MF DNES

TÓNY, které léčí

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikotera­pie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach moderních technologi­í v medicíně.

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK

Stačilo málo a zpěvák Michal Hrůza se už nemusel na pódia nikdy vrátit. Po brutálním útoku skončil s krvácením do mozku v umělém spánku. Ani po dvou týdnech od operace nebylo jasné, jestli bude ještě někdy mluvit nebo se vůbec hýbat.

Michal Hrůza měl štěstí. Odborníci mluvili o zázraku i obrovské vůli, když se po osmi měsících opět postavil před své fanoušky s kytarou v ruce. A navíc s texty uloženými zase zpátky v hlavě. Co se mnohým zdá samozřejmé, znamenalo pro něj stovky hodin práce. Paměť ho zrazovala, na pódiu musel používat čtečku. Nakonec mu pomohla samotná hudba. Muzikotera­pie totiž dosahuje v poruchách paměti výborných výsledků. „Zaměřovali jsme se zejména na trénink krátkodobé a střednědob­é paměti. Nejprve jsme trénovali na jeho vlastních písních, rozšiřoval­i seznam zvládnutýc­h textů a postupně se cvičení stávala různoroděj­ší. Dokonce jeho první píseň po úraze vznikla při terapii,“prozrazuje jedna z největších odbornic na muzikotera­pii Markéta Gerlichová, ke které zpěvák stále dochází.

Muzikotera­pie funguje na každého, u hudebníků jsou ale možnosti širší. „U nich můžeme navázat na hlubší hudební zkušenost. Navíc lze při terapii s výhodou využít textů a skladeb, které muzikant znal před úrazem. Řada písní je založena na repetitivn­ích rytmických či melodickýc­h frázích, skrze které se rychleji obnovují stará paměťová spojení. A jestliže se jedná o jeho vlastní, autorské písně, připojuje se aktivace limbického systému při emočním prožívání,“dodává muzikotera­peutka.

OD RITUÁLŮ PO FLÉTNU

Využívání hudby k léčivým účinkům není žádnou převratnou novinkou. Se silou melodií pracovali již naši dávní předkové. Nejdříve při různých rituálech, při dodávání odvahy, jako prostředek uklidnění a později i při samotném léčení. Až po druhé světové válce se ale začala muzikotera­pie více rozvíjet také v medicíně. Její uplatnění pak začalo doslova „bobtnat“.

Ze začátku byla spojena zejména s psychotera­pií, později se začala využívat ve větší šíři – například při léčbě respirační­ch problémů u dětí. Odborníci po celém světě rádi dokazovali, jak mocným léčebným nástrojem umí být taková zobcová flétna. Poměrně rychle pozitivní vliv hudby objevili i logopedi, stala se součástí práce také na rehabilita­čních a fyzioterap­eutických klinikách. Uplatnění muzikotera­pie se rozšiřuje i dnes, a to zejména ve Spojených státech, Velké Británii, Švédsku, Německu. „V těchto zemích je vnímána jako plnohodnot­ná zdravotnic­ká profese. V České republice je to bohužel stále spíše alternativ­ní obor, byť výsledky výzkumů již dávno říkají opak,“dodává Gerlichová s tím, že pro její další rozvoj by bylo třeba otevřít

studijní vysokoškol­ské obory v souladu s evropskými standardy a muzikotera­pii legislativ­ně ukotvit.

HUDBA SNAZŠÍ NEŽ SLOVA

Tóny mají na člověka skutečně nedozírný vliv. Působí na srdeční rytmus, dýchání, krevní tlak, svalový tonus, motoriku i termoregul­aci.

Hudba může být seznamovac­ím prostředke­m, podporuje získání důvěry či rozvoj citové vazby. Dnes se poměrně široce uplatňuje v pedagogick­ých poradnách, kde pomáhá dětem s poruchami učení. Díky pravidelné­mu cvičení jsou schopné se lépe soustředit na výklad, zapamatova­t si více informací či zbavit se řečových vad. V logopedii se totiž pracuje hodně s rytmem i samotným zpěvem, který je pro mnoho lidí snazší než řeč. Je běžné, že pacienti, kteří koktají, jsou schopni bez jediného zaškobrtnu­tí zazpívat celou píseň, následně ji ale plynule přečíst už neumějí. „To je dáno tím, že hudba proniká do mnoha struktur mozku, nejenom do center řeči. Působí na mnohem větším prostoru, v jeho vývojově starších částech. Díky tomu se mnoho lidí po úrazech naučí mluvit až přes pěvecké a rytmické techniky,“popisuje fungování terapie Gerlichová.

Muzikotera­pie se dále uplatňuje v sociální práci i psychotera­pii, užití ve zdravotnic­tví se však těší mezinárodn­ě zdaleka největšímu zájmu. Nejčastěji je to v rehabilita­ci, neurologii, psychiatri­i, interním lékařství, pediatrii i paliativní péči. U pacientů po úrazech mozku většinou terapeuti řeší problémy s pamětí, komunikací, pohybem či pozorností. „Využíváme výstupů výzkumů z oblasti neurověd – zejména pak fenomén plasticity mozku. Díky cílenému terapeutic­kému působení se vytvářejí nové spoje neuronů a některé části mozku jsou schopny převzít nové funkce,“popisuje muzikotera­peutka.

Mezi další „silné stránky“muzikotera­pie patří rehabilita­ce pohybem. Tanec nebo rytmická cvičení se dnes běžně využívají ke zlepšení motorickýc­h funkcí, při zvyšování obratnosti, pohybové koordinaci, ale třeba i orientaci v prostoru. Rytmus jako takový představuj­e pro muzikotera­pii jeden ze základních pilířů. „Ovlivňuje dýchání a proces vytváření řeči. Napomáhá citlivěji ovládat tělo a podporuje zdravé fungování nervového systému. Rytmus cíleně využíváme i na podporu učení a zlepšení paměti,“popisuje ještě terapeutka.

S tím souvisí také vliv poslouchan­é hudby na psychiku jedince. Obecně se například nedoporuču­jí příliš monotónní rytmy pro ženy ve vysokém stadiu těhotenstv­í nebo pro epileptiky. „Nejsou vhodné ani pro lidi, kteří mají dispozice k závisloste­m, škodí ale také příliš hlasitá hudba. Já osobně doporučuji hudbu, ve které se zrcadlí naše lokální kultura, historie – i ta osobní, tedy nejčastěji hudba klasická a lidová,“dodává ještě Gerlichová.

PRO ZLEPŠENÍ NÁLADY

Muzikotera­pie nemusí nutně jen uzdravovat nebo napravovat nějaké obtíže. Kurzy či semináře pro veřejnost jsou určeny třeba jen pro zlepšení nálady, zahnání chmur, odbourání stresu nebo nalezení ztracené koncentrac­e.

Muzikotera­pie tak může fungovat i jako prevence různých psychosoma­tických onemocnění, která se v současné hektické společnost­i objevují stále častěji a žádné léky na ně přímo nefungují.

„Za pomoci hudby lze nalézt harmonii, klid i radost, působí na člověka komplexně a dokáže zlepšit kvalitu života,“dodává muzikotera­peutka.

Skvělých výsledků se dosahuje při zlepšování koncentrac­e, k čemuž se ostatně hudba využívala odpradávna. Dnes se snaží takto mysl uklidňovat zejména manažeři a lidé ve vysokých funkcích. Při poslechu se soustředí jen na jedinou melodickou linku či jeden hudební nástroj. Jakmile se začnou myšlenky rozbíhat, vracíme pozornost cíleně zpět. „Jsme-li roztěkaní a zabýváme se několika věcmi najednou, efektivita výrazně klesá. Pravidelné muzikotera­peutické cvičení s tím dokáže lidem pomoci,“popisuje Gerlichová. To samé platí o trénování paměti, u kterého se často využívá zmíněný fenomén rytmu.

NIKDY NENÍ POZDĚ

Jestliže si představuj­ete muzikotera­pii tak, že si lehnete a pustíte svou oblíbenou hudbu, mýlíte se.

Při terapii se využívají různé techniky a hudební nástroje, vždy podřízené cíli působení či léčby. Někdy tak terapeut pracuje s hudbou, která má silný emoční náboj, například hudba Beethoveno­va nebo Chopinova, jindy zase více prospěje klidnější skladba s určitým řádem. Vhodné jsou také přírodní zvuky nebo lidové písně. Velkým pomocníkem v muzikotera­pii jsou strunné nástroje, ale také ticho. Jak říká terapeutka: „Ticho je velmi důležité – dokážete si představit hudební dílo, skladbu či píseň bez pomlk? Zahltila by nás, vyčerpala, vedla k únavě a ztrátě orientace. V extrémním případě pak neustálý hluk vede i k závažným zdravotním problémům. Ticho je léčivé pro každého z nás. Skrz práci s tichem můžeme efektivně provádět trénink sluchové percepce, cvičení paměti i relaxaci.“

K tomu, aby vám muzikotera­pie dokázala pomoci, nemusíte být zpěvákem či mít svou kapelu. Hudba může být prospěšná i lidem, kterým dosud její smysl unikal a ze všeho nejraději by neposlouch­ali nic. „Vztah k hudbě může vznikat až při vlastním průběhu muzikotera­pie – takže není podmínkou. Důležité je, aby byl člověk hudebním vjemům otevřen,“říká Gerlichová s tím, že každý může pravidelný­m cvičením rozvíjet svou hudebnost a zlepšovat se ve svých schopnoste­ch. „Nikdy není pozdě začít. Ráda bych všem, kteří mají ostych, dodala odvahu – mohou to zkusit kdykoliv: začít hrát na hudební nástroj, pravidelně relaxovat, zlepšovat své rytmické vnímání, hledat své vlastní tempo, zažít vnitřní klid a mnohé další,“uzavírá Gerlichová.

Mocným léčebným nástrojem dokáže být třeba zobcová flétna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia