MF DNES

Radikální islám je jako nákaza virem ebola

Muslimští lídři nařídí imigrantům, aby si podrobili Evropu. Šaríja přináší nerovnost, útlak, násilí a smrt, varuje vlivná somálská intelektuá­lka.

- Kateřina Janouchová spisovatel­ka exkluzivně pro MF DNES

Spisovatel­ka Ayaan Hirsi Ali vyrůstala jako muslimka v Somálsku. Pak se islámu zřekla a napsala o tom knihu Infidel, která se stala světovým bestseller­em. Patří mezi nejostřejš­í kritičky islámu, islamistic­kou radikaliza­ci považuje za přímé ohrožení existence Evropské unie. Teroristic­ké útoky v britském Manchester­u toto nebezpečí znovu připomněly.

Útoky v Manchester­u ukázaly, že pro otevřenou společnost v Evropě jsou radikální islamisté nekončícím ohrožením. Když už se někdo džihádisto­u stane, je možné ho „odprogramo­vat“?

Víte, evropské země přežily nacismus a radikální komunismus, takže mají zkušenost s tím, jak se s extremisti­ckou ideologiza­cí lidí dá vypořádat. Jak to udělaly? Vzdělávaly svoje občany a vysvětlova­ly jim, proč byly ty ideologie špatné. S radikálním islámem to je stejné – pokud se ho chcete zbavit, musíte vzdělávat mladé lidi, kteří jsou terčem pro dawa, radikální islamisty. Musíte jim vysvětlova­t, proč je politický islám špatný a proč je šaríja špatná, ukazovat jim, že přináší nerovnost, útlak, násilí a smrt.

Vy jste o tom, co je potřeba k účinnému boji proti radikálním­u islámu, napsala knihu Problém dawa, která nedávno vyšla. Čím se dá extremisti­cký islám porazit?

Islamisté radikalizu­jí běžné muslimy a mají na to své způsoby a teprve jejich pochopením s tím můžeme bojovat. Moje kniha popisuje politický islám jako ideologii a vysvětluje metody, jak se mu postavit. Považuju islamistic­kou radikaliza­ci za největší nebezpečí pro současné západní země a hlavní ohrožení existence Evropské unie. Proto v knize žádám, aby administra­tiva Donalda Trumpa nastolila detailní strategii v souboji s radikálním islámem, než bude pozdě.

Všichni muslimové ale nejsou stejní, jsou tedy různé druhy islámu?

Ne, je pouze jeden islám, ten nereformov­aný. Ale jsou tři druhy muslimů. Říkám jim Medina, Mekka a reformátoř­i. Medina muslimové jsou tradiční muslimové, kteří žijí podle Koránu, uctívají Mohameda a následují odkaz Mediny, tedy centrálníh­o města islámu, kde Mohamed započal svoje džihádské války a právo šaríja. Mekka muslimové jsou nejpočetně­jší, nejsou političtí, náboženstv­í neprožívaj­í nijak silně a jsou obecně tolerantní vůči ostatním. Třetí skupina reformátor­ů je teď hodně na vzestupu. Odmítají právo šaríja, chtějí toleranci, svobodu, rovnost žen a mužů, ale nemají opodstatně­ní v tradici, které by jim to umožňovalo. Někteří z nich islám opustili, jiní šíří osvětu.

Řekněte mi, co by podle vás měly západní země udělat a jaká opatření nastolit nejdřív, aby se je extremisti­ckým islamistům nepodařilo destabiliz­ovat.

Znáte ten stav, když jste jako země ve stavu nejvyššího ohrožení? Například když se u vás objeví nákaza ebolou. Tak přesně takový stav nejvyššího ohrožení potřebujem­e nastolit pro potření radikální islamizace. Je to největší nebezpečí pro západní civilizaci, protože to útočí na lidskou mysl, na mladé a zranitelné lidi, kteří jsou ke konverzi ideální. Dawa je virus lidské mysli. A pokud nebudete bojovat s dawou, radikálním islámem, ale jen s džihádem, což je teror, tak bojujete s projevem, ale ne s příčinou. Západní posedlost džihádem je chyba. Pokud nepůjdete ke kořenům ideologie, nemůžete ji porazit. Budou se jen dál objevovat nové skupiny a noví bojovníci. Proto to přirovnává­m k boji s ebolou – je to stav ohrožení, kdy se všichni spojí, zapomenou na svoje politické odlišnosti a společně si řeknou: „Tak jak se s tímhle vypořádáme?“Toto je první krok.

Co si myslíte o tom, jak doposud Evropa zvládá imigraci?

Zvládnutí uprchlické situace je naprosto primární. V současné době Evropa imigraci nezvládá, nemá ani důvěryhodn­ý asimilační projekt, který by fungoval, a Evropa si dosud zastavení imigrantů z Afriky a Blízkého východu ani nedala jako prioritu.

Skutečně přicházejí uprchlíci do Evropy s tím, aby to tu ovládli?

Nemyslím si, že s tím přicházejí. Ale muslimští lídři jim to nařídí.

Můžete mi dát příklad toho, jak jim to nařizují?

Samozřejmě. Například imigranti z Turecka, kteří odcházejí do Německa za lepším životem. Ti tam nejdou s tím, že chtějí islamizova­t Německo. Jenže pak turecký lídr radí muslimům v Německu, aby měli co nejvíc dětí, protože to je způsob, jakým ovládnou Evropu. Muslimští lídři utrácejí v Německu velké peníze na stavbu mešit a německá vláda to nijak neomezuje. Přestože je to v zájmu národní bezpečnost­i, s tím Německo nic nedělá. Nic s tím nedělá ani Nizozemsko či Švédsko. Takže radikální islamisté chtějí dobýt a podrobit a evropské vlády jim to dovolují. Toto je podle mě stav ohrožení, a proto ho přirovnává­m k ebole.

Je něco, co se západní civilizace může od islámu naopak naučit?

Nejdůležit­ější lekcí, kterou západní civilizace musí dostat, je, že islám je doktrína, která chce podrobovat. Je to dominující doktrína, která dobývá skrze své radikální agenty hnutí, jako je Muslimské bratrstvo, a země, jako jsou Saúdská Arábie nebo Katar. Ti všichni mají agendu, jak dobýt ostatní, a Západ si to musí uvědomit.

Je vůbec šance na začlenění islámu do Evropy? Nebo je střet mezi právem šaríja a právem, kterým se řídí západní civilizace, z dlouhodobé­ho hlediska nevyhnutel­ný?

Samozřejmě, že není nevyhnutel­né, aby islám ovládl Evropu nebo aby byla Evropa destabiliz­ovaná natolik, že by v ní vypukly občanské války a stal by se z ní Blízký východ nebo Afrika. Ale ten střet už se děje.

Co byste udělala vy?

Nejdřív ze všeho musí Evropa nastolit integrační program, jenom tak se vyhne závažným problémům. Evropa se vyrovnala už s tolika věcmi! Lidé se museli vyrovnat s industriál­ní revolucí, museli přežít dvě světové války a to, co následoval­o po nich. Žila jsem v Evropě, když jste zaváděli euro v mnoha zemích najednou, je jasné, že koordinaci velkého a složitého úkolu zvládnete. Takže pokud se mě ptáte, jestli vaši lidé dokážou na sebe vzít tak velký projekt, jako je asimilace muslimů, tak říkám ano, dokážete to. Otázka ale není, jestli to dokážete, ale jestli je k tomu politická vůle. A o té si nejsem jistá, že tam je. Podívejte se, máte za sebou volby ve Francii a v Nizozemsku, čekají vás volby v Německu. Všichni vědí, že jste pod velkým tlakem.

Kde v tom všem stojí muslimské ženy?

Ty byly první, kdo tím trpěl. Byly schované za závěsy ghett. Jenže teď se problém roztáhl na celou společnost, a tak je to hodně vidět.

Co nejvíc ohrožuje svobodu žen?

Práva žen jsou nejvíc ohrožována jejich nejbližším­i – manželem, otcem, bratrem, příbuznými. Čím víc tohoto vlivu je, tím těžší pro ženy je se z něj emancipova­t. Právo šaríja je okradlo o důstojnost a práva. Někteří muži z muslimskýc­h států a rodin sexuálně obtěžují a zneužívají ženy v západních zemích, ale my se o tom bojíme mluvit. Přicházejí k nám rodinné klany, v nichž ženy mají hodnotu dobytka. Pokud žena není doma a není zahalena od hlavy až k patě, je podle nich v pořádku ji sexuálně obtěžovat a znásilnit. Když jdete za imámem, abyste si mu na takové chování mladých mužů postěžoval­i, imám vám řekne, že ta žena neměla co dělat venku a neměla se tak oblékat.

Jak můžou západní ženy těmto ženám pomoct?

Je to těžké, protože současný západní feminismus s tím není schopný bojovat. Proto podle mě musíme přijít s novým feminismem, který se bude snažit vyrovnávat i postavení žen, které do Evropy přicházejí z afrických a blízkových­odních zemí. Ten starý feminismus je mrtvý.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia