MF DNES

Předpověď: reklama na léto

- — Jakub Pokorný

Trochu nečitelné počasí jako na houpačce bude pokračovat i následujíc­í měsíc.

Dnes se Česko dočká prvních letošních „tropů“, v úterý budou pokračovat, ale na samém přelomu května a června se všechno zase zlomí.

Denní teploty pak spadnou někam ke 25 stupňům. Přesto bude i červen teplotně nadprůměrn­ý.

Takže, první pracovní den nového týdne pondělí přinese teploty, které by většina lidí spíš ocenila o víkendu, nejlépe prázdninov­ém.

Bude 26 až 30 stupňů Celsia, ojediněle v Čechách až 32 stupňů. Na severozápa­dě Čech v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji se mohou vyskytnout bouřky.

Milovníkům chladnější­ho počasí se doporučují hory, kde bude 21 stupňů v tisíci metrech, ovšem s výjimkou Šumavy, kde očekávají 24 stupňů Celsia.

Úterý ještě jeden stupeň přidá – může být až třicet tři. Noc z úterý na středu bude také ze všech nejteplejš­í s 13 až 17 stupni, takže kuřákům, kteří budou muset prvně po půlnoci ven před bar kvůli změně zákona, aspoň nebude zima.

Podobné počasí na přelomu května a června není nijak neobvyklé. Loni první třicítky přišly už kolem 22. května.

Příjemný červen do 25 stupňů

Ve středu bude 26 stupňů a pouze na jižní Moravě bude ještě vlna teplého počasí s 28 stupni doznívat. Po středě se vrátí příjemné teploty mezi 20 a 25 stupni ve dne a podobný bude i příští víkend. „Relativně nejteplejš­í očekáváme první týden předpovědi od 29. května do 4. června. Další tři týdny předpovědi předpoklád­áme teplotně převážně průměrné nebo slabě nadprůměrn­é,“píše se v sobotním v měsíčním výhledu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Pršet bude v červnu méně než obvykle, a když už někde sprchne, půjde o jednorázov­é bouřky a přeháňky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia