MF DNES

„Jakákoliv stopa po ztraceném dítěti je úspěch“

-

C. a k. ministerst­vo železnic schválilo nasazení vozu na severočesk­é „štrece“z Loun do Libochovic. Společnost místní dráhy Louny–Libochovic­e za „Komárka“zaplatila 51 478 rakouských korun. Pro srovnání, kvalifikov­aný dělník tehdy ročně bral mzdu 1 200 korun. Po zestátnění místních drah se motorový vůz v roce 1925 dostal do majetku Českoslove­nských drah (ČSD). Jeho revírem se v té době stala východočes­ká lokálka Opočno –

Ročně se v Česku ztratí okolo pěti tisíc dětí. Většinu z toho tvoří útěkáři. Smutným faktem však je, že zlomek dětí z tohoto počtu zmizí, protože jim někdo ublíží nebo je unese. Rodinám pohřešovan­ých pomáhá Nadační fond Ztracené děti. „Obrací se na nás spousta rodičů, kterým někdo unesl dítě,“říká předseda správní rady fondu a soukromý detektiv Pavel Caprata.

Vaším primárním úkolem je prevence. Lze vůbec zmizení dítěte předejít?

Určitě. Máme školitele i psychology, kteří pořádají přednášky pro mateřské školy, základní školy i pro veřejnost. Na nich učí jednak děti bezpečnému chování a jednak jejich rodiče tomu, jakým způsobem

– Muzeum hromadné dopravy ve a na Letné zpřístupňu­jí řadu výrobků vychovávat, na co si dávat pozor, aby se dítě neztratilo. Jsem přesvědčen, že se naše snaha vyplácí.

Kolik dětí se ročně ztratí?

Celorepubl­ikově se ročně pohřešuje kolem pěti tisíc dětí. V Praze a středních Čechách je to číslo nejvyšší. Většinu tvoří útěkáři, kteří utíkají kvůli neshodám v rodině nebo proto, že je rodiče týrají nebo se o ně nestarají, nebo to jsou děti, které mají problémy ve škole. Na druhém místě jsou únosy dětí jedním z rodičů. Dále existují únosy způsobené trestnou činností – prodeje kojenců do zahraničí párům,

K „ringhoffer­ovskému“výročí bude mimo jiné vystaven elegantní salonní železniční vůz, jenž se skrývá pod nepříliš záživnou výrobní zkratkou AZA 1-0086. Ringhoffer­ova fabrika vyráběla i luxusní vagony pro špičkovou evropskou klientelu. A výjimkou nebyl ani následník rakouského a českého trůnu, arcivévoda František Ferdinand d’Este.

Na objednávku konopišťsk­ého pána vůz vznikl v roce 1909. O rok později v něm arcivévoda vyrazil poprvé, a to do istrijskéh­o letoviska Pola (dnes Pula). František Ferdinand se ve voze vydal i na cestu do Sarajeva v červnu 1914. Vozu se však zadřelo ložisko a rodina následníka trůnu musela přestoupit do standardní­ho vozu první třídy. Bylo to jedno z osudových znamení cesty, během níž byl František Ferdinand zavražděn i s chotí Žofií teroristy organizace Černá ruka.

Neméně pohodlně cestoval v salonním které nemohou mít děti, prodej dětí za účelem prostituce.

Jak často se něco takového děje v Česku?

Přesné číslo nelze říct. Dřív jsem pracoval u policie, nyní jsem soukromý detektiv. Od té doby, co toto povolání vykonávám, se na mě obrací spousta rodičů s tím, že jim například někdo unesl dítě a podle nich si policie neví rady.

V jaké chvíli se na vás rodina pohřešovan­ého dítěte obrací?

Až po nějaké době, když policie není úspěšná, nebo si rodina myslí, že bychom měli v pátrání pokračovat jiným směrem než policie. My se už zpětně nedostanem­e k prvotním stopám, pátrání je proto podobné Dvoukilome­trová procházka povede do vysočanské­ho parku Podvinní, kde bude pochod ukončen zábavným programem pro děti a rodiče. ● Akci pořádá nezisková organizace která pomáhá dětem ztraceným, týraným, zneužívaný­m a zanedbávan­ým. Založen byl začátkem roku 2015. jako u policie – vyslechnem­e kamarády pohřešovan­ých, příbuzné, projdeme místa, kde se naposledy dítě zdržovalo. Jakákoliv stopa je úspěchem, poskytneme ji dále Policii ČR.

Evidujete případy dětí, které nebyly nikdy vypátrány?

Takové v policejní evidenci skutečně jsou. U nás jich ale není mnoho. Každým rokem se přelívá do dalšího roku jedno až pět pohřešovan­ých dětí, které se nepovedlo ten rok nalézt.

Jsou únosy dětí spíš impulzivní, nebo plánované?

Je to tak padesát na padesát. Někdy se únosci naskytne příležitos­t, jindy jde o připravova­nou akci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia