MF DNES

Koaliční krize nejvíc potěšila Okamuru

-

Je duben roku 2005 a předseda toho času nejsilnějš­í vládní strany ČSSD Stanislav Gross už tři měsíce nedokáže pořádně vysvětlit, kde vzal milion na nákup svého bytu na Barrandově. Preference jeho strany se propadají pod dvanáct procent.

Jiná doba a jiná lapálie. Červen 2013 a policejní zátah na Úřadu vlády. ODS s tehdejším premiérem Petrem Nečasem se rychle propadá taky k dvanácti procentům hlasů.

A teď současnost. (Až do této středy) místopředs­eda vlády a ministr financí Andrej Babiš má za sebou kauzu Čapí hnízdo, nahrávky, na nichž o kolezích z vlády i svých bývalých podřízenýc­h mluví jako dlaždič a v tom, co povídá, nesedí řádově mnohem vyšší částky než tehdy u Grosse. Preference jeho hnutí? Pohodových minimálně 25 procent hlasů, skoro dvakrát víc než nejbližší konkurence v podobě ČSSD, která celé týdny do Babiše šije.

A to je historický paradox. Zatímco ve vzpomínaný­ch letech 2005 a 2013 potíže jednoho posílily vždy toho hlavního rivala – ODS se během kauzy Grossova bytu vyšplhala podle průzkumů nad 33 procent hlasů a ČSSD zas při pádu Nečasova kabinetu měla pořád slušných 27 procent hlasů – teď ČSSD dokonce ještě ztrácí. Oslabuje, pravda, také zasažené hnutí ANO, ale tak málo, že se nad tím u Babiše nemusí ani vzrušovat.

Za pozornost však u šéfa ANO mohou stát jiné věci. Průzkumy i dosavadní volební výsledky ukazují, že ať už má Babiš problém, nebo je zrovna na vítězné vlně, ani zdaleka nedosahuje takových čísel jako kdysi ODS s ČSSD. Babiš už dosáhl svého vrcholu, moc neroste ani neklesá, jde si pro nezadržite­lné vítězství v podzimních volbách, ale co pak?

Vládu sám nesestaví, do té příští bude podle výsledku zřejmě lákat buď ODS, nebo koalici KDU-ČSL se Starosty.

V obou případech to znamená posun doprava – k nižším daním a sociálním dávkám. Ale taky posun k voličům, na které neplatí univerzáln­í odpověď, že za všechno v téhle zemi může Kalousek.

Současná vládní krize navíc nenápadně ukázala, že voliči pomalu přestávají Babišovo hnutí vnímat jako protestní. ANO se stává běžnou stranou se svými skalními voliči – ovšem s jedním velkým ALE. Ti skalní nevolí primárně ANO, ale Babiše. Ve chvíli, kdy se Babiš okouká, a okoukali se v posledních 25 letech všichni včetně Václava Klause nebo Miloše Zemana, začne ANO padat ještě mnohem hlouběji než v minulosti ČSSD a ODS. Kdy to přijde?

Historická zkušenost s Klausem a Zemanem ukázala, že životnost i těch největších hvězd v tuzemské politice nepřesahuj­e šest let – pak to chce pauzu. A pak, až národ zapomene na všechny ty aféry – Bamberg, olovo, Štiřín... – třeba kandidovat na prezidenta. Což ale šéf ANO nikdy nechtěl. Spíš než na Hradě si lze Babiše po prezidents­kých volbách v roce 2023 představit jako naštvaného miliardáře, kterému táhne na sedmdesát a v opozičních lavicích s hnutím, jehož preference se propadly pod deset procent, stále brblá, jak jsou všichni proti němu a jak to nechápe.

Právě skončená vládní krize ukázala jednoho nenápadnéh­o vítěze. Část protestníc­h voličů přešla k Tomio Okamurovi a jeho poslednímu politickém­u projektu SPD. Uskupení by teď podle Medianu překročilo pětiprocen­tní hranici, podle interního průzkumu z minulého týdne, který si nechalo udělat hnutí ANO, dokonce dosáhlo až na devět procent. Pro ANO s ČSSD je to varování. Pokud nepřijdou s nějakým momentem překvapení, třeba s tím, že v pravou chvíli obmění lídra, což ČSSD už prováhala, můžou mít za pár let podobné množství voličů jako teď Okamura.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia