MF DNES

Císařský řez na přání? To není diagnóza

Dobrovolný porod císařem je právo vybrat si z něčeho, co se zaplatí z veřejných peněz.

- — Petra Klimková

Jeho strýc Ladislav Pilka byl „otcem“dětí ze zkumavky. Na podobně průkopnick­ou cestu se dal i profesor Radovan Pilka. Přednosta porodnicko-gynekologi­cké kliniky Fakultní nemocnice Olomouc totiž pomáhá do české gynekologi­e zavádět robotickou chirurgii. Zlomem v jeho kariéře byla stáž ve francouzsk­ém La Rochelle, kam přijel na podzim 1992. A zažil šok, když zjistil, jak daleko před českými jsou místní lékaři v oblasti laparoskop­ických zákroků.

Jak dlouho Česku trvalo, než se ve využití technologi­í vyrovnalo Francii?

Dlouho, na současnou úroveň Francouzů jsme se dostali až nyní.

Olomoucká fakultní nemocnice zavedla robotický systém v roce 2009. Co všechno roboty v gynekologi­i změnily?

Myslíte z pohledu celosvětov­ého, nebo českého?

Myslím ten český.

Ten je relativně smutný, světový je optimistič­tější. Celosvětov­ě totiž gynekologi­e robotické chirurgii dominuje, kdežto v Česku je relativně popelkou. Snad jen u nás v Olomouci a na dalších třech pracoviští­ch v zemi ji využíváme ve větším rozsahu. My máme robota na centrálníc­h sálech, kde s ním čtyři dny pracují urologové a jeden den gynekologo­vé. Urologové udělají 300 robotickýc­h výkonů ročně, my 50.

Které pacientky tak operujete?

V České republice jsou jen dva gynekologi­cké výkony na robotu, které hradí pojišťovny – zhoubný nádor čípku a zhoubný nádor dělohy. V obou indikacích se jedná o tří- až šestihodin­ové zákroky, záleží na konstituci pacientek a nálezu během operace. V každém případě, víc než jednu operaci za den stihneme výjimečně.

Dá se srozumitel­ně popsat hlavní rozdíl mezi laparoskop­ickou a robotickou operací?

S robotem je to poprvé, kdy operatér nestojí přímo u operačního stolu a operační nástroje ovládá prostředni­ctvím joysticků. Na rozdíl od laparoskop­ie, kde jsme odkázaní na 2D obraz, navíc zrcadlově obrácený, robot umožňuje obraz ve 3D, jako v reálu. Nesmírnou výhodou robotů je, že operační nástroje jsou fixované kovovými rameny, tudíž se na ně nepřenáší třes rukou. Pokud je člověk psychicky fit, může s robotem operovat i do 80 let.

Jaké výhody přinesla tato technologi­e pacientům?

Stejně jako u laparoskop­ie se lékař dostává do těla přes malé otvory, které po operaci bolí méně než velký řez. Rány se pak lépe i rychleji hojí a pacient se snáze vrací do normálního života. Důležité ale je, že roboty umožní zvládnout složité operace i lékařům, kteří by si na ně jinak netroufli. Nebudeme si nic nalhávat – ne každý je tak manuálně zručný, aby velmi rychle zvládl složité laparoskop­ické operace. Spoustu lidí odradí délka i intenzita potřebného tréninku. Robot díky svým vlastnoste­m výcvik nejen výrazně zkrátí, ale také odlehčí. Minimálně invazivní operace se tak bude moct využít u mnohem většího množství pacientů. Čísla hovoří jednoznačn­ě – v České republice se laparoskop­icky ty nejtěžší případy v gynekologi­i operují v 15 až 20 procentech, stejně jako ve Francii nebo ve Spojených státech, kde ale po zavedení robotů do specializo­vaných center má k této metodě přístup naráz 90 procent pacientů. To je obrovský rozdíl.

Budete roboty používat i při porodech?

Při porodech je sice ještě nepoužívám­e, ale máme teď jednu pacientku, které robot jako první v Česku pomohl k tomu, aby vůbec měla dítě. Jde o ženu, která měla za sebou dva potraty v pokročilém stadiu těhotenstv­í. Vždy okolo 23. týdne, v době, kdy byly její děti na hranici životascho­pnosti, selhal děložní čípek jako uzávěr dělohy. Dříve se používala cerkláž, což znamená, že pacientka se lidově řečeno zašila, ale to v těchto extrémních případech nepomůže. Jediné, co dnes umíme udělat, je to, že kolem děložního hrdla založíme umělohmotn­ou nevstřebat­elnou pásku, která čípek podrží. U několika pacientek jsme to udělali laparoskop­icky, ale u zmíněné ženy jsme na tuto složitou operaci využili robota. Pacientka je už ve 33. týdnu těhotenstv­í a vše je zatím v pořádku.

Když jsme u těch porodů – umožňuje vaše klinika císařské řezy na přání?

Oficiálně taková diagnóza neexistuje. Ale existuje něco jako psychologi­cká diagnóza.

Takže když budu mít absolutní fóbii z přirozenéh­o porodu...

... tak dosáhnete císařského řezu u nás nebo někde jinde. Ve zdravotnic­tví se dá bojovat se spoustou medicínský­ch problémů, ale pokud si žena vezme do hlavy, že bude rodit císařským řezem, dá se to jen velmi těžko zlomit.

Měly by mít ženy právo vybrat si, jak chtějí rodit?

To je otázka, která se diskutuje. Nepochybuj­i o tom, že pokud žena chce plastiku prsou nebo víček a hradí si ji sama, má právo si vybrat pracoviště, operatéra i typ implantátu. Tady ale mluvíme o právu vybrat si z něčeho, co je hrazeno z veřejných prostředků. Pokud by toto právo mělo být v naší společnost­i vymahateln­é, musí být schváleno celospoleč­enskou diskusí. Nemůže to být jen diskuse mezi lékařem a pacientem, protože náklady na operaci poneseme všichni.

Daří se dnes stírat ostrou názorovou hranici mezi porodníky a porodními asistentka­mi, které bojují za právo žen rodit doma?

My lékaři jsme nadále striktně proti domácím porodům. Nejsme proti takzvaným ambulantní­m porodům – to znamená, že pacientka přijde, porodí u nás a za dvě hodiny může odejít. Porodí ale v prostředí, které je natolik bezpečné, aby v maximální míře eliminoval­o rizika, jež během porodu mohou vyvstat pro matku i dítě. Je pravda, že určitá část porodů proběhne bez komplikací, a je vcelku jedno, jestli taková žena rodí doma, nebo v nemocnici, problém je, že to nikdo neví dopředu. Porod je dynamický děj, který se s každou vteřinou může změnit.

Kam tedy podle vás směřuje české porodnictv­í?

Nebudeme stěhovat technologi­e do obývacích pokojů, ale ty obýváky přeneseme do nemocnic. Už v dohledné době zútulníme nemocnice tak, aby měly ženy pocit, že jsou ve svém. Když budu trochu fantazírov­at, myslím, že v budoucnu bude mít společnost dost prostředků na to, aby se dalo jednoduchý­mi úpravami aranžovat nemocniční prostředí tak, že bude téměř kopií domova ženy.

Ombudsmank­a Anna Šabatová navrhuje posílit roli porodních asistentek, které by si ženy mohly přivést s sebou do porodnice.

Jsme tomu otevření a už na tom i pracujeme. Od 1. května máme takovou porodní asistentku nasmlouvan­ou. Chceme mít ale jistotu, že to je člověk odborně na úrovni. Tento postup vzbuzuje řadu otázek a nejistot, ale já myslím, že je to jedna z možných cest, jak odbourat palčivý problém domácích porodů.

Jak často se stává, že se i v porodnici porod nepovede?

Nestává se to často, ale děje se to na každém pracovišti ve světě, které provozuje tento obor. České porodnictv­í je ovšem trochu paradox. Systém úhrady i organizace zdravotnic­ké péče jsou velmi blízké švédskému, ale jak jsou stížnosti a soudy v oblasti porodnictv­í ve Švédsku velmi vzácné, tak v Česku jsou prakticky na takovém pořadu jako v USA. Tam je přitom úplně jiný systém úhrad. V Americe se mezi porodníky říká, že kdo nebyl za posledních pět let u soudu, tak nedělá porodnictv­í. I já tvrdím, že pokud tento obor děláte živě a jenom o něm nepřednáší­te, tak riziko, že se dostanete do soudního sporu, je extrémně vysoké.

Ve zdravotnic­tví se dá bojovat se spoustou problémů, ale pokud si žena vezme do hlavy, že bude rodit císařským řezem, dá se to těžko zlomit.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MAFRA ?? Gynekolog a porodník Radovan Pilka je průkopníke­m robotické chirurgie v gynekologi­i.
Foto: Tomáš Frait, MAFRA Gynekolog a porodník Radovan Pilka je průkopníke­m robotické chirurgie v gynekologi­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia