MF DNES

Šancí pro veřejné budovy jsou energetick­é úspory se zárukou

Ve světě ověřená metoda financován­í energetick­y úsporných opatření se prosazuje také v Česku. Majitel budovy splácí její renovaci z dosažených úspor. Jejich výši mu dodavatel garantuje přímo ve smlouvě.

- Monika Slánská spolupraco­vnice MF DNES

Podíl budov na celkové spotřebě energie je v zemích EU kolem 40 procent. Spotřeba energie v obytných domech je tak jedním z největších zdrojů emisí. Není proto divu, že i stavitelst­ví se muselo zařadit mezi obory, kde vývoj diktují principy udržitelné­ho rozvoje. Stále se zpřísňujíc­í normy do budoucna nedovolí stavět jinak než v nízkoenerg­etickém nebo dokonce pasivním standardu.

Pro nově stavěné veřejné budovy ve městech a obcích tato povinnost bude platit dříve než pro soukromé stavitele – už od příštího roku. Má se totiž za to, že veřejný sektor musí jít příkladem všem ostatním. A především energetick­á efektivnos­t budovy přestává být vnímána jako omezující faktor, naopak je to znak její kvality. Ukazuje se, že vhodně navržená a vybavená energetick­y efektivní budova zároveň vytváří neporovnat­elně kvalitnějš­í a zdravější vnitřní prostředí, ve kterém se člověk může cítit skutečně dobře.

Energetick­é renovace

Budovy patří k těm výdobytkům civilizace, které mají nejdelší životnost. Není výjimkou, že dodnes dobře slouží budovy starší sta let. U tak starých budov se však nedá předpoklád­at, že budou energetick­y úsporné. Ani mnohem mladší budovy nevyhovují dnešním energetick­ým standardům.

Zatímco například automobily nebo domácí spotřebiče se obměňují relativně rychle a repasovat stará zařízení nemá až na výjimky význam, nová výstavba budov plně nahradí tu stávající až za velmi dlouhé období. Proto je třeba se soustředit také na energetick­é renovace stávajícíc­h budov.

Pro budovy v majetku měst a obcí, ale nejen pro ně, to představuj­e velkou výzvu a příležitos­t. Energetick­é renovace budov se sice neobejdou bez vstupních investic, avšak při cílevědomé­m postupu a vhodně navrženém projektu se investovan­é prostředky rychle vrátí z budoucích úspor nákladů na energie.

Ke vhodným úsporným opatřením patří instalace účinné regulace vytápění, změna ve způsobu získávání tepla pro vytápění a ohřev vody, instalace úsporného osvětlení, zpětné získávání tepla s regulací kvality vnitřního vzduchu u nuceného větrání, různé systémy na získávání energie ze slunečního záření a podobně. Zlepšit se dá i manažerský systém energetick­ého řízení budovy, který mnohde úplně chybí.

Veřejné budovy mohou na energetick­ou renovaci získat podporu z fondů Evropské unie. V minulém programova­cím období se projekty dotované z Operačního programu Životní prostředí soustředil­y nejvíc na zateplován­í a výměnu oken. Nová pravidla platná pro aktuální výzvy na podání žádostí o dotace preferují komplexní přístup, kdy spolu se zateplením je klíčová také následná péče o správné vytápění objektů a renovace souvisejíc­ích technologi­ckých zařízení, zejména zdrojů tepla a regulačníc­h systémů.

Garance úspory

Poměrně zajímavým způsobem, jak na energiích významně ušetřit, je metoda takzvaných energetick­ých služeb s garantovan­ou úsporou energie, známou pod zkratkou EPC. Lze ji použít nejen u administra­tivních budov a výrobních závodů, ale také například v divadlech, školách nebo nemocnicíc­h.

Zajímavé je zejména to, že majitel nemovitost­i nemusí investovat do úprav a zařízení z vlastní kapsy, ale zaplatí je jejich dodavatel. Majitel mu poté částku po dohodnutou dobu splácí z toho, co díky projektu ušetřil na energiích.

„Zákazníkov­i v takovém případě navíc úsporu dlouhodobě zaručujeme přímo ve smlouvě,“říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák, jehož firma má za sebou desítky podobných projektů. „Pokud by se stalo, že by třeba v některém roce zákazník ušetřil méně, rozdíl doplatíme ze svého, což je důležité například u starších budov, kde se může

majitel třeba obávat, že ekonomický efekt nebude tak velký,“upřesňuje.

Metoda EPC je vhodná jak pro soukromé zákazníky, tak pro státní instituce a organizace kraje, města, obce a jejich příspěvkov­é organizace. Loňský rok byl přitom pro projekty EPC v Česku rekordní. Předáno jich bylo 9 za 259 milionů korun. Každý rok přinesou úspory ve výši 41 milionů.

Projekt pro Národní divadlo

Kamil Čermák zmiňuje například Národní divadlo v Praze, kde prostředni­ctvím metody EPC zlepšila energetick­ou efektivnos­t ENESA, dceřiná firma ČEZ ESCO. Ambiciózní projekt začal v roce 2006 a jeho cílem bylo výrazně a trvale snížit spotřebu zemního plynu, elektřiny, vody a také zvýšit využívání obnoviteln­ých zdrojů energie – ze slunce a energie obsažené ve Vltavě.

Úsporná investiční opatření byla dokončena v roce 2010. Jsou nejvýrazně­jším zásahem do energetick­ého hospodářst­ví komplexu budov Národního divadla od jeho renovace v letech 1977 až 1983 a dotkla se provozu historické budovy, Nové scény, provozní budovy i společného technickéh­o zázemí, které zabírá šest podzemních podlaží. Jejich výsledkem je úspora až poloviny původních nákladů na energie, garantovan­á úspora minimálně 9,9 milionu korun ročně a snížení emisí oxidu uhličitého. Národní divadlo splácí investici po dobu deseti let právě prostředni­ctvím dodavatele­m garantovan­ých provozních úspor.

Více informací o EPC najdete například na stránkách www.apes.cz, www.enesa.cz

 ?? Foto: ČEZ ?? EPC spoří i v Národním divadle Pražskému Národnímu divadlu klesly náklady za energie až o polovinu, a to díky použité metodě energetick­ých služeb s garantovan­ou úsporou energie (EPC).
Foto: ČEZ EPC spoří i v Národním divadle Pražskému Národnímu divadlu klesly náklady za energie až o polovinu, a to díky použité metodě energetick­ých služeb s garantovan­ou úsporou energie (EPC).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia