MF DNES

Nařízení plné absurdit. Nechrání lidi ani přírodu

- — Iva Bezděková

Ministerst­vo zdravotnic­tví v uplynulém týdnu oznámilo, že pojišťovny budou hradit bílé plomby namísto tmavých amalgámů. A mnoho lidí zajásalo. Dříve drahý nadstandar­d za téměř tisíc korun bude nyní zdarma. Česká stomatolog­ická komora vášně pacientů rázně zchladila – varianta bílé plomby, která má na základě unijního nařízení od července příštího roku nahradit u dětí, těhotných a kojících žen amalgám, totiž není tím nadstandar­dem, na který jsou pacienti u zubaře zvyklí.

Zjednoduše­ně řečeno – pojišťovny budou hradit výplně ze směsi cementu a skla, nikoliv ty z dražší pryskyřice. „Spousta lidí rozumí pod pojmem bílá plomba fotokompoz­itní výplň, ale tu pojišťovny hradit nebudou. Tak jenom aby lidé nebyli zklamaní,“upozorňuje vedení stomatolog­ické komory.

Sami stomatolog­ové ze stávající situace radost nemají. Rozhodnutí Evropské komise opakovaně kritizují s tím, že jde o zcela nelogický krok, který českým pacientům jen zbytečně komplikuje život.

„Unie amalgám nezakazuje proto, že by byl zdraví škodlivý, ale proto, že je nebezpečný pro životní prostředí. Zakazuje ho, ale zatím jen u citlivých skupin pacientů, jako jsou děti a těhotné ženy, takže to vyvolává dojem, že jde o něco nebezpečné­ho pro lidské tělo,“ukazuje na nelogičnos­t nařízení šéf stomatolog­ů Pavel Chrz.

Evropské unii vadí, že se při odvrtávání plomby dostává jedovatá rtuť do odpadních vod a při spalování těl v krematorií­ch do ovzduší. Jenže už zhruba deset let u nás platí nový vodní zákon, který každé zubní ordinaci přikazuje používat speciální odlučovače, takže se do kanalizací rtuť z amalgámů v Česku stejně nedostává. A v případě krematorií je pak podle zubařů přednostní zákaz amalgámu u dětí a mladých žen úplnou absurditou.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Plomby Nařízení se týká dětí, těhotných a kojících.
Foto: Shuttersto­ck Plomby Nařízení se týká dětí, těhotných a kojících.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia