MF DNES

Euro se z otloukánka proměnilo v Ramba P

- — František Strnad

řed francouzsk­ými prezidents­kými volbami euru někteří hrozili zhroucením, ale nyní je společná evropská měna opět ve formě. Vítězství centristy Emmanuela Macrona přitom bylo jen jedním ze střípků, které z vysmívané měny udělaly oblíbence investorů.

Kurz mezi dvěma nejobchodo­vanějšími světovými měnami se minulý týden vyšplhal na hranici 1,12 dolaru za euro, díky čemuž se evropská měna těší nejlepší kondici za poslední půlrok. Je tak na dobré cestě stát se během prvního pololetí platidlem s nejlepšími výsledky ze skupiny deseti nejvyspěle­jších ekonomik G10 a nechat za sebou švýcarský frank nebo japonský jen.

Euro žene vzhůru především stabilní růst evropské ekonomiky, která za první čtyři měsíce letošního roku připsala ke svému hrubému domácímu produktu 0,5 procenta. Minulý týden mu „mimoděk“pomohla i německá kancléřka Angela Merkelová, když při setkání se studenty v Berlíně připustila, že je evropská měna podhodnoce­ná.

Důležité však je hlavně to, že se k jednotné evropské měně vracejí investoři – ať už kvůli tomu, že přestávají věřit Trumpovým proklamací­m o deregulaci amerického trhu, nebo z jiných důvodů.

Zatímco od zvolení současného prezidenta USA v listopadu loňského roku dolar vůči euru posiloval, od inaugurace spíše boduje evropská měna. Nejsilněji potom od 10. dubna do 22. května, kdy si připsala přes šest procent.

Pozitivní pro euro je, že mu dávají přednost dlouhodobě orientovan­í investoři. Měnu naopak vyprodávaj­í hedgeové fondy, které zpravidla chtějí investici zpeněžit rychleji. „Pozorujeme pozitivní tok peněz směrem k euru,“uvedl pro agenturu Bloomberg analytik deseti nejčastěji obchodovan­ých měn Athanasios Vamvakidis z banky Morgan Stanley.

Mimoevropš­tí investoři od března nakoupili eura za sedm miliard dolarů (asi 166 miliard korun). Pouhých 0,9 miliardy dolarů z toho přitom nalili do krátkodobý­ch obchodů. Spolu s tím posilují akcie evropských firem. Podle průzkumu americké banky Merrill Lynch investoval­o v květnu do převážně evropských cenných papírů 60 procent všech nakupující­ch, v předchozím měsíci to bylo 48 procent.

Euro ještě posílí

měnou z G10. Dalším důvodem pro posílení evropské měny je podle OECD nadhodnoce­ný dolar, který bude v nadcházejí­cích týdnech nejspíš nadále klesat. Totéž prohlásila pro britský list Financial Times Jane Foleyová z nizozemské Rabobank: „Euro je podhodnoce­né, dolar je nadhodnoce­ný.“

A výhled zlepšily i velké evropské banky, jako jsou francouzsk­á Crédit Agricole, italská UniCredit či nizozemská ING. Poslední z nich odhaduje, že se hodnota jednoho eura do poloviny příštího roku vyšplhá na 1,20 dolaru.

Přinejmenš­ím by to pomohlo Německu zbavit se vysokých obchodních přebytků, které mu vyčítá Donald Trump i někteří evropští partneři. Naopak pro exportně orientovan­é firmy eurozóny může posílení znamenat problém. Evropská centrální banka by naopak mohla na výraznější posílení reagovat větším uvolňování­m peněz na finanční trhy. s využitím agentur

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia