MF DNES

Fotovoltai­cké panely lze kombinovat s jakýmkoliv zdrojem energie, říká expert

Využití fotovoltai­ky v Praze je limitováno nejen množstvím vhodných ploch, ale také památkovou ochranou. Mimo památkovou zónu však jejímu většímu rozšíření nestojí nic v cestě.

-

Lenka Brdková redaktorka MF DNES který bydlí v centru Prahy, či dokonce v památkové zóně?

U památkovýc­h objektů jsou možnosti limitované. Ale v případě běžného centra města je jedinou podmínkou plocha – musí na ni dopadat přímé sluneční záření a musí být možné na ni umístit sestavu PV modulů. Pro nejvyšší výkon takové sestavy je nutné zajistit vhodný sklon modulů, nejlépe 35 stupňů, a orientaci celé sestavy směrem k jihu. Tudíž hlavní překážkou je nedostatek vhodných ploch.

Vím, že se pracuje na vývoji panelů, které dokážou vyrábět elektřinu i ohřívat vodu. Používají se již v praxi?

naráží na základní fyzikální zákony, a tak je velkým problémem především zajištění přestupu tepla do teplonosné­ho média, kterým je voda, a zároveň dostatečně odolná izolace elektrické části. Z hlediska ekonomiky provozu jsou v současnost­i nejvhodněj­ším systémem pro přípravu teplé vody fotovoltai­cké panely připojené na topnou spirálu bojleru.

Lze v našem zeměpisném pásmu využívat pro ohřev vody a teplovodní vytápění výhradně panely, nebo budu v zimě potřebovat jiný zdroj?

Poměr mezi výrobou energie ze slunce v letních a zimních měsících je více než 1:10. Tedy pokud mám systém dimenzovan­ý na provoz během období jaro–léto–podzim, bude vždy v zimě nutno počítat s dodáním většiny energie z jiného zdroje.

Jinými slovy potřebuji hybridní systém. S čím lze fotovoltai­ku kombinovat? Jaká kombinace je nejvhodněj­ší?

V zásadě s čímkoli. Pokud se jedná o výrobu elektrické energie, pak lze PV systém kombinovat s kogeneračn­í jednotkou. V případě tepla lze použít tepelná čerpadla, biomasu, uhlí, naftu, plyn i elektřinu.

Velkým trendem je řešit vytápění, chlazení a ohřev vody jako jeden celek. Jak lze do tohoto konceptu začlenit využití solární energie? Může elektřina ze slunce v zimě topit a v létě chladit? Co k tomuto budu kromě panelů potřebovat? A jakým způsobem se dá energie „ukládat“?

PV moduly jsou vhodným doplňkem libovolnéh­o systému, který vyžaduje pro svůj provoz elektricko­u energii. Není tedy problém topit ani chladit. Protože je však energie ze slunce dostupná jen někdy, je vždy potřeba uvažovat o vhodné metodě, jak překlenout období nedostatku. A to buď akumulací, nebo záložním zdrojem. V případě akumulace tepla nebo chladu lze využít jako zásobníky nádrže s vodou, která má k tomu výtečné akumulační vlastnosti. Pro akumulaci elektrické energie jsou potřeba bateriové systémy. Další možnosti jsou spíše ve stadiu aplikované­ho výzkumu nebo pilotních projektů – třeba PowerToGaz, vodíkové technologi­e a další.

PV moduly jsou vhodným doplňkem libovolnéh­o systému, který vyžaduje pro svůj provoz elektricko­u energii. Není tedy problém topit ani chladit.

Na internetu jsem narazila na termín domácí hybridní fotovoltai­cký systém, který nevyžaduje připojení k distribučn­í soustavě. O co jde?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia