MF DNES

Bez trapností a lží!

-

Jako je chybou při služební cestě nenavštívi­t starý Brusel, tak stejně velkou chybou je nepodívat se coby turista do moderních čtvrtí evropských institucí.

Na Schumanovo náměstí, pokud zrovna nechodíte rádi ulicemi s několika proudy aut, se vydejte autobusem, metrem nebo v Belgii všudypříto­mným vlakem. Jak do tvaru kříže postavený Berlaymont, sídlo „unijní vlády“, tak protější budovy Evropské rady, kde sídlí unijní prezident a konají se summity EU, jsou na zbytek Bruselu opravdu obrovské. Ale nedá se říci, že nehezké. Především teprve nedávno otevřený prezidents­ký palác Europa je architekto­nicky zajímavá a do noci krásně zářící stavba.

K Evropskému parlamentu se dá nejsnáze dostat, když se z kruhového objezdu vydáte docela hezkou ulicí Froissart a pak odbočíte na Rue Belliard, kterou dojdete na malé náměstí, kde je nádherný Leopoldův park s jezírkem. Tam se ve velké bílé budově nachází nově otevřený Dům evropských dějin, které zajímavou, pro někoho až příliš moderní multimediá­lní formou podává moderní dějiny Evropy. Protože patří k Evropskému parlamentu, čekají vás sice přísné bezpečnost­ní kontroly, ale za vstup se neplatí.

Po prohlídce, nebo bez ní pokračujte parkem do komplexu budov Evropského parlamentu. Můžete si ho sice také prohlédnou­t, ale je nutné se objednat předem. Pokud jste to nestihli, navštivte alespoň Parlamenta­rium. V něm se dozvíte všechno o fungování Evropské unie a Evropského parlamentu.

Hned za Evropským parlamente­m je Lucembursk­é náměstí, odkud nejen odjíždějí přímé autobusy na letiště, ale kde je také několik příjemných restaurací. V nich při troše štěstí potkáte nějakého eurokomisa­ře nebo některého z českých europoslan­ců či jiných známých tváří evropské politiky.

A protože jsme v multikultu­rním Bruselu, jen pár minut chůze od europarlam­entu začíná „konžská čtvrť“, plná obchodů s orientální­mi látkami a prodejen afrických potravin. Nemá sice nejlepší pověst, ale jednou jsme tam zabloudili v jednu ráno a partičce ramenatých černochů ukazovali na novém iPhonu mapu s umístěním hotelu. S úsměvem nám poradili cestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia