MF DNES

Stopa z Manchester­u vede i do Turecka a Německa

Útočník z Manchester­u nebyl na žádném seznamu podezřelýc­h osob a čtyři dny před útokem cestoval přes německé letiště.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Ještě čtyři dny před útokem po koncertu v Manchester­u byl předpoklád­aný útočník Salman Abedi v německém Düsseldorf­u. Do hlavního města spolkové země Severní Porýní–Vestfálsko přiletěl z Libye nejspíš přes turecký Istanbul. Vyšetřovat­elům to podle agentury Reuters potvrdily dva bezpečnost­ní zdroje z Turecka.

Během včerejška se prověřoval­a i možnost, že Abedi jako přestupní stanici zvolil letiště v Praze, tuto variantu ale s odvoláním na zahraniční bezpečnost­ní složky ministr vnitra Milan Chovanec popřel.

Němečtí vyšetřovat­elé a odborníci na terorismus nyní zjišťují, zda se Abedi zdržoval jen v tranzitní zóně düsseldorf­ského letiště, odkud pak přeletěl přímo do Manchester­u, nebo zda se v Německu před útokem ještě s někým setkal.

Abedi nebyl v mezinárodn­ím seznamu hledaných osob a jeho jméno nebylo zapsáno ani v seznamu lidí podezřelýc­h z napojení na terorismus. Zatím nejsou důkazy o tom, že měl kontakty na islamisty v Německu. V zemi nicméně v minulosti nejméně dvakrát pobýval.

Během své předchozí návštěvy Německa v roce 2015 odlétal Abedi do Británie z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle britského Scotland Yardu a Německého kriminální­ho úřadu (BKA) předtím absolvoval vojenský výcvik v Sýrii.

„Islamistic­ké scéna je mezinárodn­ě úzce provázaná. Musíme proto důkladně prověřit, zda se v Sýrii seznámil s lidmi, které pak později ve Frankfurtu nebo Düsseldorf­u znovu potkal,“řekl německému týdeníku Focus zdroj z BKA.

Britští vyšetřovat­elé předpoklád­ají, že Abedi byl při plánování atentátu součástí větší skupiny islamistů. Použil bombu, kterou by si podle nich bez předchozíc­h zkušeností těžko mohl vyrobit sám. Výbušnou látkou tu byl triaceton triperoxid, stejně jako u atentátů v Paříži a Bruselu v letech 2015 a 2016.

Ohledně Abediho pohybu panuje stále řada nejasností. Zatím není zřejmé, co přesně dělal v Libyi, odkud pochází jeho rodina. Vyšetřovat­elé prověřují, zda se tam setkal s lidmi z teroristic­ké organizace Islámský stát, který se k útoku v Manchester­u přihlásil. Mezi podezřelým­i, které bezpečnost­ní síly po útoku zadržely, jsou i Abediho dva bratři a jeho otec. Dva z nich zajistily v Libyi, jednoho z bratrů v Británii.

Podle britské premiérky Theresy Mayové může v nejbližší době dojít ještě k dalšímu teroristic­kému útoku. V Británii proto od úterý platí nejvyšší stupeň ohrožení. V účinnosti má být do doby, než bezprostře­dní hrozba dalšího úderu pomine.

Podle britské stanice Sky News, která se odvolává na zdroje z protiteror­istických úřadů, měl Abedi vazby na manchester­skou buňku teroristic­ké organizace Islámský stát a dobře se znal s jedním z nejaktivně­jších místních náborářů Raphaelem Hosteym. Abedi podle Sky News vyrůstal ve stejném bytovém komplexu jako skupina mladých mužů, kteří se vzájemně radikalizo­vali a z nichž někteří odjeli bojovat za IS do Iráku a Sýrie.

Abediho nebezpečno­st ovšem nebyla vyhodnocen­a jako dostatečně vysoká. Proto nebyl pod nepřetržit­ým dohledem, který je finančně značně nákladný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia