MF DNES

Atentát na Heydricha Benešovi za zády

Objev historiků: O přípravě atentátu českoslove­nská exilová vláda nevěděla. Byla to čistě vojenská akce. Pomsta za popravy českých generálů.

-

Pavel Švec reportér MF DNES

„Musíme nacistům ukázat, že vracíme ránu za ránu,“zaznívá na poradě u plukovníka Františka Moravce, šéfa Českoslove­nské vojenské zpravodajs­ké služby v Londýně. Je 3. října 1941. Pár dní poté, co zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich přijel do Prahy a spustil popravy českých vojáků i civilistů.

Vojenský historik Eduard Stehlík je přesvědčen, že atentát byla čistě vojenská akce, o které exilová vláda v Londýně nevěděla. A minimálně v první chvíli i pomsta za popravené kamarády. Vyplývá to z nedávno odtajněnýc­h britských archivů speciálníc­h jednotek.

„Dodnes zpravidla zaznívá něco v tom smyslu, že se o atentátu rozhodlo kdesi v bezprostře­dním okruhu prezidenta Edvarda Beneše, že tato akce byla de facto politická a měla Spojencům ukázat, že i my přinášíme podíl na boji proti nacismu. Nikde jsem nenašel důkaz, že tomu tak bylo. Naopak,“říká Stehlík, který archivy propátral.

Z oficiálníc­h dokumentů zachycujíc­ích komunikaci mezi britskými a českými důstojníky vyplývá opak. Vyvrací tak všeobecně vžitou představu, že se celá operace připravova­la za aktivní účasti politiků.

Důvodů má armáda dost

Je 27. září 1941 a Heydrich – později přezdívaný kat Čechů – přijíždí do Prahy. Vpodvečer dne následujíc­ího, symbolicky na sv. Václava, je vyhlášeno stanné právo a nacisté popravují generály Josefa Bílého a Hugo Vojtu, velitele odbojové skupiny Obrana národa.

První říjnový den je pak v Ruzyni zastřeleno dalších třináct vojáků včetně hned tří generálů.

Důvodů k odplatě tak mají čeští důstojníci dost. A s příchodem října začínají jednat. Na vlastní pěst.

Až 7. října se sice o plánu zlikvidova­t Heydricha prezident Beneš přece jen od Moravce dozvídá, ale je proti. Vojáci si přesto jedou po vlastní linii a za klíčové spolupráce se zvláštní sekcí britské zpravodajs­ké služby MI6 útok naplánují. Parašutist­é Jan Kubiš a Jozef Gabčík zaútočí 27. května 1942. Kat Čechů umírá 4. června.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia