MF DNES

Z

-

atímco hráči se scházeli k dopoledním­u tréninku, Zdeněk Grygera, manažer fotbalistů Fastavu Zlín, už mluvil pro televizní štáby. Nenápadný klub z východu Moravy si řekl o mediální pozornost, přestože jeho hráči obrazně řečeno nemuseli ani kopnout do balonu.

Díky středečním­u triumfu Manchester­u United ve finále Evropské ligy a shodě dalších příznivých okolností spadl letošnímu vítězi národního poháru do klína přímý postup do druhé nejvýznamn­ější klubové soutěže. S tím je spojená i luxusní prémie 70 milionů korun!

„Před dvěma lety jsme byli ve druhé lize, teď se chystáme na evropské poháry. A rovnou do skupiny! Je to velký skok,“říkal Grygera.

Ve zlínském případě by se hodily vzletnější příměry. Když se klub vrátil mezi domácí elitu, nikdo mu nevěřil. Odepisoval­i ho odborníci i bookmakeři. Pokud byste si vsadili na jeho okamžitý sestup, nezbohatli byste. Kurz byl příliš nízký.

Teď se můžou ve Zlíně smát. Zatímco Slavia, Plzeň nebo Sparta si budou v horkém létě klestit cestu zrádnými předkoly, vítězové podceňovan­ého MOL Cupu si můžou třeba už dnes zamluvit letenky na srpnový los skupin do Monaka.

„To je sen každého manažera. Už teď se těším,“vyhlíží Grygera sraz evropské honorace: „Vždycky jsme se dívali v televizi, jak tam sedí, a najednou tam jedeme také. Některé věci nám začnou docházet až postupně.“

Na rozjímání a oslavy čas ve Zlíně nemají, i když kvaltovat se také nemusí. Termíny šesti zápasů v základní skupině jsou přesně nalajnovan­é – první 14. září, závěrečný 7. prosince. „Kdybychom museli do předkola, bylo by to všechno hektické,“přiznal Grygera.

Takhle si ve Zlíně můžou v klidu rozmyslet, jestli využijí azyl v sousedním Uherském Hradišti, nebo v Olomouci, protože zlínský stadion Letná na rozdíl od stejnojmen­ného sparťanské­ho stánku nesplňuje náročné požadavky UEFA. A jak naloží s tučnou odměnou, která převyšuje dosavadní roční rozpočet klubu? „Nedovedu si teď představit, jak tolik peněz utratíme,“tvrdí majitel Zdeněk Červenka, který přitom šéfuje zemědělské­mu holdingu Lukrom s miliardový­mi obraty.

Jak už naznačil dřív, peníze si neodnese. Hodlá je investovat zpět do fotbalu. Ale nečekejte bezhlavé nákupy, to není jeho styl. „S nikým se o hráče přetahovat nebudeme,“potvrdil Grygera, Červenkova pravá ruka.

Vidina Evropské ligy je dostatečně přitažlivá sama o sobě. Ne že by se teď na východ Moravy hrnuly ligové hvězdy, vždyť i klíčové persony stávajícíh­o kádru se dívají výš. Kupříkladu stoper Jugas se upsal Slavii a krajní záložník Vukadinovi­č míří do Sparty, nicméně vyjednávac­í pozice Zlína na přestupním trhu je diametráln­ě odlišná než před pár měsíci. Klub už se nemusí spokojit jen s jinde nechtěnými hráči, jako byli svého času Koreš, Vukadinovi­č či Harba. Seznam vyhlédnutý­ch posil je zajímavý. Však si ho můžete přečíst ve vedlejším rámečku.

„Chceme mít každý post minimálně zdvojený,“naznačil Grygera. „Nedovedu si představit, že když budeme hrát ve čtvrtek v zahraničí, tak o víkendu nastoupíme se stejnou sestavou v české lize.“

Evropské poháry berou ve Zlíně smrtelně vážně. Posilovat se bude na všech frontách. Kádr, management klubu i realizační tým nabobtnají. Na bezproblém­ové zajištění organizace zápasů v pohárech si klub hodlá najmout zkušené odborníky.

„Aby nedošlo k nějakému nedopatřen­í. To si nemůžeme dovolit. Reprezentu­jeme český fotbal a cítíme zodpovědno­st,“pravil Grygera.

Teď ještě aby znovu podceňovan­í zlínští fotbalisté získali pro český klubový koeficient cenné body. Na domácí scéně už dokázali příjemně překvapit. Za odměnu je na podzim pozná Evropa.

Od jejich předchozí jediné účasti v evropských pohárech v dnes už zaniklém PVP uteklo 47 let. I když na jaře vše směřovalo k tomu, že na lavičce po sezoně skončí, podle čerstvých informací MF DNES je reálně ve hře jeho setrvání ve funkci. Arsenal, Villareal, Lazio, Lokomotiv Moskva, Vitória Guimaraes (Portugalsk­o), Atalanta Bergamo, Zulte Waregem (Belgie), Vitesse Arnhem (Nizozemí).

 ?? Foto: MAFRA ?? Zlín čekají před Evropskou ligou příchody a odchody: kapitán Jugas míří do Slavie, přijít by mohl příbramský střelec Pilík.
Foto: MAFRA Zlín čekají před Evropskou ligou příchody a odchody: kapitán Jugas míří do Slavie, přijít by mohl příbramský střelec Pilík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia