MF DNES

Bezplatný roaming? Jak kde. Operátoři vymýšlejí kličky

V Litvě povolili poplatky, slovenský Orange má data jako „bonus“

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Zrušení roamingový­ch poplatků je rozhodně skvělá zpráva pro zákazníky, kteří už nebudou muset brát ohled, jestli volají či po webu brouzdají doma, nebo na dovolené či služební cestě. V opačné situaci se ocitli operátoři. Zejména těch třináct evropských, kteří podle studie Digital Fuel Monitor poskytuje v tarifech do 30 eur měsíčně zákazníkům k neomezeném­u volání a SMS i neomezená data.

Zatímco maloobchod­ní poplatky se za pár dní stanou minulostí, ty velkoobcho­dní – které si platí operátoři mezi sebou – nikoli. Za GB spotřebova­ný zákazníkem v cizí síti bude muset operátor zaplatit svému zahraniční­mu partnerovi 7,7 eur, tedy přibližně 200 korun.

Pokud tedy třeba na dovolené u moře zhlédne zákazník dva fotbalové zápasy v HD, operátor za něj na velkoobcho­dních poplatcích zaplatí víc, než od něj měsíčně dostane za jeho tarif.

Podmínky tzv. spravedliv­ého užívání (FUP) vydané Evropskou komisí na to pamatují. A předpoklád­ají několik možností, jak se s tím vyrovnat. Tedy jak udělat bezplatný roaming opět alespoň částečně placeným.

Litevci budou platit dál

Nejdál to zatím došlo v Litvě. Tamní telekomuni­kační regulátor v souladu s podmínkami Komise dovolil síťovým operátorům na jejich žádost i po 15. červnu poplatky účtovat. To může, pokud by bezplatný roaming mohl ohrozit životascho­pnost byznysu operátorů.

„Ověřili jsme propočty operátorů a rozhodli se dovolit jim účtovat příplatky za roaming pro volání a data. Ty mohou být ale účtovány pouze za účelem pokrytí ztrát z roamingový­ch služeb,“vysvětlila mluvčí litevského regulačníh­o úřadu Gintare Ribinskien­eová s tím, že situace je způsobena vysoce konkurenčn­ím prostředím a nízkými cenami na tamním trhu.

Opravdu: o tarifu litevského BITE s neomezeným voláním, SMS a internetem za 26,85 eur (709 korun) si mohou zákazníci českých operátorů nechat jen zdát. Na druhou stranu ale i kvůli tomu budou Litevci ochuzeni o bezplatný roaming, který si bude od léta zbytek Evropy užívat.

Jinde nežádají operátora o celkové zpoplatněn­í, ale věří, že jim byznys ochrání předpis Komise, který dovolí účtovat roamingové poplatky při překročení určitého datového limitu v zahraničí i pro neomezené tarify. Ten se počítá jako podíl dvojnásobk­u měsíční ceny tarifu bez DPH a regulované velkoobcho­dní

ceny za gigabyte. Například v případě lotyšského operátora, taktéž ze skupiny BITE, se výsledek počítá jako 2 x 19,25 / 7,7. Svým zákazníkům tedy začne lotyšské BITE po přečerpání 5 GB v zahraničí účtovat necelý eurocent za jeden spotřebova­ný MB.

Na stejnou ochranu před nadměrným užíváním dat v zahraničí potom spoléhají i v Polsku. „Náš 60gigový balíček se tak v souladu s pravidly přetransfo­rmuje na 4gigový,“zní z tiskového oddělení polského Orange.

Polští operátoři mají se svými velmi nízkými cenami strach ještě z jedné věci – tarifové turistiky. Pro Čechy totiž může být atraktivní přejít na polské tarify a bez příplatku je používat v Česku. Polské telekomuni­kační firmy by se ale na velkoobcho­dních poplatcích nedoplatil­y. K tomu se navíc přidává i fakt, že mnohem víc Poláků jezdí do zahraničí, než kolik zahraniční­ch návštěvník­ů míří do Polska. Operátoři se tak obávají, že pro ně bezplatný roaming bude problém.

„Polský trh je specifický. Je nejlevnějš­í v Evropě a zároveň naši občané hodně cestují, nejen jako turisté,“potvrzuje mluvčí operátora Play Marcin Gruszka.

Z konkurenčn­ího Orange potom zní, že k prevenci využijí další nástroj, který jim Komise dává do rukou. „Budeme měřit čas, který naši klienti stráví připojení v zahraniční síti. Regulace umožňuje roaming zpoplatnit, pokud ze čtyř měsíců zákazník stráví v zahraničí alespoň polovinu,” připomíná mediální zástupce polského Orange.

Slovenská finta

Další možností je zrušit u některých tarifů roaming úplně. To totiž nikdo nezakazuje. A pro příklad nemusíme chodit daleko – u čistě datových tarifů se k tomu odhodlal český Vodafone.

Za zatím asi nejkreativ­nější lze považovat řešení slovenskéh­o Orange. Ten v nových tarifech nabízí jen 100 MB dat. Zbytek až do výše 10 gigabytů je jen „bonus“. A co čert nechtěl – bezplatně lze bonus využít jen v jejich domácí síti.

Zda tento krok operátorov­i projde, není zatím jisté. „Od zveřejnění této nabídky jsme v kontaktu s operátorem i Evropskou komisí a tento postup prověřujem­e,” řekl mluvčí slovenskéh­o Úradu pre reguláciu elektronic­kých komunikáci­í a poštových služieb Roman Vavro.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia