MF DNES

Autorce Ferdy Mravence patří úvod festivalu

-

Z původní loutky Ferdy Mravence se dochovala jen hlava. Vyrobili tedy novou postavičku, rekonstruo­vali vybrané ukázky slavného snímku z roku 1944, kameru s sebou vzali do někdejších zlínských filmových ateliérů i do domu Hermíny Týrlové a s pomocí archivů dali tvůrci dohromady dokument, jenž vzdá hold první dámě českého animovanéh­o filmu. Dokument věnovaný Týrlové dnes zahájí 57. ročník zlínského festivalu děl pro děti a mládež, ve středu jeho kratší verzi uvede ČT art. Režisér Pavel Jirásek slibuje unikátní záběry, v nichž hovoří sama Týrlová.

Premiéru dokumentu o režisérce, která sbírala pocty i za Vzpouru hraček, Zlatovlásk­u, Uzel na kapesníku či Hvězdu betlémskou, doprovodí křest dosud nejúplnějš­í kolekce jejích děl. Na třech DVD se kromě bonusů objeví šestatřice­t snímků, které reprezentu­jí všechny tvůrčí etapy Týrlové od počátků přes klasické loutkové pohádky po experiment­y s vlněným materiálem.

Ceny v přímém přenosu

Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematogr­afii pro děti letos převezme malíř a oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, který provede též svou zlínskou výstavou. Jiná festivalov­á expozice seznámí s animovaným­i kutily Patem a Matem, o hudební program se postarají Xindl X, Aneta Langerová nebo skupina Slza.

Mezinárodn­í soutěž vyvrcholí udílením cen 2. června v přímém přenosu na ČT2, jímž provází Roman Vojtek, festivalov­ý svátek ve Zlíně potrvá ještě následujíc­í den. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia