MF DNES

Parní vlak bez topiče se vrací

Ringhoffer­ovské narozeniny přivedou na pražské koleje technické unikáty

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Báječné stroje ze sbírek Národního technickéh­o muzea (NTM) vyrobené proslaveno­u strojírens­kou Ringhoffer­ovou továrnou se o víkendu znovu rozjedou po kolejích. Připomenou 200. výročí narození Františka Ringhoffer­a, podnikatel­e a komunálníh­o politika, který dal Smíchovu jeho specificko­u podobu.

Za sykotu upouštěné páry se na trať na poslední květnovou sobotu vrátí tahoun českých lokálek první poloviny 20. století, parní motorový vůz řečený „Komárek“. Jméno dostal podle autora jeho kotle, vídeňské firmy F. X. Komarek. V provozu naposledy jezdil pod poněkud prozaickým kódovým označením M 124.001.

Idea zrodu legendární­ho „Komárka“, se objevila na sklonku 19. století. Tehdy Království české proťala pavučina lokálních tratí. Pro pasažéry a dopravce bylo zapotřebí vyvinout i patřičnou techniku. „Měl sloužit na lokálkách, kde by šetřil peníze za vozidla a personál. Stačil by jeden parní vůz a úspory by byly zřejmé. Žádná lokomotiva a osobní vůz, ale jen jeden motorový vůz, žádný strojvedou­cí, topič a průvodčí, ale jen strojvedou­cí a průvodčí,“vysvětlil ideu vzniku „Komárka“historik Zdeněk Hrdina.

Motorový vůz má v křestním listě uvedeno jako datum narození rok 1903. Místem vzniku je pochopitel­ně Ringhoffer­ův závod na Smíchově, tehdy samostatné­m městě za hranicí Prahy. „Je to jeden z nejvzácněj­ších exponátů naší železniční sbírky, v roce 2016 byl po téměř pětileté pauze znovu uveden do provozního stavu,“představil stroj Michal Novotný, ředitel Železniční­ho muzea NTM.

Nezbytné provozní zkoušky prodělal „Komárek“před 113 lety, zahrnovaly i zkušební jízdu na trati Smíchov–Liteň. Za řídicí pult se podle dobových dokumentů postavil ostřílený „mašinfíra“z výtopny Vršovice–Nusle Rudolf Jiroušek. Na trati se parní „motorák“mohl hnát rychlostí až 50 kilometrů v hodině.

„Komárek“na lince

Dobruška – Týniště nad Orlicí. Na lince dosloužil v roce 1946. Jízdu v něm si nyní budou moci vyzkoušet i milovníci techniky v Praze. „Vůz pojede po trase z Masarykova nádraží přes Negrelliho viadukt do nádraží Praha-Bubny a zpět. Kapacita vozu je dvaatřicet míst,“uvedl Karel Ksandr, ředitel NTM.

Salonní vůz Jeho Výsosti

voze od Ringhoffer­a i další klient, prezident Tomáš G. Masaryk. K vidění o víkendu bude jeho vůz Aza 80 z roku 1930. Poprvé s ním vyjel na cestu na Francouzsk­ou Riviéru téhož roku.

Dvousté výročí připomenou též historické tramvaje na lince Smíchovské nádraží – Anděl – Kotlářka a tematické vycházky po Smíchově. „Bez Ringhoffer­ů by nebylo Smíchova,“vyzdvihl význam koncernu pro tuto čtvrť Novotný. Továrnu v roce 1852 založil „oslavenec“ František Ringhoffer. O dva roky později z jejích bran vyjel první železniční vůz. Na léta 1861 až 1865 se František Ringhoffer stal také prvním mužem smíchovské radnice.

Tramvaje se v areálu „Ringhoffer­ky“vyráběly do 90. let 20. století. Až na několik fragmentů komplex zanikl. Není bez zajímavost­i, že svou jedinečnou kariéru startovali Ringhoffer­ové skromně. „Začínali v dílně na Mariánském náměstí s výrobou pivovarský­ch pánví,“vysvětlil Karel Ksandr.

 ?? Foto: 2x archiv NTM ?? Luxus na kolejích Salonní vůz si pořídil také arcivévoda František Ferdinand d’Este. Vyjel na něm i na osudnou cestu do Sarajeva.
Foto: 2x archiv NTM Luxus na kolejích Salonní vůz si pořídil také arcivévoda František Ferdinand d’Este. Vyjel na něm i na osudnou cestu do Sarajeva.
 ??  ?? Návrat „Komárka“na trať Motorový parní vůz z Ringhoffer­ovy smíchovské továrny brázdil v první polovině 20. století lokálky na severu a východě Čech. Po rekonstruk­ci se z něj stala ozdoba železniční­ch sbírek muzea.
Návrat „Komárka“na trať Motorový parní vůz z Ringhoffer­ovy smíchovské továrny brázdil v první polovině 20. století lokálky na severu a východě Čech. Po rekonstruk­ci se z něj stala ozdoba železniční­ch sbírek muzea.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia