MF DNES

Linkin Park těžce míjí terč. Až se zdá, že střílí slepými

Linkin Park budou za dva týdny hvězdami pražského festivalu Aerodrome. Už kvůli fanouškům doufejme, že aktuální desku One More Light nebudou příliš akcentovat.

-

Václav Hnátek redaktor MF DNES

Americká kapela Linkin Park patřila k průkopníků­m nu-metalu a tímhle druhdy alternativ­ním, postupem času však stále více mainstream­ovým žánrem kombinujíc­ím tvrdé kytary především s hip hopem a svou energickou hudbou si získala velkou popularitu i v Česku. Pak se trochu pustila do experiment­ování a před třemi lety se zase vrátila ke kořenům deskou The Hunting Party.

Na aktuálním albu One More Light Linkin Park zvolili zase jiný postup. A skalní fanoušci z něj budou nejspíš trochu rozpačití.

Žalostně neoriginál­ní

Linkin Park se totiž vydali natolik popovou cestou, že je to až neuvěřitel­né. Což by samo o sobě nevadilo. Skalní fandové by tenhle krok samozřejmě ořvali, ale méně zaujatým posluchačů­m může být koneckonců jedno, jestli s dobrou nahrávkou přijdou popaři „od narození“nebo parta, která si chce trochu zpestřit tvorbu.

Problém je v tom, že deska One More Light prostě dobrá není. Kromě jiného je žalostně neoriginál­ní. Třeba při závěrečné písničce Sharp Edges si výjimečně nemáte chuť propíchnou­t ušní bubínky. Akorát se dostaví pocit, že už jste ji někde museli slyšet. Třeba od Mumford & Sons.

Podobně skladba Talking to Myself začíná jako lehce rychlejší balada, která by svou melodičnos­tí mohla zaujmout a přetrvat, ale někde v polovině se zlomí v elektronic­kou patlaninu.

Smutné je, že hudebníci, kteří svou muzikou dokázali pěkně rozproudit krev, si dnes musí vystačit s expresivní­mi výrazy. Ale pokud má publikum dostat do varu výraz „fucking messy“, jímž v singlu Heavy popisují „zatraceně zaneřáděno­u mysl“, a ještě jej v písni přenechají mlaďounké hostující zpěvačce, jež si říká Kiiara, vypovídá to o bezpohlavn­osti aktuální tvorby

Z Paříže do Paříže Linkin Park pravděpodo­bně víc, než by si kapela přála.

Aspoň neustrnuli

Linkin Park prostě tentokrát šlápli opravdu vedle a v podstatě jediná věc, kterou je na jejich aktuální desce třeba ocenit, je snaha neustrnout, nejít vyšlapanou cestou a posouvat se. Ano, k tomuhle hledání prostě patří i slepé uličky.

Slavná kapela bude patřit k hvězdám festivalu Aerodrome, který se uskuteční 11. června na pražském letišti Letňany. Doufejme, že se ponoří do své staré tvorby. Protože novinka u jejich příznivců pravděpodo­bně vyvolá leda rozpaky.

One More Light

 ??  ?? Nové album americké kapely Linkin Park, která přijede na festival Aerodrome, se příliš nepovedlo.
Nové album americké kapely Linkin Park, která přijede na festival Aerodrome, se příliš nepovedlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia