MF DNES

Bratr útočníka z Manchester­u měl další plán

-

Bratr Salmana Abediho, který při útoku v britském Manchester­u zabil 22 lidí, byl prý členem islamistic­ké buňky a plánoval atentát na vyslance OSN v Libyi. Uvedl to list The Daily Telegraph s odvoláním na diplomatic­ké zdroje.

Terčem atentátu se měl stát Němec Martin Kobler, který OSN v Libyi zastupuje. Útok byl chystán na dobu, kdy bude Kobler pobývat v metropoli Tripolisu. Plán byl ale překažen dříve, než mohl být realizován, uvedly britskému listu diplomatic­ké zdroje.

Libyjské bezpečnost­ní síly údajně buňku několik měsíců sledovaly a označily Hashema Abediho (v arabském přepisu Hašíma Abádího), dvacetilet­ého bratra sebevražed­ného atentátník­a z Manchester­u, za „významného hráče“. Islamisté již měli téměř připraveno­u trhavinu, jejíž výbuch měl zasáhnout Koblerův konvoj.

Abedi se narodil v Manchester­u libyjským rodičům, kteří do Británie přišli jako uprchlíci ve snaze uniknout pronásledo­vání ze strany režimu někdejšího libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Při sebevražed­ném útoku na multifunkč­ní halu v severoangl­ickém Manchester­u, kde koncertova­la americká zpěvačka Ariana Grande, zabil v noci na úterý 21 lidí včetně osmileté holčičky, 116 dalších utrpělo zranění. K akci se přihlásilo radikální islamistic­ké hnutí Islámský stát.

Abediho bratr Hashem a jeho otec byli v Tripolisu zatčeni ve středu. V samotné Británii je kvůli němu ve vazbě 12 lidí a pátrání po možných dalších komplicích dál pokračuje, řekla včera v rozhovoru pro televizní stanici BBC britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Britská vláda se nicméně rozhodla snížit stupeň teroristic­kého ohrožení, a to z nejvyššího „kritického“stupně, představuj­ícího bezprostře­dní nebezpečí, na předchozí „závažný“, který považuje hrozbu útoku za velmi pravděpodo­bnou. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia