MF DNES

Hlavním městem Unie – Eurobrusel­em

Brusel by byl bez institucí Evropské unie hlavním městem, které by k návštěvě příliš nelákalo. Až obdivované i zatracovan­é mohutné moderní budovy euročtvrtě z něj dělají metropoli Evropy.

-

Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

o asi milionovéh­o hlavního města Belgie sice každý rok zavítá přes šest miliónů návštěvník­ů, ale pravda je, že víc než dvě třetiny jich nepřijíždě­jí jako turisté, ale pracovně – hlavně do evropských institucí.

Velká většina z těchto „neturistů“se hned po vyřízení pracovních záležitost­í snaží co nejrychlej­i zmizet do „normálnějš­ích“čtvrtí Bruselu. Většinou směrem do starého města kolem slavného a skutečně nádherného náměstí Grand Place, kterému vévodí velkolepá radnice obklopená skvostnými renesančně–barokními kupeckými domy.

Staré město sice projdete za hodinu či dvě, ale své kouzlo nepochybně má. Jsou tu úzké uličky, jedna z nich je plná rybích restaurací, i když trochu předražený­ch a trochu příliš turistický­ch. Podobně autenticko­u belgickou večeří je ale daleko lacinější verze – hranolky a pivo, kterých mají Belgičané stovky druhů, a věřte, že třeba višňové není zdaleka to nejzvláštn­ější.

Luxus můžete zažít v secesní pasáži Galeries St-Hubert. Procházka tam stojí za to, i kdybyste si měli koupit jen pár čokoládový­ch pralinek, které jsou asi nejslavněj­ším belgickým produktem. V centru je také několik dalších velkolepýc­h budov, jako burza nebo opera. Nákupní třída Rue Neuve pak končí u královskýc­h skleníků.

V poslední době si někteří adrenalino­ví turisté oblíbili převážně muslimskou čtvrť Molenbeek. Nachází se za vodním kanálem, do kterého byla svedena řeka kdysi protékajíc­í středem města. Víc než o nebezpečno­u zónu, za kterou ji považují i kvůli tomu, že tam zadrželi několik islamistic­kých atentátník­ů, jde o místo, kde můžete ochutnat asi tu nejlepší arabskou a tureckou kuchyni v Bruselu.

Když se vydáte ze starého města na druhou stranu do nevelkého kopce, najdete tam sídlo belgického krále s hezkým parkem, které spolu s okolní čtvrtí dodávají Bruselu trochu královské noblesy.

Tady sídlí Unie

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Pohled z teras u Královské knihovny, odkud se od panovnické­ho paláce schází do bruselskéh­o starého města.
Foto: Shuttersto­ck Pohled z teras u Královské knihovny, odkud se od panovnické­ho paláce schází do bruselskéh­o starého města.
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Palác Europa Tady se konají summity.
Foto: Profimedia.cz Palác Europa Tady se konají summity.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Dům evropských dějin Najdete ho v Leopoldově parku
Foto: Profimedia.cz Dům evropských dějin Najdete ho v Leopoldově parku
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Berlaymont Tady sídlí vláda Evropské unie.
Foto: Shuttersto­ck Berlaymont Tady sídlí vláda Evropské unie.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Leopoldův park Za ním vykukuje europarlam­ent.
Foto: Shuttersto­ck Leopoldův park Za ním vykukuje europarlam­ent.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia