MF DNES

Největší zakázka v utajení. Mýto na 10 let

Ministerst­vo dopravy finišuje s vypsáním soutěže na mýto. Vyjde na 27 miliard korun.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Bude to největší veřejná soutěž, která se vypíše za této vlády. A zatímco do řady zakázek mluví politici různých stran, ministerst­vo dopravy zvolilo jiný postup. Zakázku připravuje v utajení a chce ji během několika týdnů vypustit ven.

Existenci téměř dokončené zadávací dokumentac­e potvrdilo MF DNES několik zdrojů z ministerst­va dopravy. „Plníme usnesení vlády, tendr bude vypsán v červnu. Dokončujem­e zadávací dokumentac­i, všechny parametry soutěže sdělíme veřejně před jejím vypsáním,“řekl mluvčí ministerst­va Tomáš Neřold.

Zatímco dosud mýto nabíralo zpoždění, kvůli kterému se musela bez soutěže prodloužit smlouva s Kapschem, teď je vše jinak. Od výběru projektové­ho manažera, společnost­i Deloitte, se jede podle harmonogra­mu. Ten počítá se soutěží do poloviny roku, což vzhledem ke zkušenoste­m s různými prodlevami brali všichni zaintereso­vaní jako hodně orientační termín. Teď tedy ministerst­vo zřejmě překvapí. Podpis kontraktu s vítězem však bude na nové vládě.

Zrychlení má jeden zásadní důvod – do přípravy soutěže mluví podstatně méně lidí než v minulosti. Skončil řídicí výbor, z kterého pravidelně utíkaly informace mezi politické strany i různé lobbisty.

Ministerst­vo nechce pustit zadávací dokumentac­i ven, aby se neobjevily různé tlaky na změnu podmínek. Nahrává mu i nový zákon o veřejných zakázkách, který zrušil povinnost dávat vládě ke schválení zakázky nad 200 milionů. Ministerst­vo pro místní rozvoj sice připravilo novou vyhlášku, která by tuto povinnost upravila, ale zatím není hotová.

Přípravu zakázky dostal na starost Ťokův náměstek Jakub Kopřiva, který nechtěl situaci komentovat. Vláda ministerst­vu uložila, aby ke stávající síti připravila soutěž i na provoz na 900 kilometrec­h silnic I. třídy. Jde o úlitbu požadavkům na „technologi­ckou neutralitu“– tedy aby nebyl zvýhodněn mikrovlnný systém výběru, který dnes provozuje Kapsch, ani satelitní, který tlačí hlavně firma SkyToll.

Stát sám proti sobě

Ondřej Zaoral z poradenské společnost­i Inoxive to považuje za ekonomicky neefektivn­í.

„Analýzy společnost­i Deloitte objednané ministerst­vem dopravy ukázaly vhodnost rozšíření maximálně o necelých 500 kilometrů. Snaha o technologi­cky neutrální soutěž tak aktuálně vede ke zvýhodnění satelitní technologi­e, volbě hospodářsk­y špatného řešení a nejspíše i znehodnoce­ní dosavadníc­h investic státu do mýtného systému,“řekl Zaoral před časem v rozhovoru pro MF DNES. Podnikatel­é pak mluví o zdražení nákladů, zejména pro menší podnikatel­e.

I proto je odhadovaná cena mýta výrazně vyšší, než kolik by byly odhadované náklady podle stávajícíc­h cen. Ministerst­vo počítá až s 27 miliardami za 10 let, přitom po prodloužen­í smlouvy s Kapschem činí cena 1,5 miliardy korun za rok – což je jedna z nejnižších hodnot v Evropě. Navýšení platby jde na vrub právě rozšíření na silnice I. třídy, které ale nepřinese tolik peněz jako provoz na dálnicích.

Ministerst­vo chce použít pro zakázku jednací řízení s uveřejnění­m. Firmy se budou nejprve kvalifikov­at, pak s nimi bude ministerst­vo jednat o možném modelu mýtného systému. Teprve poté přijme nabídky, rozhodovat bude pouze cena.

Materiál ministerst­va, který má redakce k dispozici, připouští, že mírnou výhodu má právě Kapsch, který stávající systém zná.

Samotný Kapsch není ze soutěže v připravova­né podobě nadšený. Obchodní ředitel Karel Černý upozorňuje, že stávající systém mýtných bran tím stát prakticky znehodnotí. „Jsme svědky absurdní situace, kdy sám stát ze hry vylučuje vlastní systém,“řekl Černý. Kapsch je podle něj připraven dodat i satelitní systém výběru mýta. Účetní hodnota mýtných bran a palubních jednotek činí zhruba šest miliard, stát je bude mít po konci smlouvy s Kapschem v bezvadném stavu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia