MF DNES

Slzy štěstí. Kvitová se vrátila vítězstvím

- Miroslav Němý reportér MF DNES ve Francii

V tu chvíli tleskali všichni, většina vstoje. A Petra Kvitová už to prostě nevydržela. „Slza ukápla. Co už se mnou,“rozesmála se.

Areál Rolanda Garrose právě viděl velký sportovní comeback a významnou kapitolu v jednom z nejsledova­nějších příběhů českého sportu. Kvitovou loni 20. prosince v jejím prostějovs­kém bytě těžce zranil nožem neznámý útočník, ohrožen byl její život i zdraví. A od chvíle, kdy jí doktoři zachránili levou ruku okamžitou operací, padla otázka další: Co tenisová kariéra?

Dvojnásobn­á šampionka Wimbledonu se osudu postavila ještě rázněji, než jak obvykle čelívá soupeřkám na kurtu. „Miluju vás. Strašně děkuju za pomoc a za podporu,“říkala divákům v Paříži, když tu na grandslamu jasně vyhrála 1. kolo.

Od útoku uběhlo více než pět měsíců, od jejího posledního soutěžního zápasu dokonce 197 dní. Rozhodnutí odjet do Paříže se zrodilo skutečně na poslední chvíli. Ani ona příliš netušila, co nastane.

„A byla jsem sama překvapená. Pořád to tam je – v ruce i v hlavě,“líčila vítězné pocity.

Stalo se tak před očima jejích nejbližšíc­h, do Paříže pozvala rodiče i sourozence. „Jsem šťastná, bylo to hodně emotivní. Máme za sebou těžké období, ale Petřičce jsem věřila,“líčila dojatě její maminka Pavla. Další duel by měl Kvitovou čekat ve středu. Znovu pod dohledem rodiny.

Fotbalisté Baníku Ostrava se po roce vracejí mezi elitu. Postup po výhře nad Znojmem 3:0 vítali tričky s nápisem: Zdař buch v lize. Na utkání závěrečnéh­o kola druhé ligy dorazilo přes 11 tisíc diváků. Baník o bod předstihl třetí Opavu, jež porazila 2:0 Olomouc, dalšího postupujíc­ího. Oba týmy, které loni sestoupily, jsou tedy zpět. (jsl)

 ?? Foto: Reuters ?? Emotivní comeback Petra Kvitová po více než pětiměsíčn­í pauze zdolala na úvod Roland Garros Američanku Boserupovo­u 6:3, 6:2.
Foto: Reuters Emotivní comeback Petra Kvitová po více než pětiměsíčn­í pauze zdolala na úvod Roland Garros Američanku Boserupovo­u 6:3, 6:2.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia