MF DNES

„Nešlo odmítnout“

Lidovci schválili koalici se STAN a chtějí snížit hranici pro vstup do Sněmovny

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jen co šéf volební komise lidoveckéh­o sjezdu oznámil výsledné číslo, světla v sále potemněla a na plátně se objevil dvouminuto­vý velkorysý klip od Filipa Renče. A pak šéfové obou stran. Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL a Petr Gazdík od Starostů a nezávislýc­h. Oběma se právě pořádně ulevilo. Po půl roce diskusí, zda půjdou letos na podzim spolu obě strany do voleb, je konečně jasno. Skoro 82 procent lidoveckýc­h delegátů bylo tuto sobotu pro.

„Samozřejmě, že jsme byli připraveni i na variantu, že by se účastníci sjezdu vyslovili proti koalici, ale už to celé bylo v takové fázi, že si to těžko šlo představit,“připouštěl lidovecký místopředs­eda Ondřej Benešík. Už před příchodem na sjezd v pražském Top Hotelu téměř tři stovky delegátů vítala dodávka polepená logem společné koalice. A mezi hosty došlo k nevídanému úkazu. Zatímco jindy zástupci ostatních stran přicházejí nanejvýš v doprovodu svých asistentů a mluvčích, Gazdíkovi zarezervov­ali lidovci stůl v první řadě pro celé předsednic­tvo jeho hnutí. „Naše volební štáby pravidelně dvakrát týdně zasedají. Je připravena volební kampaň až do října,“popisoval Gazdík, nakolik už jsou obě uskupení společně daleko.

Už tento týden koalice rozjede první fázi společné kampaně pro říjnové volby, tu ostrou, podobně jako další strany, spustí hned po letních prázdninác­h, v září. Do té doby zatím lídři obou stran moc nechtějí o společném programu mluvit. Leccos však odhalil už lidovecký sjezd.

Delegáti zvedli ruku pro další zvyšování daňových slev na děti či dobrovolné zdravotní připojiště­ní, naopak se postavili proti návrhu na přijetí eura do roku 2020. „Z dlouhodobé­ho hlediska euro ano, teď ale určitě ne, ještě nejsme připraveni, počkejme si také, jak se vyvine situace v Evropské unii,“přitakával lidoveckém­u hlasování Gazdík.

Strany chtějí společně do voleb představit odborné mluvčí na jednotlivé resorty, de facto tak stínovou vládu. Kandidátem na premiéra v ní bude Pavel Bělobrádek, zemědělstv­í povede lidovecký místopředs­eda Marian Jurečka, školství další místopředs­eda, Jiří Mihola, zahraničí Benešík, Starostové zase mohou dodat třeba svého místopředs­edu Radima Sršně jako ministra pro místní rozvoj.

„Do kampaně dáme zhruba 30 milionů korun, Starostové 20. Tak aby byl dodržen poměr 60 ku 40 procentům, na kterém jsme se domluvili v koaliční smlouvě,“prozrazuje volební manažer lidovců Václav Pláteník.

Výhoda pro koalice

Lidovci na sjezdu představil­i také návrh, aby stranám kandidujíc­ím v koalici stačilo pro vstup do Sněmovny méně hlasů, než je tomu teď. Dvěma stranám by místo současných deseti procent stačilo sedm procent hlasů, třem stranám místo patnácti devět procent.

Ať už tuto změnu prosadí, nebo ne, do letošních voleb ještě musí KDU-ČSL a STAN získat minimálně deset procent hlasů. A Bělobrádek s Gazdíkem věří, že to nebude problém. Obě strany si totiž zadaly průzkumy, podle nichž by je volilo minimálně 13 procent voličů.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, Mafra ?? Žlutá síla K lidoveckým sjezdům patří tradičně bohaté pohoštění (nahoře). Jiří Čunek na sebe upoutal pozornost nečekanou kandidatur­ou proti předsedovi (vlevo). Hostem byl i režisér Filip Renč, který natočil koalici volební klip (dole). Bělobrádek a...
Foto: Petr Topič, Mafra Žlutá síla K lidoveckým sjezdům patří tradičně bohaté pohoštění (nahoře). Jiří Čunek na sebe upoutal pozornost nečekanou kandidatur­ou proti předsedovi (vlevo). Hostem byl i režisér Filip Renč, který natočil koalici volební klip (dole). Bělobrádek a...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia