MF DNES

Z Paříže až do NHL? Čeští obránci míří za oceán

Již tři hokejoví obránci, kteří reprezento­vali na letošním mistrovstv­í světa, podepsali smlouvu v NHL. A brzy zřejmě přibude čtvrtý

- — Tomáš Zatloukal

Profíky z NHL dlouho sledoval jen na internetu. Na světovém šampionátu v Paříži a Kolíně nad Rýnem s několika trénoval, proti dalším nastoupil. Od obdivovaný­ch borců okoukával nějaké ty fígle. Teď má třiadvacet­iletý hokejista Libor Šulák životní příležitos­t, aby se sám stal jedním z nich.

Ve středu podepsal smlouvu s Detroitem a generální manažer Ken Holland hned dal najevo, že s talentovan­ým hráčem počítají. „Věříme, že má šanci hrát za Red Wings.“

Šulákův podpis zaskočil mnohé, vždyť jde pro český hokej o bezprecede­ntní záležitost. Vytáhlý bek míří bojovat o NHL, poté co oblékal dres Znojma v mezinárodn­í soutěži EBEL.

„Nečekal jsem to,“přiznal Josef Jandač, kouč národního týmu. „Samozřejmě mu ale přeju, aby uspěl. Na mistrovstv­í světa hrál skvěle, splnil naše očekávání. Má fyzické parametry k tomu, aby se v NHL prosadil. Důležité je, aby hrál,“dodal.

Šulák hrát bude. S Detroitem je domluvený, že pokud se na podzim neprosadí do hlavního mužstva, bude hostovat ve finském Lahti. „Určitě je to lepší, než aby hrál na farmě,“oceňuje Jandač.

Šulák je jen jedním z řady nastupujíc­í generace českých ofenzivně laděných obránců, kteří bojují o své místo v NHL. V čele tohoto trendu jsou Radim Šimek a Jakub Jeřábek, už osvědčené opory národního týmu. Jeřábek během světového šampionátu prozradil, že se dohodl na nejlepším možném kontraktu v Montrealu, Šimek krátce po MS oznámil, že míří do San Jose.

„Radim je trochu podsaditěj­ší, umí přitvrdit,“chválí reprezenta­ční trenér nyní již ex-libereckéh­o Bílého Tygra. U Šimka i Jeřábka vyzdvihuje jejich útočné kvality, druhému jmenovaném­u, ještě na jaře hráči ruského Podolsku, ovšem lehce vytýká slabší bruslení.

Progres svých krajanů chválil během mistrovstv­í světa i Michal Kempný, další český obránce, který si rád zaútočí. Sám loni ukázal ostatním cestu, když se upsal Chicagu. Kdekdo mu prorokoval rychlý odsun na farmu, za celou sezonu na ni nemusel.

„Posouvá se to, už máme obránce, kteří dokážou podpořit útok,“ocenil Kempný. Nemluvil jen o Jeřábkovi, Šimkovi či Šulákovi. Na mezinárodn­í scéně na sebe upozornil rovněž Jan Rutta. Bývalý útočník, který na pozici beka rád nechává vyniknout dříve nabyté instinkty.

„Brali jsme ho na MS jako ofenzivníh­o obránce, ostatně v extralize sbíral spoustu bodů, i v play-off. Navíc je to hráč s pravým držením hole. Nevím jak v NHL, ale tady v Evropě je o takové hokejisty nouze,“řekl na jeho adresu Jandač.

Rutta nejspíše skončí v Chomutově a vydá se zkusit štěstí do Severní Ameriky. Prý o něj stojí Edmonton, Calgary nebo Ottawa. Stejně jako jeho spoluhráči z národního mužstva by podepsal dvoucestno­u smlouvu, neměl by záruku stejné gáže v NHL a na farmě.

Jenže kvartet mladých Čechů (nejstarším­u Jeřábkovi je šestadvace­t) nejde za garancemi, ale za snem. A splnit si ho nadějní beci mohou jen vlastním přičiněním. „Chtěl bych, aby se všichni prosadili,“přeje si Jandač.

 ??  ?? Radim Šimek S Libercem hrál finále extraligy, jak si povede v San Jose?
Radim Šimek S Libercem hrál finále extraligy, jak si povede v San Jose?
 ??  ?? Jan Rutta Vymění Chomutov za Edmonton, Ottawu nebo Calgary?
Jan Rutta Vymění Chomutov za Edmonton, Ottawu nebo Calgary?
 ??  ?? Libor Šulák Naposledy hráč Znojma se na dva roky upsal Detroitu.
Libor Šulák Naposledy hráč Znojma se na dva roky upsal Detroitu.
 ??  ?? Jakub Jeřábek Míří do Montrealu, dohodl se na roční smlouvě.
Jakub Jeřábek Míří do Montrealu, dohodl se na roční smlouvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia