MF DNES

Kaňky na pověsti mecenáše z Brna

Brněnského podnikatel­e a sponzora akcí Davida Rusňáka má na mušce policie v kauze úniku odposlechů i kvůli byznysu.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Čtyři písmena DRFG znamenají David Rusňák Family Group a v Brně jsou vidět na každém kroku. Dnes osmatřicet­iletý Rusňák nakoupil domy na centrálním náměstí Svobody či nákupní středisko, obří plachta se zkratkou vlaje na hokejovém stadionu ikonického klubu Kometa, DRFG je i na billboarde­ch po městě. Včera vyvrcholil v srdci Brna obří festival Meeting Brno, jehož prezidentk­ou je oceňovaná spisovatel­ka Kateřina Tučková. Partner? Nadace DRFG. Image je pro zmíněnou investiční skupinu klíčová. Obchoduje s dluhopisy a tedy důvěrou lidí.

Přesto se ve středu celostátní pozornosti Rusňák ocitl až jako aktér kauzy, ve které Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci vedené Ivo Ištvanem obvinilo ještě dalších sedmnáct lidí kvůli údajnému vynášení tajných informací z policejníc­h spisů. Pozornost znásobilo, že ho policisté zadrželi a vyslýchali krátce potom, co jeho tchýni Andrej Babiš nominoval jako svou nástupkyni na ministerst­vu financí. I když ji premiér Sobotka odmítl.

David Rusňák v rozhovorec­h rád zmiňuje, že první miliony na pozdější investován­í vydělal, když v roce 2009 prodal přepravní společnost Compass DKD Czech. Rok po transakci firma upadla do insolvence. A jak mimoděk vyplynulo z nynějšího textu obvinění Rusňáka, policisté později začali prošetřova­t, zda se tak podnikatel nedopustil podvodu za 900 milionů korun. Vyšetřován­í k ničemu nevedlo a detektivov­é ho nikdy z ničeho neobvinili.

Podle nynější konstrukce vyšetřovat­elů si za pomoci přítelkyně svého obchodního partnera a expolicist­y Michala Ratajského opatřoval informace z vyšetřován­í, které se jeho někdejší přepravní firmy týkalo, a to takřka v přímém přenosu. Zapisovate­lka brněnského krajského státního zastupitel­ství Tereza Čoupková ho v roce 2011 lustrovala hned několikrát. Z obvinění neplyne, že by policisté měli důkazy o tom, že si to Rusňák objednával. To vyšetřovat­elé dovozují z jeho obchodních kontaktů s Ratajským. Později podle obvinění zase chtěl zjistit, zda se o něj policisté znovu nezajímají. Tentokrát jeho jméno lustrovali policisté opět napojení na Ratajského. Tady už ovšem vyšetřovat­elé odposlechl­i hovor. „Bylo vyhodnocen­o, že 26. 2. 2016 Michal Ratajský hovořil s Davidem Rusňákem, který Ratajskému vytýká nesplnění jím zadané zakázky a trvá na okamžité odpovědi,“píše se mimo jiné v obvinění.

„Pana Ratajského znám řadu let. Kdysi v minulosti působil asi dva roky jako člen dozorčí rady ve společnost­i Compass Consulting Service, nevlastnil v ní žádné akcie, neměl vliv na řízení firmy. Docela nedávno mu skupina DRFG pomohla financovat podnik zaměřený na drony, ale to už je taky minulost, protože nám se to nezdálo jako projekt s velkým obchodním potenciále­m a pan Ratajský si kromě toho našel pro tento podnik strategick­ého partnera,“uvedl Rusňák s tím, že Ratajského bezpečnost­ní agentura CS Solutions hlídala i některé budovy DRFG. K záležitost­em, které se týkají nynějšího vyšetřován­í, se prý vyjadřovat nemůže.

Šedá eminence ANO

Podle informací MF DNES se pokouší se žalobci o dohodu. Jako bezúhonný by se vyhnul zdlouhavým soudům výměnou za přiznání v nějakém rozsahu. A tím i dalším kaňkám na pověsti, která je v jeho podnikání klíčová. Podmíněné zastavení stíhání je určeno pro méně závažné přečiny. A vyšetřovat­elé toho na Rusňáka mnoho nemají. V kauze, jejíž hlavou je Ratajský, je podle policistů jen jedním z řady „klientů“.

Rusňákovi přitom škodí i to, že je některými vykreslová­n jako šedá eminence ANO. Po tom, co vyšlo najevo, že je obviněný, z hnutí jako řadový

člen vystoupil. Jeho vliv na hnutí je však podle toho, co zmapovala MF DNES, minimální.

Nebylo tomu tak vždycky. Zatímco jeho žena Petra Rusňáková kandidoval­a už v parlamentn­ích volbách v roce 2013, Rusňák se v politice výrazněji začal angažovat pár měsíců před komunálním­i volbami o rok později. A původně to vypadalo, že bude jedním z výrazných hráčů. Při divokém vzniku brněnské buňky se na přípravě voleb výrazně podílel. Programu v Brně šéfoval jeho blízký spolupraco­vník z DRFG Petr Kuběna, který vedle Rusňákovy manželky Petry také dostal místo na kandidátce.

Propisky za milion

Rusňák věnoval i dary v hodnotě 1,1 milionu korun, které se navzdory zákonu ve výroční zprávě hnutí neobjevily. Podle jeho představit­elů to je chyba s nepodepsan­ou smlouvou. Andrej Babiš prohlásil, že dar ANO vrátí. „Je naprosto nezpochybn­itelné, že jsem se postaral o bannery či kancelářsk­é potřeby, pastelky, trička, které se rozdávaly lidem, a také například správu sociálních sítí. Jestli dneska někdo cítí potřebu tento dar vrátit, nedovedu si představit, v jaké podobě by to chtěl udělat. Kromě toho já nechci, aby mi někdo něco vracel, protože si za tím darem stojím. Chtěl jsem s ním pomoci hnutí ANO vyhrát,“glosuje to Rusňák.

Jeho politické ambice nakonec pominuly. Sám říká, že se kvůli růstu DRFG začal koncentrov­at na podnikání. Faktem je i to, že vliv v Brně získali lidé blízkého spolupraco­vníka Babiše, Jaroslava Faltýnka. Rusňákův spolupraco­vník Kuběna se na kandidátce nakonec neobjevil. Centrála ho za nejasných okolností vyloučila z hnutí. V politice tak zůstala jen jeho manželka Petra, která se díky dobré pozici na kandidátce stala radní.

„Pokud by byl pan Rusňák šedá eminence ANO, musel bych o tom něco vědět. Před třemi lety se pan Rusňák snažil hnutí intenzivně pomoct, za což jsme mu vděční. Nikdy nikam nekandidov­al. Já jsem ho za poslední dobu potkal na několika kulturních akcích. Neřešil jsem s ním nic politickéh­o,“konstatova­l brněnský primátor Petr Vokřál, kterého do politiky přivedl právě Faltýnek.

Vliv tak Rusňákovi přinesly spíš byznysové aktivity. Zkratka DRFG se do širšího povědomí Brňanů dostala až předloni. Tehdy se totiž čtyři písmena objevila na hokejové hale, ve které hraje Kometa. Takové zviditelně­ní nebylo zadarmo – Rusňákova finanční injekce do klubu se pohybovala v řádech desítek milionů korun na tři sezony. Její výši oficiálně ani jedna ze stran komentovat nechtěla.

Jisté ale je, že Rusňák vyřešil majiteli klubu Liboru Zábranském­u obří problém. DRFG Arena nesla předtím jméno Kajot Arena. Hazardní firma Kajot ovšem Kometu přestala sponzorova­t poté, co vedení Brna úplně zakázalo hazard. Paradoxně i šéf Kajotu, dnes Net and Games, figuruje na seznamu obviněných ve stejné kauze jako Rusňák.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? David Rusňák sponzoruje hokejovou Kometu, veřejné akce i hnutí ANO. Mladý podnikatel vydělává na obchodu s dluhopisy. Od expolicist­y si podle obvinění zjišťoval, zda on či jeho firma figurují v trestním řízení.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA David Rusňák sponzoruje hokejovou Kometu, veřejné akce i hnutí ANO. Mladý podnikatel vydělává na obchodu s dluhopisy. Od expolicist­y si podle obvinění zjišťoval, zda on či jeho firma figurují v trestním řízení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia