neznáme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia