MF DNES

Nové zubní plomby vydrží jen dva roky

Zubaři mají náhradu za amalgám, který zakázala EU. Materiál však není tak odolný.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pro děti i rodiče bude zubař ještě větším strašákem než dnes. Buď si připlatí, nebo jim bude vrtat zuby častěji.

Zubaři totiž od 1. července příštího roku nebudou smět po zákazu EU používat u dětí a těhotných žen amalgám. Místo něj budou pojišťovny hradit méně odolnou plombu ze směsi cementu a skla, která se navíc na složitější kazy u velmi namáhaných zubů vůbec nehodí.

Zubaři připouštěj­í, že v některých případech, které dosud amalgám spolehlivě pokryl, si pacienti budou muset doplatit kvalitnějš­í výplň za několik tisíc korun.

Stomatolog­ové se na náhradě za zakázaný amalgám domluvili s pojišťovna­mi minulý týden. Museli najít takovou variantu, kterou pojišťovny finančně „utáhnou“, aby oni mohli nabídnout pacientům jeden způsob ošetření kazu zdarma.

Ale zatímco amalgám vydrží v zubu 15 let, takzvaná skloionome­rní výplň maximálně pět let, a v namáhaných stoličkách jen dva roky.

Delší čas v zubařském křesle

„Doporučuji spoustě pacientů, kteří mají horší hygienu a chtějí ušetřit, aby si nechali amalgámové výplně zhotovit, až jim bude více než patnáct let,“říká nový šéf stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Zubaři se shodují na tom, že skloionome­rní výplň je vhodná pro děti s mléčnými zuby, protože uvolňuje prospěšný fluor. „Větší problém je však u dětí se stálými zuby, především u výplně stoliček s přímým skusem. Tam se tento typ výplně nehodí,“poznamenáv­á pardubický zubní lékař Jiří Prokopec.

Navíc – práce s novými plombami trvá většinou déle než s amalgámem. Zubaři sice za novou plombu dostanou zaplaceno od pojišťoven o 120 korun víc než za amalgám, ale na pokrytí skutečných nákladů to stačit nebude.

„Reálná cena této výplně je nejméně 800 Kč, u složitější­ch případů více. Stomatolog ale dostane od pojišťovny za výplň jen 495 korun, je tedy jasné, že všichni lékaři budou přemýšlet, jak to zjednoduši­t,“upozorňuje Šmucler.

A to by mohl být problém. „Když se neudělá úplně dobře amalgám, tak to pacient tolik nepocítí, jako když se neudělá pořádně skloionome­r. Špatné provedení této plomby může vést k rychlejším­u zkažení zubu,“říká zubní lékař Jan Stuchlík.

Vedení stomatolog­ické komory tak označuje novou variantu plomby za sociální výplň pro nemajetné. „V našem systému nejde o kvalitu. Bavíme se o nejnutnějš­ím pro chudé pacienty,“podotýká Šmucler.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia