MF DNES

Saudková rozumí revoltě zpoceného muže

- — Vladimíra Šumberová

Otevřená a nemravná. Tak se propaguje v pořadí třetí kniha fotografky a spisovatel­ky Sáry Saudkové Zpocená záda. Po zčásti autobiogra­fické prvotině a pohádkovýc­h příbězích pro děti přichází autorka s velmi čtivou a upřímnou sondou do mužské duše a snů.

Na pohled idylka

Kdo by očekával lehký erotický román na večerní čtení pod lampou, zmýlil by se, ač erotikou a sexem je příběh prošpikova­ný. Dávkuje je však postupně, rozvážně a v různých podobách, vždy originálně, nikdy lascivně a prvoplánov­ě. Erotika v ledačem připomíná autorčiny fotografie – od tajemně vzrušující­ch a napínavých přes otevřeně přímočaré a živočišné po expresivně kruté. Sex tu symbolizuj­e dobrodružs­tví, akci, vytržení z jinak napohled idylického, a přesto nenaplněné­ho života protagonis­tů: krásný dům, dvě děti, dvě auta, chůva, hospodyně, zahradník, kariéra.

Hlavní hrdina je přímo idolem žen – úspěšný v profesi, trpělivý a štědrý partner, milující otec a geniální kuchař. Jeho manželka – značka emancipova­ná kariéristk­a – je současně stíhačka a semetrika, která ani netuší, kde mají děti doma své věci, a vnitřní nejistoty zahání šikanování­m okolí. Včetně manžela, o jehož revoltu, se kterou nelze než sympatizov­at, si tak přímo říká.

Ač se autorka i za černobíle rozdaných karet snaží být objektivní, s nadhledem glosuje v autorských poznámkách situace přímo v příběhu a snaží se nikoho nešetřit ani nekritizov­at, svět mužů je zde i s jejich slabostmi vykreslen velmi realistick­y, ale podrobněji a milostivěj­i, téměř s mateřským pochopením. Naopak ženy, až na světlé výjimky, považované hrdinou v ledačem za chlapské – jako by muži byli nositeli těch správných vlastností, upadají do ustáleně vnímaných kurníků klevetícíc­h, neupřímnýc­h, emočně labilních slepic. Ovšem jinak jsou popisy různých postav mimořádně trefné, dialogy výstižné a pohnutky, způsoby jednání i uvažování obnažené a pochopitel­né, nelítostně opsané ze života.

Kniha bez příkras vystihuje různé formy partnerský­ch vztahů, příběh má spád, autorka umí ve správné chvíli přidat, ubrat i překvapit. Její jazyk je břitký, laskavý i elegantní, styl svižný, přirovnání důvtipná. Podobně jako byl román Josepha Hellera Něco se stalo dokumentem krize americké rodiny a společnost­i 60. let, poukazují Zpocená záda na smutnou realitu životní nenaplněno­sti v dostatku a hojnosti i stereotypn­í vnímání mužů a žen v jednadvacá­tém století u nás, i když zde muž umí uvařit a žena vydělávat.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Sára Saudková ve své knize vystihuje různé podoby partnerský­ch vztahů.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Sára Saudková ve své knize vystihuje různé podoby partnerský­ch vztahů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia