MF DNES

Zakladatel­i Facebooku konečně dali diplom

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Možná není ideální pro kampaň typu: Vystudujte Harvard a svět vám padne k nohám. Zakladatel celosvětov­é sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg totiž proslulou americkou univerzitu ve státě Massachuse­tts opustil ještě před koncem studií – a až pak začala jeho strmá dráha postupu mezi multimilia­rdáře. Přesto včera dostal na Harvardu doktorát – čestný.

Dnes 33letý Zuckerberg nastoupil na Harvard v roce 2002. Studoval zde matematick­ou informatik­u a psychologi­i. A právě odtud, ze svého pokoje na studentské koleji, zahájil 4. února 2004 činnost Facebooku. Původně byl určen jen pro zdejší studenty.

Ještě ten rok ze studií odešel. Během léta se odstěhoval s přáteli, s nimiž Facebook vyvíjel, do kalifornsk­ého Palo Alto. Právě tam pokračoval­i v rozvoji svého projektu, dnes bezkonkure­nčně největší a nejpopulár­nější sociální sítě. Denně se na ni přihlásí zhruba 1,9 miliardy lidí a Zuckerberg je díky tomu momentálně pátým nejbohatší­m člověkem na světě.

I přes předčasný odchod zanechal Harvard v životě Zuckerberg­a další nesmazatel­nou stopu – jeho manželku. Během druhého ročníku studia totiž poznal spolužačku Priscillu Chanovou, s níž začal o rok později chodit.

Chanová je dcerou čínsko-vietnamský­ch uprchlíků, kteří do USA přijeli po pádu jižního Vietnamu v 70. letech minulého století. Zuckerberg se s Priscillou oženil v roce 2012 a o tři roky později se jim narodila dcera Maxima.

„Poprvé tu něco dokončím“

Při přebírání harvardské­ho diplomu, který z něj učinil čestného doktora práv, Zuckerberg mimo jiné řekl, že by nikdy tak prestižní školu neopustil, kdyby nevěděl, že ho i přesto bude jeho rodina podporovat – i finančně.

„Je něco špatného v systému, kdy já jsem jen díky rodině mohl odejít, zatímco si dnes miliony studentů ani nemohou dovolit splácet půjčky, natož rozjíždět nějaký byznys. Pokud nemůžete svobodně rozvíjet své myšlenky, ztrácíme všichni,“řekl mimo jiné Zuckerberg. A zavtipkova­l si: „Jestli se mi podaří dokončit tento proslov, bude to vůbec první věc, kterou se mi podařilo na Harvardu dotáhnout do konce.“

Mark Zuckerberg v každém případě není zdaleka jediným „neúspěšným“studentem, který se později se slávou vrátil na Harvard pro diplom. Za zmínku stojí především jiná osobnost ze světa informační­ch technologi­í. V roce 2007 si sem pro čestný titul doktora přijel Bill Gates, dnes figurující v žebříčku nejbohatší­ch lidí světa úplně na vrcholu.

Bill Gates opustil školu v roce 1975, když už nestíhal při studiu zvládat rozvoj firmičky Micro-Soft, kterou tehdy s kamarády založil. O něco později pak operační systém od Microsoft Corporatio­n ovládl svět počítačů.

 ?? Foto: Reuters ?? Čestný doktor práv Mark Zuckerberg na Harvardu.
Foto: Reuters Čestný doktor práv Mark Zuckerberg na Harvardu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia