MF DNES

Včera se narodil lachtan Do bazénu zatím nesmí, utopil by se

-

Moderní podívanou letos nabízí kino na Výstavišti přímo před Průmyslový­m palácem. Aby projekce nerušily noční klid, zvuk filmu je přenášen do sluchátek. „Chceme lidem nabídnout nejen projekci, ale i místo k setkávání a možnost si před představen­ím i po něm popovídat a využít přilehlou Osvěžovnu Stromovous,“říká David Beránek z biografu BIO OKO, které letní kino na Výstavišti spolupořád­á. Divákům nabídne příjemný mix. „Od aktuálních českých i zahraniční­ch filmů po žánrové snímky nebo klubové a artové počiny,“říká Beránek. Letní promítání čeká diváky i v industriál­ním centru současného umění MeetFactor­y na Smíchově. Diváci tam mohou filmy sledovat vleže na polštářích fatboy, z křesílek Stejně jako kino na Výstavišti se i to v kulturním prostoru ve Stromovce s názvem Tiskárna na Vzduchu může pochlubit kulisou secesního Průmyslové­ho paláce, ale navíc přihodí ještě koruny stromů. „Během třech měsíců u nás uvidíte českou produkci i zahraniční filmy. Kombinujem­e komedie, drama i dokumenty,“říká Dominika Antonie Skalová z Kavárny na Vzduchu. V areálu jsou navíc dvě bistra – raw a veganské BistRAW a Jerk Prague Station připravují­cí street food ovlivněné karibskou kuchyní. Pod černou oblohou se již několik

– Thriller Davida Cronenberg­a přivádí diváky do prostředí ruských zločinecký­ch klanů v Londýně. V hlavní roli potetovaný Viggo Mortensen.

31. května, vstup 30 korun

– Oblíbený český snímek o tom, jak chce skupina nacistů zneužít zájezdy do minulosti a pomoci Adolfu Hitlerovi vyhrát 2. světovou válku.

2. června, vstup 80 korun

– Osvětimský příběh maďarského Žida, jednoho z členů Sonderkomm­anda, kteří byli od ostatních vězňů izolováni a měli na starosti ty nejstrašně­jší práce.

14. června, vstup zdarma V Praze 6 je o kina, i ta kamenná, obecně nouze. Místním obyvatelům to vynahrazuj­e biograf na travnatém dvorku v kulturním centru Klubovna v Dejvicích. „Na programu je výběr od českých klasik, jako je Hoří má panenko, až po nejnovější

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Čerstvě narozený Lachtaní samička Abeba včera v trojské zoo porodila mládě. „Má se čile k světu, zatím však není známo, zda je to samec, či samice,“uvedla mluvčí zahrady Alena Šteffelová. Jde o čtvrtého potomka 14leté Abeby. Otcem mláděte je lachtan Meloun. Zoo dnes spustí přenos záběrů ze zázemí, kde mládě s matkou zatím žije, na velkou obrazovku v přístupné části zoo. „Začneme od 13.30 hodin, kdy se konají oslavy narozenin lachtaního samečka Mamuta,“upřesnila mluvčí. Kdy se potomek ukáže veřejnosti naživo, není zatím jasné. V zázemí zůstane ještě několik týdnů. Lachtaní mláďata se totiž rodí se smáčivou srstí, která je táhne ke dnu. Ve velkém expozičním bazénu by tudíž hrozilo, že se utopí. (mš)
Foto: Dan Materna, MAFRA Čerstvě narozený Lachtaní samička Abeba včera v trojské zoo porodila mládě. „Má se čile k světu, zatím však není známo, zda je to samec, či samice,“uvedla mluvčí zahrady Alena Šteffelová. Jde o čtvrtého potomka 14leté Abeby. Otcem mláděte je lachtan Meloun. Zoo dnes spustí přenos záběrů ze zázemí, kde mládě s matkou zatím žije, na velkou obrazovku v přístupné části zoo. „Začneme od 13.30 hodin, kdy se konají oslavy narozenin lachtaního samečka Mamuta,“upřesnila mluvčí. Kdy se potomek ukáže veřejnosti naživo, není zatím jasné. V zázemí zůstane ještě několik týdnů. Lachtaní mláďata se totiž rodí se smáčivou srstí, která je táhne ke dnu. Ve velkém expozičním bazénu by tudíž hrozilo, že se utopí. (mš)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia