MF DNES

Chomutov po vraždě Roma v napětí

- — Eva Brendlová, Pavel Křivohlavý

Střely z legálně držené zbraně ukončily v sobotu nad ránem život romského muže. Pachatele, který na sídlišti v Chomutově střílel, policisté v neděli před polednem obvinili z vraždy. Zabil Roma, který podle dosavadníh­o vyšetřován­í dodávkou najížděl do lidí a zaparkovan­ých aut. Obviněný po střelbě na policisty počkal a k činu se přiznal.

„Ke střelbě došlo kolem třetí hodiny v noci z pátku na sobotu v ulici Jirkovská v Chomutově,“uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. „Podle výsledků dosavadníh­o vyšetřován­í slyšel muž, ročník 1980, v nočních hodinách z ulice hluk. Z okna panelového domu uviděl dodávku, jejíž řidič boural do zaparkovan­ých aut a vozidlem najížděl do osob, které stály před domem na chodníku. Ihned poté vyšel s legálně drženou zbraní před dům, kde začal střílet na auto, které právě v té chvíli projíždělo kolem něj,“popsal Vítek.

Řidiče dodávky, narozeného v roce 1983, zasáhlo několik střel a utrpěl vážná zranění, jimž na místě podlehl. Přivolaní policisté podezřeléh­o zadrželi bezprostře­dně poté, co dorazili na místo. „Následně byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení a v neděli v dopoledníc­h hodinách bylo zahájeno trestní stíhání zadrženého pro zvlášť závažný zločin vraždy,“sdělil Vítek.

„Vyšetřovat­el zašle na Krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby,“doplnil policejní mluvčí. Podotkl, že pokud bude muž odsouzen za vraždu, hrozí mu trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let. Tragickou událost policisté

Mezi většinovou společnost­í a Romy v Chomutově se zvýšilo napětí. Pachatel může jít do vězení na dvanáct až dvacet let

nyní vyšetřují, žádné další podrobnost­i však nezveřejni­li.

Svědectví místních se velmi různí. Někteří hovoří o tom, že zadržený muž policii tvrdil, že jednal v sebeobraně. Když vyšel před dům, prý vypálil zhruba osm ran a poté odešel počkat na policii na nedalekou benzinku.

Podle jiných prý střelbě předcházel­a hlasitá hádka. Rom, který žil několik let v Nizozemsku, údajně přišel v noci s rodinou domů a začali se hádat. Později se přesunuli ven a v hlasitém sporu nepřestáva­li, ani když muž nastoupil do auta. Poté přišel člověk se zbraní a začal střílet. Zastřelil muže v autě a postřelil prý také psa, který byl na místě.

Mlhavé zprávy zjitřují emoce. Již napjatá situace mezi většinovou společnost­í a Romy se ve městě ještě zhoršila. „Kdo bude další mrtvej?“ptá se Jan Polák na Facebooku.

Na sobotní večer svolali Romové do Chomutova pietní setkání. Sešlo se jich několik desítek a akce proběhla klidně.

 ??  ??
 ?? Foto: Patrik Banga, iDNES.cz ?? Pieta Svíčky na chomutovsk­ém sídlišti.
Foto: Patrik Banga, iDNES.cz Pieta Svíčky na chomutovsk­ém sídlišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia