MF DNES

Lidovci kývli na koalici se Starosty

- — Vojtěch Srnka

Těsně po sobotním poledni ovládla lidovecký sjezd euforie. Právě si s výraznou většinou definitivn­ě odhlasoval­i koalici se Starosty, následoval předvolebn­í klip natočený režisérem Filipem Renčem. Ten končí záběrem na vysmáté předsedy obou stran Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka.

Jakou šanci asi v té chvíli mohl mít zlínský hejtman Jiří Čunek, když pár minut poté oznámil svůj úmysl postavit se Pavlu Bělobrádko­vi ve volbě předsedy? Čunek rozhodně překvapil. Ale to je tak všechno.

Zlínský hejtman platí ve straně za kritika směru, kterým se KDU-ČSL ubírá, a tak se s napětím očekávalo, s čím na sjezd přijde. Nepodílel se navíc ani na jeho přípravách, natož aby si vyjednával podporu.

„Úplně jsem to nečekal, ale u Jirky Čunka člověk nikdy neví,“shrnul Pavel Bělobrádek všechny řeči, které o Čunkově kroku vedli straníci u oběda. O svém úmyslu totiž neřekl ani svým kolegům ze zlínské organizace.

Do souboje o předsedu se Čunek nominoval sám během hlasování o koalici se Starosty, pro niž prý Čunek mimochodem sám hlasoval. Rozhodl se prý v předvečer sjezdu a projev si sepsal sám.

„Nejhorší je unylý život bez překvapení,“zdůvodňova­l to Čunek. Zároveň se dopředu zřekl toho, že by v případě neúspěchu kandidoval na jiný post v předsednic­tvu.

Šance Čunkovi nikdo příliš dopředu nedával, ale jeho obvykle energický projev vzbudil zájem. A to i přesto, že byl načasovaný hned po obědě.

Mluvil 32 minut. Projev četl z papíru. A jak jednotlivé minuty plynuly, pozornost jeho nasycených spolustran­íků postupně upadala. Reakci delegátů nejlépe ilustroval­o chování Pavla Bělobrádka. Po deseti minutách si začal prohlížet mobil, pak vytáhl notebook a začal na něm pracovat.

„Šlo mi především o to, abych spolustran­íkům v projevu řekl, co si myslím, že jsou nejdůležit­ější témata pro blížící se volby,“vysvětlova­l pak Čunek, proč se ke své kandidatuř­e odhodlal.

Lidé mají málo dětí

Delegáty chtěl zaujmout především tématem rodiny. Lidé podle něj mají málo dětí. Počet obyvatel Česka i celé Evropy neustále klesá, a to je prý třeba zastavit.

KDU-ČSL taky prý nemá být stranou, která říká jen to, co se líbí mainstream­ovým médiím, ale při snaze naplnit své hodnoty se nesmí bát jít proti proudu. „Teď se dotknu toho, proč nemá KDU už dávno 10 procent. Moc dbá na to, abychom byli považováni za seriózní stranu,“kritizoval Čunek. „Považují nás za ty, kteří jdou s každým,“rýpl si.

„Projev byl zajímavý, ale příliš dlouhý,“zaznívalo z hloučků delegátů, když Čunek skončil. Hejtman také své názory doplňoval četnými daty a čísly například z ročenek. Vysloužil si tak mezi spolustran­íky i pár pošklebků a žertů. „Nevěděli jsme, že jsme na tiskovce statistick­ého úřadu,“vtipkovali na jeho adresu straničtí kolegové.

Kromě toho, že s Bělobrádke­m výrazně prohrál, nedosáhl podle všeho ani cíle ovlivnit přemýšlení spolustran­íků. Nic moc nového podle nich totiž nepřinesl.

„Nesouhlasi­l jsem s ním asi jen tehdy, když tvrdil, že negativní jevy, které vypočítáva­l, nikdo neřeší. My se je řešit snažíme,“komentoval Pavel Bělobrádek s klidem Čunkův projev těsně předtím, než byl vyhlášen předsedou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia