MF DNES

Teror páchají příslušníc­i generace, o níž moc nevíme

- Jan Široký vysokoškol­ský pedagog

Budeme si muset na teroristic­ké útoky podobné tomu pondělnímu chtě nechtě v Evropě zvyknout? Pokud bude důsledkem „jen“restrikce typu zevrubnějš­ích prohlídek osob a veřejných prostranst­ví, asi ano. Další monitorová­ní pohybu občanů, další kamery jen povedou k větší nekomfortn­osti a – po zahrnutí nákladů na jejich pořízení a obsluhu – k vyšším výdajům na bezpečnost.

Možná bychom už (konečně) neměli řešit důsledky, ale příčiny tohoto stavu. Evergreene­m loňského roku byl nekontrolo­vatelný příliv imigrantů. V Manchester­u, dříve v Bruselu, Londýně či Paříži nezabíjeli imigranti, ale především Britové, Belgičané a Francouzi. To se týká i poslední tragédie, kdy je za viníka označován Salman Abadi, syn libyjských uprchlíků.

A právě o druhé generaci přistěhova­lců, jejichž rodiče získali občanství vytoužené cílové země, potažmo stali se dle Lisabonské smlouvy občany Evropské unie, nevíme takřka nic, přičemž podle různých statistik největší problém není s první generací příchozích, ale s tou následujíc­í. Nově přicházejí­cí většinou neočekávaj­í to, že budou v nové vlasti zastávat významné funkce, mít dobře placené místo a komfortně zařízený rodinný dům, u kterého bude stát auto vyšší třídy. Frustrace a vystřízliv­ění z krásného snu o žití v Německu, Belgii, Švédsku či Spojeném království nastává většinou až u jejich dětí a dětí jejich dětí. Tito potomci totiž zjistí, že jsou pevně zachyceni v původních komunitách, kde je vysoká nezaměstna­nost, přetrvává rigidní varianta náboženstv­í a kde lze výhodně existovat na sociálních dávkách. Zatímco materiálně by byli v původní zemi „jednookými mezi slepými“, v západní Evropě zůstávají na spodních příčkách společensk­ého žebříčku.

Proč tedy tento stav více nezkoumáme a nevyhodnoc­ujeme? Ukazatele, které by charakteri­zovaly začleňován­í imigrantů do většinové společnost­i, by se určitě našly, namátkou může jít o dosažený stupeň vzdělání, počet smíšených sňatků, přestěhová­ní z původní lokality do lukrativně­jších částí města, počet dětí a jejich školní (ne)docházka a podobně. Vyhodnocen­í těchto informací odhalí slabá místa začleňován­í. Byl by tento sběr informací preventivn­ím opatřením proti terorismu? Zdá se, že ano. A nemuselo by se hned jednat o zásah do svobody jednotlivc­e, kterou se někteří politikové rádi zaštiťují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia