MF DNES

Plomby ze skla: horší kvalita za více peněz

U namáhaných zubů se výplně brzy vymelou, říká stomatolog

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Pojišťovny se minulý týden se stomatolog­y dohodly na tom, že dětem, těhotným a kojícím ženám budou od července příštího roku plně hradit takzvané skloionome­rní výplně. „Mají své výhody, ale rozhodně nedokážou pokrýt plošně všechna ošetření, která dokázal pokrýt amalgám,“říká zubní lékař Jiří Prokopec.

Pojišťovny budou této skupině pacientů hradit všechny plastické výplně kromě amalgámu a takzvané fotokompoz­itní pryskyřice. Které plomby tedy budou moci dostat zdarma?

Prakticky jde jen o takzvanou skloionome­rní výplň, tedy o směs cementu s fluoro-hlinito-křemičitým sklem. Jiné typy výplní, které by byly použitelné namísto amalgámu, nevidím.

Tato plomba má oproti klasickému amalgámu výrazně menší odolnost a trvanlivos­t. Pro které typy ošetření kazu se tento materiál nehodí?

Vždy záleží na tvaru kazu a množství zubní tkáně, která je zachovaná. Pokud se vytvoří kaz například na dolní stoličce a je potřeba dát doprostřed plošky výplň, tak horní zub do něj nakusuje hrbolkem, a tento kontakt je velmi namáhaný. U těchto případů se může stát, že se výplň brzy „vymele“.

Na tyto případy dosud stačil amalgám?

Ano, zubní kazy v těchto místech dosud amalgám suverénně pokryl a zubní lékař i pacient byli spokojení. Nyní budeme muset hledat jiná řešení.

Jaké jsou tedy pevnější varianty výplní na těchto namáhaných místech?

Možností je buď takzvaná litá výplň, i když to není moc estetické řešení, nebo pokrytí korunkou. V některých případech můžeme použít i fotokompoz­itní výplň z pryskyřice. Ale tyto varianty pojišťovna nehradí a rodiče nebo těhotné ženy by takové ošetření vyšlo na několik tisíc korun.

To tedy mají rodiče a těhotné ženy neradostné vyhlídky. Udělá se člověku kaz na stoličce v místě skusu, a zatímco původně dostal klasický amalgám a měl vystaráno, nyní bude muset hledat jiné řešení a někdy si i připlatit.

Dá se to tak říci. Na druhou stranu já skloionome­r používám běžně i do stoliček u mléčných zubů. Horší to je u stálých zubů, tam je opravdu odolnost tohoto materiálu menší.

Co tedy poradíte rodičům větších dětí?

Zubní lékař bude muset více poučit pacienty, že je to sice nová plomba, kterou platí pojišťovna, ale není tak odolná jako amalgám a je třeba, aby si lépe čistili zuby. Na druhou stranu skloionome­r má i mnohé dobré vlastnosti. Při kazu se nemusí odvrtávat tolik tkáně jako u amalgámu. Navíc obsahuje antibakter­iální fluor, takže se skvěle hodí pro mléčné zuby.

Umí s tímto novým materiálem pracovat všichni zubní lékaři? Zjistila jsem, že zvlášť stomatolog­ové v důchodovém věku z odlehlejší­ch regionů spravují většině dětí zuby výhradně amalgámem.

Pokud zubní lékař umí udělat amalgámovo­u plombu, tak by měl umět pracovat i se skloionome­rem. My jsme se učili s tímto materiálem pracovat už před dvaceti lety. Mladí lékaři to určitě znají a běžně s tím pracují. Jak je to u starších stomatolog­ů, to je opravdu otázka.

 ?? Foto: archiv J. Prokopce ?? Stomatolog Jiří Prokopec.
Foto: archiv J. Prokopce Stomatolog Jiří Prokopec.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia