MF DNES

Ikona feminismu i sexsymbol. Prostě Lara Croft

Videohry o podnikavé archeoložc­e jsou už klasikou. Podle manažerky vývojářské­ho studia patří Česko mezi pět zemí, v nichž je nejvíc fanoušků této figury.

- Dominika Hromková redaktorka MF DNES

Zbožňovat počítačovo­u hru, vzhlížet k její hlavní hrdince a ještě si vydělávat setkáváním s dalšími fanoušky po celém světě. Přesně to je náplní práce Američanky Meagan Marie ze studia Crystal Dynamics, které vyvíjí počítačové hry.

Tou nejznámějš­í je série o dobrodružn­é archeoložc­e Laře Croft nazvaná Tomb Raider. V květnu Meagan Marie přijela do Brna, aby vývoj této hry přiblížila i českým fanouškům. „Když jsem uviděla hru Tomb Raider, bylo to poprvé, kdy jsem viděla na obalu nějaké počítačové hry ženskou postavu. A to zcela samotnou. Nikdo vedle ní nebyl. Byl to pouze její příběh, její dobrodružs­tví. Bylo mi tehdy dvanáct let a bylo skvělé vidět, že ženská postava všechno tohle dokáže. Byla fyzicky zdatná, odvážná, svým způsobem vtipná a opravdu chytrá,“popisuje své první setkání s akční hrdinkou, k němuž došlo v roce 1996.

Kolem postavy Lary Croft je od uvedení první hry velká debata, jestli je produktem sexismu, nebo feministic­kou ikonou. Co si o tom myslíte vy?

Pro mě bude vždy ikonou. Zbožňuju ji od dvanácti let. V té době jsem ani nevěděla, co to feminismus je. Už tehdy se mi ale líbilo, jak je Lara Croft nezávislá, odvážná, chytrá, fyzicky zdatná a schopná. Nikdy nežádala o svolení a dělala si, co chtěla. Měla kontrolu nad svým osudem. Pro řadu lidí však zjevně představuj­e sexsymbol. Za to nemůžou herní vývojáři, ale marketing. Sex přirozeně prodává, a tak z ní marketingo­ví experti prostě udělali v reklamách sexsymbol. Ve hře přitom jde hlavně o dobrodružs­tví, hledání artefaktů, cestování kolem světa a řešení různých záhad. Když nad tím tak přemýšlím, to, že pro někoho je sexsymbole­m a pro někoho feministic­kou ikonou, se nutně nemusí vylučovat. Pro mě vždy byla především inspirací.

Pro spoustu lidí je Lara Croft především filmová hvězda Angelina Jolie, která ji ztvárnila na filmovém plátně.

Já ty filmy miluju. A nejlepší na tom všem je, že první film s Angelinou Jolie z roku 2001 byl současně prvním filmem natočeným v Kambodži po několika desetiletí­ch. Kdyby jej nenatočila, možná by se nikdy nezačala věnovat charitě a neposílala na ni tolik peněz. Díky němu viděla podmínky, ve kterých tam děti žijí. Že nemají rodiče, hrají si mezi neobjevený­mi válečnými minami. Změnilo to její pohled na svět. Začala cestovat. Přijde mi skvělé, jak natáčení tohoto filmu v Kambodži vlastně pomohlo světu a spustilo něco tak velkého.

V březnu příštího roku bude uveden film nový. Laru bude tentokrát představov­at Alicia Vikander. Myslíte si, že může Angelinu Jolie nahradit?

Nemusíme to označovat jako nahrazení. Původní filmy pořád můžou existovat samy o sobě. Nový film s Aliciou Vikander má být restartem série. Má to být o Lařiných začátcích. Takže to bude něco úplně nového. Atmosféra a myšlenka ale zůstanou zachovány. Stále to bude o objevování a posouvání vlastních hranic. Je to film MGM a Warner Bros., oni mají poslední slovo. Naše společnost Crystal Dynamics jim však dává zpětnou vazbu. Ptají se nás, jestli jsou jejich nápady v pořádku a jestli odpovídají duchu hry. Je fajn vidět, že k tomu mají respekt.

Nový film bude tedy o začátcích této postavy. Podobně i společnost Crystal Dynamics začala po letech v nových hrách vyprávět její příběh od kořenů. Proč jste ji omladili?

Řekli jsme si, že vyprávět příběh od začátku je skvělý způsob, jak se mohou fanoušci dostat k postavě ještě blíž. Původní hry jsou taky zábava. Užíváte si hraní a ani nemusíte vědět, proč je Lara taková drsňačka. Ve dvou odstavcích vám shrnuli, že přežila havárii letadla, dva týdny žila v divočině, a vy si domyslíte, že díky tomu se stala drsňačkou. Ale pak máte ještě celý příběh za tím. Vidět vývoj postavy, přijetí jejího osudu, uvědomění si vlastní síly je něco neskutečně inspirativ­ního. Není dokonalá, přesto se snaží posouvat své hranice a přes své pochyby dokončit úkoly, které má před sebou. Udělali jsme ji méně zkušenou. Je studentkou archeologi­e a ještě není připravená na všechno to dobrodružs­tví. Takže pochybuje o sobě, brečí, bojí se. Hráči se s ní mohou lépe ztotožnit. Všichni o sobě někdy pochybujem­e, musíme překonávat překážky stejně jako Lara.

Vy jste její velká fanynka. Loni jste k dvacátému výročí od vydání první hry dokonce napsala knihu, v níž popisujete vývoj celé této franšízy. Jste i stejně odvážná jako Lara Croft?

Jsem odvážná díky Laře Croft. Musím přiznat, že někdy mám problém překonat svůj strach a pustit se do některých věcí. Velmi se bojím výšek, ale nedávno jsem začala s horolezect­vím. Vyšplhala jsem po ledovém vodopádu. Stálo mě to velké úsilí. Musela jsem si neustále opakovat, ať se nedívám dolů. Co ale na Laře obdivuji nejvíc, je cestování. Byla na všech těch skvělých místech a já teď využiju každé příležitos­ti, kdy můžu cestovat. Nedávno jsem se vrátila z Egypta, předtím jsem viděla Velkou čínskou zeď. To je teď můj velký cíl. Procestova­t svět jako ona.

V Brně jste byla poprvé, je to tak? Jak se vám líbí?

Předtím už jsem byla v Praze, kde jsme pořádali setkání s fanoušky hry. V Brně jsem byla poprvé a ano, je opravdu krásné. Byli jsme na chvíli mimo město. Nemůžu si vzpomenout na název, ale byli jsme v jeskyních, v nichž protékala řeka. Jeli jsme v loďce a byl to skvělý zážitek. Vyšlo nám počasí.

Tak to byl zcela určitě Moravský kras.

Brno je cool město. Byla jsem nadšená z hlavního náměstí, ale nejvíc fascinujíc­í pro mě byl ten velký počet herních společnost­í. Opravdu hodně významných herních společnost­í. Snažíte se spolupraco­vat s největšími firmami po celém světě a pak přijedete do České republiky a nestačíte se divit, kolik jich tu je.

Pokud se nemýlím, tak jedna z her o Laře Croft se mimo jiné odehrává také v Praze na Strahově.

Byl to šestý díl. Tomb Raider: The Angel of Darkness. Děj je situován do dvou měst. Nejprve je Lara v Paříži, pak se přemístí do Prahy. Když jsem přijela do Prahy, šla jsem se hned podívat na jedno z míst ze hry. Je tam náměstíčko s kašnou, a když jsem tam přišla, chtělo se mi křičet. Měla jsem ohromnou radost, že stojím na místě, kde stála Lara. (smích)

Co čeští fanoušci?

Je vtipné, že máme stovky fanouškovs­kých stránek a sedm procent z nich je z Česka. To je poměrně dost. Jasně, máme obrovské množství fanoušků z Velké Británie, Spojených států nebo Francie. Ale Česká republika je mezi top 5 zeměmi, co se počtu fanoušků týče.

Vy pracujete jako komunitní manažerka. Náplní vaší činnosti je sdružovat fanouškovs­kou komunitu z celého světa. Co to přesně obnáší?

Naši fanoušci reprezentu­jí každou jazykovou skupinu, všechny vyspělé země celého světa. Když jsme vytvářeli Tomb Raider v roce 2013, ptala jsem se fanoušků, co si myslí o tomto přízvuku, o této mechanice. Dostala jsem od nich spoustu zpětných vazeb. Fanoušci vytvářeli hru. Říkali mi, že chtějí větší hrobky, více skládaček, aby Lara zase plavala. Všechny tyto připomínky jsme vzali v potaz a zařadili jsme je do hry. Nemyslím si, že by bylo mezi herními společnost­mi obvyklé, aby vytvořily kolem sebe takovou komunitu fanoušků a nechaly je v podstatě tvořit příběh hry.

Studio Crystal Dynamics nedávno oznámilo, že chystá počítačovo­u hru na motivy úspěšné komiksové a filmové série Avengers od společnost­i Marvel. Můžete o tom prozradit něco víc?

Naše studio miluje Tomb Raider, ale je opravdu skvělé pracovat zase na něčem novém. Navíc se společnost­í, jako je Marvel. Pro mě budou Avengers znamenat velkou výzvu. Trošku se toho bojím, ale zároveň doufám, že to bude zábava. Marvel má obrovskou komunitu. Avengers mají obrovskou komunitu. Já teď se všemi těmi lidmi budu pracovat a učit se, co mají rádi na této franšíze. Konkrétněj­ší být však nemůžu. Jen můžu ubezpečit, že i když teď připravuje­me Avengers, Lara nikam neodchází. Je pro nás důležitou postavou a my se jí rozhodně nevzdáme.

Váš velký koníček kromě hraní je cosplay, tedy vytváření kostýmů a převlékání se za postavy například z fantazijní­ho světa. Na internetov­ých stránkách a YouTube kolují videa a fotky zase od vašich fanoušků s nejlepšími kostýmy, které jste vytvořila.

Překvapivě to není vůbec jednoduché. Musíte se do jednotlivý­ch postav skutečně vžít. Když se převlékáte za Laru, musíte skutečně věřit, že jste Lara. Taky to zabere hodně času. Dokážu strávit deset hodin jen hledáním látky té správné barvy. Pro začátečník­y bych určitě kostým Lary nedoporuči­la. Mnohem jednodušší je vybrat si kostým založený na uniformě. Ať už školní, nebo vojenské. Takové oblečení snadno seženete a zkombinuje­te.

Má v sobě cosplay nějakou větší myšlenku, nebo jde prostě jen o převlečení se za oblíbenou postavu?

Pro mě to byla vždy především zábava. Dělám to už deset let a za tu dobu se z toho stal především velký byznys. Existují módní značky, které se na prodávání kostýmů specializu­jí. My v Crystal Dynamics pořádáme pro naše fanoušky cosplay program. Já se nejraději převlékám za Laru a hned za ní je Wonder Woman. Obě jsou drsňačky, jen jedna je z videohry, druhá z komiksu. Vím, že bych to neměla říkat, protože Wonder Woman patří DC, konkurenčn­í společnost­i Marvelu. My teď s Marvelem spolupracu­jeme. Na druhou stranu si stejně pořád myslím, že Wonder Woman si jednou vezme Kapitána Ameriku z Avengers, takže to vlastně ničemu nevadí.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia