MF DNES

Bělobrádek – jediná žena ve vedení

- — Jakub Pokorný

Ještě před sjezdem byl vnímán Jiří Čunek jako jediný velký oponent šéfa Pavla Bělobrádka.

Po volbě, ve které získal jen 15 procent hlasů, zůstal spíš maskotem strany. Ostatně pro kandidatur­u se rozhodl v předvečer sjezdu. Bělobrádek obhájil post předsedy se ziskem 85 procent hlasů.

Ale byl to paradox: lidovci jsou stranou v slušné kondici, přesto měl předseda protikandi­dáta.

Čunek měl i po porážce dobrou náladu. Tvrdil, že vlastně kandidoval proto, aby bylo popřáno většího sluchu jeho projevu.

Vlastně tedy kandidoval ze stejného důvodu (máme-li mu věřit) jako Jiří Kajínek utekl z Mírova – tedy aby byl jeho hlas víc slyšet. „Já jsem ve straně spokojený. Dokonce si nemyslím, že jsem neúspěšný,“komentoval prohru „vysmátý“Čunek. A jeho projev, ve kterém například navrhl vrátit povinnou vojnu a velebil nekorektno­st, stál za to.

„To je krása demokracie,“glosoval Čunkovu kandidatur­u první místopředs­eda Marian Jurečka. Bělobrádek řekl, že to aspoň nebyla nuda.

Prvního místopředs­edu Mariana Jurečku vyzval šéf poslanců Jiří Mihola. Jurečka, díky postu ministra známější, sice také obhájil, ale jen s 65 procenty. V projevu stranu přirovnal trochu zvláštně k autu. „Máme airbagy, máme i bezpečnost­ní asistenty,“vypočítáva­l metaforou dobré vlastnosti lidovců.

Herman místo Roithové

Novou tváří ve vedení je ministr kultury Daniel Herman, mimochodem jediný, který sklidil mohutný potlesk už při kandidátsk­ém projevu. Tradicí prvorepubl­ikové lidové strany býval kněz ve vedení, teď je tam aspoň laicizovan­ý kněz.

A protože vždycky musí i někdo z kola ven, tentokrát to padlo na Zuzanu Roithovou, která neobhájila post místopředs­edkyně. Když v sobotu na tiskovce stáli před novináři samí muži, i předseda poznamenal, že je mu to líto. „Jsme trochu genderově nevyrovnan­í, ale jak říkají sociální demokraté, pohlaví je sociální konstrukt. Tak já se cítím být ženou,“vtipkoval předseda Bělobrádek.

Příznačněj­ší možná je, že Roithová byla posledním člověkem ze „staré gardy“před érou Bělobrádka. Teď jsou už ve vedení jeho lidé, čehož Roithová ani nelitovala.

„Zpočátku mělo význam, když jsem tam byla kvůli kontinuitě. Kolegové za ty roky neskutečně politicky vyrostli. Já už snad ani nejsem potřeba,“loučila se smířlivě Roithová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia