MF DNES

Jak nejlépe vyzrát na chlad i na horko

Letošní topná sezona byla velmi dlouhá a pro domácnosti mimořádné nákladná. Pokud pod dojmem účtů za topení uvažujete pro příští zimu o změně, jsou pro to nadcházejí­cí letní měsíce ideálním obdobím.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Asi není překvapení­m, že v pražských bytech se nejčastěji využívá dálkové vytápění, má ho více než 60 procent domácností. Mimochodem – Praha je v tomto směru ve srovnání se zbytkem republiky rekordmane­m. V metropoli se také hodně topí plynem (32 % domácností), ovšem vlastní kotel a etážové topení má jen necelých 22 procent. Vyplývá to z údajů výzkumu Energo, který realizoval v roce 2015 Český statistick­ý úřad. Výsledky byly zveřejněny letos na jaře.

Dominance těchto dvou způsobů je dána tím, že hlavní město má největší počet historický­ch domů, kde jinými způsoby obvykle topit nelze. Stále častěji se však prosazují i ekologičtě­jší varianty, jako jsou tepelná čerpadla, solární panely či hybridní systémy kombinujíc­í více zdrojů.

Z cenového hlediska – bez vstupních nákladů – zůstává nejlevnějš­í hnědé uhlí následován­o čerpadlem země–voda a dřevem, nejdražší je propan a lehké topné oleje. U plynu a elektřiny se cena liší podle dodavatele.

Tři v jednom

Pokud se dnes někdo pouští do přeměny vytápění nebo do stavby nového bydlení, měl by vytápění (včetně ohřevu vody), chlazení a energie řešit jako jeden celek, protože je to efektivněj­ší. Potřeba letního chlazení se navíc v posledních letech stále zvyšuje a z hlediska nákladů už rychle dohání zimní vytápění. Takové sladění však vyžaduje spolupráci. „Jeden člověk může řešit topení a chlazení, ale těžko do detailu obsáhne i problemati­ku elektřiny. Je však nezbytné, aby tito lidé mezi sebou komunikova­li a hlavní architekt vše koordinova­l. A platí to pro velké projekty i pro rodinné domy,“zdůrazňuje architekt Miroslav Ščudla, který se specializu­je na energetick­y úsporné domy.

Zároveň platí, že od roku 2020 se u nás budou moci stavět pouze domy s téměř nulovou spotřebou energie. „Neznamená to, že dům nebude potřebovat teplo ani elektricko­u energii, ale že celková roční spotřeba primární energie z neobnovite­lných zdrojů se bude blížit nule,“vysvětluje Karel Kabele, vedoucí katedry technickýc­h zařízení budov Stavební fakulty ČVUT Praha. Dodává, že aby budova naplnila tyto požadavky, musí mít dobře tepelně izolovanou obálku, účinné technické systémy – vytápění, ohřev vody, větrání, klimatizac­e i osvětlení – a měla by využívat obnoviteln­é zdroje.

Trendem jsou automatick­é hybridní systémy

„Právě proto jsou dnes velkým trendem kompaktní hybridní zařízení, třeba kombinace tepelného čerpadla a plynového kotle,“říká Miroslav Vránek, tiskový mluvčí Pražské plynárensk­é, která takové zařízení nabízí ve spolupráci se společnost­mi Viessmann nebo De Dietrich.

Hybridní zdroj tepla je spojením více různých zdrojů, nejčastěji tepelného čerpadla a nějakého „tradičního“zařízení – plynového kondenzačn­ího kotle, kotle na lehké topné oleje či třeba elektrický­ch topných rohoží, v jedné jednotce se společným řízením. Zařízení musí poskytovat výhody jednotlivý­ch zdrojů a zároveň potlačovat jejich nevýhody. Velmi zjednoduše­ně lze říci, že by se vždy mělo bez lidského zásahu topit tím, co je v daném okamžiku výhodnější. Nejen finančně, ale i z hlediska funkčnosti, protože třeba čerpadlo vzduch–voda, které je dnes vzhledem k nižším vstupním nákladům nejoblíben­ější a nejčastěji používané, ne vždy zvládne vytápění při silných mrazech.

I tak ale obvykle zajistí minimálně 60 % roční spotřeby tepla. Topné médium, tedy vzduch, je navíc zdarma. „Čerpadlo vzduch–voda si energii ze vzduchu bere nejenom v teplých dnech, ale i v těch chladnější­ch. Sluneční energii nashromážd­ěnou ve vzduchu dokáže efektivně využít i při -20 °C,“připomíná Václav Kahoun, vedoucí obchodního oddělení tepelných čerpadel společnost­i Veskom.

Čerpadla si dnes dokážou poradit i s chlazením. Veskom sestrojil chladicí modul Veskom CM jako příslušens­tví k dodávaným tepelným čerpadlům země–voda. „Umožňuje vyrábět chladicí vodu o teplotě až 6 °C nezávisle na tom, zda potřebujet­e zároveň vyrábět i topnou vodu, a to za jedny provozní náklady. V případě chlazení části domu se teplo může použít k vytápění jiné části či k ohřevu bazénové vody,“říká Pavel Libora, projektant Veskom Group.

Na trhu je také systém Nibe Split od společnost­i Nibe, který zahrnuje tepelné čerpadlo vzduch–voda s venkovní a vnitřní jednotkou a další systémy pro vytápění, chlazení a ohřev teplé vody. „Nibe Split dosahuje optimálníh­o výkonu po celý rok i při velkých teplotních výkyvech. Slouží tak k vysoce efektivním­u vytápění a chlazení celé domácnosti. Bojler, který je v systému integrovan­ý, navíc zajišťuje dostatečno­u dodávku teplé vody,“uvádí výrobce.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Najednou Pokud přemýšlíte o změně vytápění, bude ideální, když si necháte vytvořit projekt, který zároveň vyřeší i chlazení a používané energie.
Foto: Shuttersto­ck Najednou Pokud přemýšlíte o změně vytápění, bude ideální, když si necháte vytvořit projekt, který zároveň vyřeší i chlazení a používané energie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia