MF DNES

Paříž, smích a slzy N

Jak druhý grandslam sezony prožíval velký comeback tenistky Petry Kvitové

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Paříži

a antuce se smála a smála. Při rozcvičce s fotbalovým míčem, při tenisovém tréninku. Při hovorech s členy svého týmu. Ve chvílích, kdy zdravila staré známé.

„Užívám si všechno, i hezké počasí venku. Někdy mi stačí se podívat, jak svítí slunce, a říkám si: To je krása,“popisovala pak Petra Kvitová.

To, že její tvář opět ovládl úsměv, bylo potvrzením výtečné sportovní zprávy: necelého půl roku poté, co hvězdnou tenistku v jejím bytě v Prostějově pořezal na levačce neznámý zločinec, se vrací na scénu.

Jenže v den, kdy jí Paříž poskytla rozzářenou náruč, měly úsměvy i opačné doplňky.

Silné dojetí v hlase, který měnil tón při vzpomínkác­h na nejtěžší momenty života.

A lesk slz v jejích očích.

Když nejde o život, jde o...

Ne, nebyl to co do zájmu jednoznačn­ý trhák pátečního „preview“Roland Garros, druhého grandslamu roku. Příchod Kvitové na tiskovou konferenci viděl plný sál – ale podobně plný jako ve chvíli, kdy tu své další kroky a motivace hodinu a půl před Češkou vysvětlova­l stagnující Novak Djokovič.

Kvitová od 23. prosince nestála před kamerami a neslyšela intenzivní cvakání fotoaparát­ů. A líčila, co vše se od osudné noci přihodilo.

Jak nedělala kroky, nýbrž krůčky: „Když jsem poprvé vzala raketu do ruky, říkala jsem si: Ne, to není moje raketa, to není moje ruka. Ale každým dnem se to lepšilo.“

I tohle je cíl pařížské mise – odvyprávět svůj boj, s kterým se žádné soupeření o fiftýny nedá měřit. A pak by mělo být čím dál víc tenisu.

Tenisový potlesk ostatně Kvitová slyšela již v pátek v 11.37 dopoledne, dva dny před startem turnaje. V tréninkové­m mači vystřihla ukázkový forhend přesně na čáru, několik desítek lidí na tribuně kurtu Suzanne Lenglenové jí uznale aplaudoval­o – a ona se zase usmála.

Pak přišel další potlesk, třetí i čtvrtý. Leckdo byl zvědavý, jak si dívka v modrém nátělníku a černých kraťasech povede. Její comeback patří ve městě nad Seinou k hitům.

„Užíváme si to neskutečně. Pro nás všechny je to sen,“říkal pod palbou pařížského slunce trenér Jiří Vaněk, který hovořil za tým Kvitové. Lidé okolo ní se logicky snaží navrátilky­ni uvolnit, dostat její mysl do ideálního stavu. Vypadají jako apoštolové dobré nálady.

„Depka? Nepozorova­l jsem to,“ odmítá jej kouč. „Jak se říká, když nejde o život, jde, o víte co… My jsme si na to mohli sáhnout. Stmelilo nás to. Petra je usměvavá holka za každé situace a já úplně žasnu, jak všechno bere pozitivně. Přijala to jako součást života.“

Až brzy vstoupí do arény, bude všechno jiné. A bez ohledu na to, co všechno už v tenisu dokázala, vlastně také nové.

„Petru to posílí do dalších bojů,“věří pevně Vaněk a v rámci optimismu, k němuž jsou nyní i důvody, dodal: „Když někdy vidím, jaké hraje stopbaly, dělal jsem si srandu, že jí tam doktor zašil možná ještě o trošku víc citu, než měla předtím.“

Těžko soudit podle toho, co těsně před polednem předváděla při tréninku s francouzsk­ým sparingpar­tnerem. Operovaná ruka může zabolet, může podléhat únavě. Tělo najednou bude naplno vystaveno zápasovému nadšení i stresu; pocitům, které nelze nasimulova­t.

Riziko to je. Ale ne ve smyslu, že by snad návrat neposvětil Radek Kebrle – machr na operace ruky, který v prosinci ve Vysokém nad Jizerou s kolegy zachránil Kvitové kariéru. „Dal nám zelenou s tím, že nehrozí, že by si měla něco urvat,“řekl Vaněk. „To pro nás bylo důležité.“

Pohyblivý svátek a Petra K.

Los dvojnásobn­é vítězce Wimbledonu určil pro 1. kolo Američanku Julii Boserupovo­u, 86. ženu žebříčku WTA. Právě tím odstartuje její návrat ve velkolepýc­h kulisách.

V Paříži včera panoval nádherný slunečný den, na okraji Buloňského lesíka se proháněli běžci a téměř letním vzduchem svištěli cyklisté. Tour de France je ale stále daleko, začíná jiný pohyblivý svátek – abychom si pomohli spojením, jímž své vzpomínky na Paříž pojmenoval Ernest Hemingway, který tohle město tolik miloval.

Je tu pohyblivý svátek žen a mužů s raketou, kteří se budou bít o čest a slávu na antuce v areálu Rolanda Garrose. A Paříž bude prožívat i jeden takřka románový příběh.

S Češkou v hlavní roli.

 ?? Foto: AP ?? Petra Kvitová na tiskové konferenci v Paříži, kde oznámila, že se po těžkém půlroce vrací na kurty přímo na grandslamu Roland Garros. Je zpět!
Foto: AP Petra Kvitová na tiskové konferenci v Paříži, kde oznámila, že se po těžkém půlroce vrací na kurty přímo na grandslamu Roland Garros. Je zpět!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia