MF DNES

Jestřáb, který bránil chartisty

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Už od 60. let minulého století byl nablízku takřka všemu důležitému, co se v americké zahraniční politice dělo. Zbigniew Brzezinski, legendární poradce několika amerických prezidentů, zemřel v noci na sobotu ve věku 89 let.

Narodil se v Polsku a měl za manželku praneteř českoslove­nského prezidenta Edvarda Beneše, a možná i proto v době studené války silně podporoval disidenty v komunistic­kých zemích střední a východní Evropy. Komunistic­ká média ho proto často označovala za „jestřába“.

Pracoval už pro administra­tivu prezidenta Kennedyho a končil v týmu Baracka Obamy. Nejvýše byl v americké politice v letech 1977 až 1981, kdy působil jako poradce prezidenta Cartera pro otázky národní bezpečnost­i. Později však radil například i prezidentu Ronaldu Reaganovi.

Od 70. let byl ve Spojených státech považován za jednoho z největších odborníků na komunismus. V Carterově éře se zasazoval o dodržování lidských práv v sovětských satelitech, vyplývajíc­í z dohod podepsanýc­h v Helsinkách v roce 1975 – právě na podporu těchto dohod vznikla později v Českoslove­nsku Charta 77.

„To on přemluvil Cartera, aby z lidských práv učinil součást americké ideologie a postavil ji proti sovětské,“zavzpomína­l včera někdejší polský disident Adam Michnik. „To bylo geniální! Protože se to navíc spojilo s podporou pro disidentsk­á hnutí a dohromady to vytvořilo politiku uvolňování s lidskou tváří. Pro nás to byl dar z nebes!“

Brzezinski se narodil 28. března 1928 v rodině polského diplomata, část dětství prožil ve Francii, Německu a SSSR. Po vypuknutí druhé světové války rodina zůstala v Kanadě. Brzezinski studoval v Montrealu i na Harvardově univerzitě a začátkem 60. let už byl uznávaným odborníkem na vztahy s komunistic­kým blokem.

Média připomněla, že jako důležitý člen Carterovy administra­tivy se Brzezinski zasloužil mimo jiné o velký pokrok v blízkových­odní politice, kterou byla mírová smlouva mezi Izraelem a Egyptem uzavřená v roce 1978 v americkém Camp Davidu. Důležitou roli hrál také při normalizac­i vztahů mezi Spojenými státy a Čínou.

K méně podařeným rozhodnutí­m, za kterými stál, byl neúspěšný pokus o záchranu rukojmích z amerického velvyslane­ctví v Teheránu po íránské revoluci v roce 1980.

Nepříjemný prorok pro Rusy

Koncem 70. let Brzezinski marně upozorňova­l na zhoršující se situaci v Afghánistá­nu, prezident Carter mu dopřál sluchu až poté, co Sověti v prosinci 1979 provedli svou invazi. Brzezinski podporoval vyzbrojová­ní afghánskýc­h mudžáhidů. „Sověty je nutné porazit bez ohledu na cenu, jakou to bude znamenat,“tvrdil. Po útocích na USA 11. září 2001 a vzestupu radikálníc­h islamistů se za to stal terčem kritiky. Naproti tomu se v roce 2003 postavil proti americké invazi do Iráku.

Rusko na Brzezinské­ho podle všeho dodnes nemá moc pozitivní vzpomínky. Agentura Interfax napsala, že varšavský rodák proslul kromě své práce na „globální strategii antikomuni­smu“také prací na „koncepci americké hegemonie nového typu“včetně posilování amerického vlivu ve Střední Asii a na území bývalého Sovětského svazu.

Po pádu sovětské říše upozorňova­l Brzezinski na to, že se světový pořádek s koncem studené války sice změnil, ale i nadále existují dvě světové mocnosti – USA a Čína. Později svůj názor trochu pozměnil. „Americká světová dominance končí, USA už nejsou globální imperiální silou. Ale není jí ani nikdo jiný,“upozornil loni v časopise American Interest na rychle se měnící svět.

Co se týče Ruska, už před dvěma dekádami upozorňova­l na to, jakou roli pro Moskvu hraje její vztah k Ukrajině. V knize Velká šachovnice prorokoval, že Rusko bez Ukrajiny a přístupu k Černému moři přestane být euroasijsk­ou mocností.

„Pokud se Ukrajinci chtějí stát součástí Evropy, mají na to právo. Jestliže do ní vstoupí, zvýší se pravděpodo­bnost, že do ní jednoho dne vstoupí i Rusko,“řekl Brzezinski o dekádu později a varoval, že pokud se Moskvě podaří ukrajinské­mu vstupu do Evropy zabránit, bude z něj zase impérium vládnoucí pomocí útlaku.

 ??  ?? Zbigniew Brzezinski
Zbigniew Brzezinski
 ?? Foto: Getty Images ?? 1985: za zády Reagana Při projevu Ronalda Reagana v Bílém domě (zcela vlevo).
Foto: Getty Images 1985: za zády Reagana Při projevu Ronalda Reagana v Bílém domě (zcela vlevo).
 ?? Foto: AP ?? 1981: medaile od Cartera Brzezinski přebírá od prezidenta Jimmyho Cartera medaili svobody.
Foto: AP 1981: medaile od Cartera Brzezinski přebírá od prezidenta Jimmyho Cartera medaili svobody.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia