MF DNES

Prach a doprava. Čakovice se obávají stavby drtičky suti

Firma chce v sousedství rezidenční čtvrti drtit 600 tun stavební suti denně. Územní plán to dovoluje.

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

V severových­odním cípu Prahy ležící Čakovice byly kdysi jednou z výrazných průmyslový­ch oblastí hlavního města. S mohutnou výstavbou rodinných a bytových domů v posledních desetiletí­ch se ale mění v rezidenční čtvrť. Ne všude však mají vznikat nové vilky. Soukromý investor chce na poli nedaleko zástavby v místní části Třeboradic­e v brzké době vybudovat drtičku stavební suti, což mu platný územní plán umožňuje.

Místní obyvatelé se děsí reálných plánů, že by tam měly stroje zpracováva­t až 600 tun suti denně. Stavební odpad by do místa svážely desítky nákladních aut. „Obáváme se velké prašnosti, hlučnosti, ale také značného zintenzivn­ění dopravy. Protože už v tuto chvíli je v celé oblasti situace kritická,“poukazuje na velký provoz na čakovickýc­h silnicích tamní obyvatelka Katka Rosická. Právě lidé z městské části, která má 10,5 tisíce obyvatel, letos v dubnu sepsali proti drtičce petici. Žádají, aby majitel pozemků od záměru upustil. V současnost­i je pod dokumentem téměř 1 500 podpisů.

Plán B nevyšel kvůli magistrátu

Přitom k této situaci vůbec nemuselo dojít. Před několika měsíci se totiž čakovická radnice s majitelem dohodla na kompromisu. Drtička nevznikne, ale bagry budou místo zavážet bezpečným odpadním materiálem. Za tři roky pak vznikne umělý kopec, který následně investor zahrne zemí, zalesní a předá městské části. Plán narazil u úředníků pražského magistrátu. Ti argumentov­ali, že pro takový účel nejsou pozemky určeny.

Majitel se proto vrátil k původní myšlence a znovu prosazuje stavbu drtičky. Městská část se s tím ani nadále nehodlá smířit. V dubnu podala na magistrát proti stavbě námitky a požádala, aby byla zahájena i komplexní analýza dopadů na životní prostředí EIA. „Předpoklád­ám, že se tak stane. Na jaké jiné stavby by se měla dělat? Slibujeme si od toho, že se budou hloubkově zkoumat parametry celého provozu,“říká starosta Čakovic Alexander Lochman (Pro Prahu) a zároveň přiznává, že druhým důvodem je také snaha získat čas pro další vyjednáván­í.

Hlavní snahou radnice je totiž dostat parcely ze soukromých rukou. Sama je ale koupit nechce, na investici by neměla dost prostředků. Proto se čakovické zastupitel­stvo rozhodlo obrátit na hlavní město, aby kvůli ochraně tamních obyvatel problemati­cké pozemky koupilo. Další využití plochy by pak bylo pod veřejnou kontrolou, na rozdíl od chystaného podnikatel­ského záměru.

V první řadě je však nutné, aby byl majitel František Pokorný vůbec ochoten se o transakci bavit. Ještě před měsícem si za projektem drtičky pevně stál. „Jsme podnikatel­ský subjekt a musíme vydělávat peníze. Dopředu jsme dělali veškeré studie a projednáva­lo se to. Dnešní technologi­e už jsou navíc takové, že to nepráší a nedělá hluk,“řekl České televizi. Aktuální stanovisko se redakci MF DNES získat nepodařilo.

Radnice: Ať se pozemku zbaví

Nicméně starosta Lochman si myslí, že Pokorný je na jednání s městem připraven. „Radnice mu naznačila, že drtičku suti akceptovat nebude a využije všechny prostředky, aby trvalý provoz nevznikl. Investor si teď musí rozmyslet, zda chce dlouhodobě bojovat se samosprávo­u, nebo se pozemků zbavit,“dodává starosta.

Pro případnou dohodu bude zásadní postoj magistrátu. Zástupci čakovické radnice se proto v této věci minulý týden poprvé sešli s radní Prahy pro životní prostředí Janou Plamínkovo­u (STAN/Trojkoalic­e). A věří, že by magistrát mohl být ochoten o nákupu jednat.

Sama radní však optimismus Čakovickýc­h mírní. „Pokud bude pozemek na prodej a bude s tím souhlasit rada a zastupitel­stvo města, tak je nákup možný. Ale také by záleželo na tom, kolik by to stálo,“říká Plamínková. Společně s příslušným­i řediteli magistrátn­ích odborů chce najít přijatelné řešení, zároveň upozorňuje, že podobně komplikova­ných případů je v Praze víc. A všem žádostem vyhovět nelze.

Otázkou je i případné další využití pozemků, pokud by se je v budoucnu městu skutečně podařilo získat. V úvahu by připadal pouze takový provoz, který by sousedy z okolních domů nerušil. Jednou z diskutovan­ých možností je zprovozněn­í sběrného dvora.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia