MF DNES

Fakta Lodě na Vltavě dnes

-

a proti němu jezditi, ale jen tak daleko, aby ctění diváci ze svých míst vše viděli,“vysvětlil Božek.

Pražané na vlastní oči viděli, co dokáže parní stroj. Tvůrce byl nadšen a mohl snít o tom, že bude prvním, kdo vyšle parní lodě na české řeky. Jenže o páté hodině odpoledne přišla nečekaná průtrž mračen. Nečas záhy přešel, jenže s prchajícím­i davy zmizela pokladna i se vstupným. Pro technika to představov­alo těžko straviteln­ou ránu. „Božek se konstrukcí zadlužil natolik, že byl nucen rozprodat celý svůj majetek, aby uspokojil věřitele. Zadlužený Božek v prudkém hnutí mysli vše rozbil a k experiment­ům s parním strojem v dopravě se už nikdy nevrátil,“uvedla historička Magda Králová. Z nejhoršího mu pomohla půjčka 300 zlatých od univerzitn­ího profesora Josefa Gerstnera a také ředitele českého polytechni­ckého ústavu.

Na techniku však navzdory hlubokému zklamání Božek nezanevřel. Věnoval se třeba konstrukcí­m čerpadel pro vodárny, navrhoval vagony koněspřežk­y na jihu Čech. Spolu se svými syny konstruova­l též znamenité hodiny všech tvarů a velikostí, například pro věž karlínské Invalidovn­y.

První privilegiu­m na paroplavbu po Vltavě dostal až 20 let poté bankéř Moritz Zdekauer, ten je ale nakonec nevyužil. Božkův sen o pravidelné plavbě naplnili až Angličané John Andrews a Joseph John Ruston v Karlíně. První parník v pravidelné­m provozu hrdě nazvali Bohemia. Od roku 1841 jezdil na pravidelné lince do Saska. Jezdil jím i Hans Christian Andersen. Pražská paroplavba v současnost­i disponuje šestnácti plavidly všech velikostí.

● Tím největším je

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia