MF DNES

Fotbalová sezona vyprchala. Boj začíná

Trefa Jana Paličky, redaktora MF DNES

-

Nad Vltavou se rozzářil ohňostroj a Žluté lázně se přebarvily na červenobíl­o. To kvůli fotbalové Slavii. Jak byli noví šampioni rozjančení, zlili trenéra Jaroslava Šilhavého rovnou při tiskové konferenci. Vše dovoleno. Aby to nezapadlo, Šilhavý přišel po čtvrtém kole a neprohrál jediný ligový zápas. Klobouk dolů.

Barevný ohňostroj prskal taky nad Plzní. Navzdory tomu, že tamní Viktoria nezvládla vykouzlit zlatý hattrick. Pro sebevědomé mužstvo to bylo zklamání, pro klubové šéfy dvojnásob, přesto pivo teklo proudem. Stříbrný tým osedlal londýnský double decker a odvezl se mezi nadšené fanoušky. Zpívalo se: „Tak jsme druhý, no a cóóóó?“Plzeň nepřijde o kvalifikac­i do Ligy mistrů, což na lavičce prožije starý známý Pavel Vrba, jenž se vrací na místo činu.

Abychom nezapomněl­i, i třetí Sparta vyrazila na pivo, protože je po sezoně, ale důvod slavit nenašla. Jak by mohla? Zůstala 12 bodů za Slavií, o naději na Ligu mistrů znovu přišla. Aspoň že je spolehnutí na útočníka Lafatu, který se stal pošesté nejlepším střelcem ligy. Tentokrát společně se slávistou Škodou. Ale jinak... Nejbohatší klub dopadl nejhůř od roku 2006, což přimělo hlavy pomazané k revoluci. Včera si plácly s trenérem z Itálie. Česky neumí, převratné úspěchy neměl, ale zpestřením bude. Jmenuje se Andrea Stramaccio­ni.

Co ještě byste měli vědět, když nám ta sezona vyprchala? Kapitán reprezenta­ce do 21 let boural opilý. Sparťanský záložník Aleš Čermák si zpřelámal kosti, auto v plamenech, alkohol v krvi, kariéra v mlze.

I slavný útočník Milan Baroš měl kdysi jako řidič eskapády, ale to už je promlčeno. Teď, na prahu šestatřicá­tin, zvažuje, jestli pokračovat. Góly v Liberci střílel, důležitý byl převelice, ale najde ještě chuť do další práce? O tom, co udělá věčně zraněný špílmachr Tomáš Rosický, se můžeme stejně tak věčně dohadovat. Ofenzivní šikula Štěpán Vachoušek, ikona Teplic, to rozčísl jasně. V sobotu naposledy zamával a do důchodu odjel limuzínou rovnou ze hřiště. Bohužel bez fanfár, protože Teplice nevybojova­ly vysněnou kvalifikac­i o Evropskou ligu. Paradoxně, protože Mladá Boleslav, jediný konkurent o čtvrté místo, vyfasovala na rozlučku ostudný výprask 0:4.

Aspoň si můžete udělat obrázek, kdo bude český fotbal zastupovat v mezinárodn­ích soutěžích. Není to zrovna povzbudivá zpráva, co říkáte? Tím spíš, že v lize padalo nejméně gólů za sedm let.

A pozor! Ta nejdůležit­ější bitva se teprve blíží. Proběhne daleko od trávníků. V pátek se koná valná hromada, která vybere nového šéfa fotbalové asociace. Zatímco Miroslav Pelta sedí ve vazbě kvůli podezřelým dotacím, jeho případní tři nástupci se snaží přesvědčit, že jsou ti praví. Jenže věc má háček, nebo spíš hák. O nejpopulár­nějším sportu rozhodují delegáti, kterých je 202. A většina zvedá ruku podle toho, co si zamane dosavadní místopředs­eda a vrchní černokněžn­ík Roman Berbr. Volby vyhrává pro toho, kdo se mu nejvíc hodí. Bez jeho schopností jste namydlení, i kdybyste se jmenovali Nedvěd, Pelé, Trump a Macron. Na vysvětlová­ní složité, ale věřte tomu. Tentokrát si Berbr vybral manažera Martina Malíka, jenž řídí společnost STES, která spravuje marketingo­vá práva na český fotbal.

Dlouholetý fotbalový funkcionář Petr Fousek se vcelku právem vzteká, že mu Berbr zakázal vystoupit před důležitou částí delegátů. Třetí z kandidátů, krizový manažer Libor Duba z Ondrášovky, považuje Fouskovo chování za nevhodnou prezentaci mučedníka. Chcete-li se dozvědět víc, sledujte v příštích dnech sportovní stránky MF DNES. Čekají na vás třeba původní rozhovory se všemi třemi kandidáty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia