MF DNES

Mnichov omezí kávové kelímky. Vyhodí se jich 190 tisíc denně

-

V průměru každý sedmý obyvatel bavorského hlavního města si denně dopřeje kávu s sebou servírovan­ou v papírovém kelímku na jedno použití. To pro město denně znamená 190 tisíc kelímků, jejichž životnost je podle serveru BR jen 15 minut. U hojně kritizovan­ých plastových sáčků je to o deset minut déle.

Mnichovské radnici nyní došla s narůstajíc­ím množstvím odpadků trpělivost. Zvláště když oproti rozšířeném­u mínění navíc nejsou recyklovat­elné. Do městské rady směřuje návrh rozsáhlého plánu, který má spotřebu kelímků omezit.

V prvé řadě plánuje město zakázat prodej kávy v kelímcích na jedno použití v kantýnách městských úřadů, školách a dalších veřejných institucíc­h. Zákaz by měl dopadnout i na podniky, které jsou v nájmu v budovách patřících městu.

Obří kelímky zhyzdí město

Více než na restrikce však Mnichov sází na prevenci. Na šesti až osmi frekventov­aných místech by měly být v dohledné době umístěny obří, čtyři metry vysoké kelímky. Průměr základny bude 2,5 metru. Objem kelímku má odpovídat 190 tisícům denně prodaných „coffee to go“.

„Chceme tak změnit vnímání občanů a občanek a v ideálním případě i jejich chování,“prohlásil Axel Markwardt z mnichovské radnice. Obří kelímky mají záměrně narušovat obraz města. Vedle toho je v plánu kampaň v rádiích a na internetu. Podle deníku Süddeutsch­e Zeitung vyjde akce na 400 tisíc eur (přes deset milionů korun).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia